Nak try buat minuman yang rasanya macam susu kultur terkenal? Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Nur Haziqah ini. Panas-panas minum air macam ni pun layan jugak kan?
AIR OREN ALA VITAGEN
Bahan-bahan
4 sudu besar oren sunquick – beli online disini
4 sudu besar susu pekat
400 ml air panas
Ais secukupnya
Cara membuat
1. Masukkan oren, susu pekat dalam cawan. Bancuh dengan air panas. Kacau laju-laju dan lama sikit supaya air tak berkeladak atau susu pecah.
2. Biarkan sejuk dan masukkan ais.
Resipi oleh Nur Haziqah dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Minuman Susu Halia Untuk Bantu Buang Angin
Masalah angin dalam badan memang kerap berlaku. Kadang tu sebab pemakanan atau juga persekitaran. Angin yang ada dalam badan membuatkan kita rasa tak sedap badan.
Selalunya apabila rasa tak sedap badan, kita akan rasa lenguh kaki, sengal badan, rasa nak sendawa tapi tak lepas sebab tersekat-sekat. Perut pulak rasa sebu je. Inilah antara tanda badan kita ada angin.
Antara tanda badan banyak angin adalah:
– Rasa lesu, letih dan tidak bertenaga.
– Selalu rasa kebas, lenguh dan sengal.
– Tapak tangan dan kaki rasa sejuk.
– Selalu menguap dan mudah rasa mengantuk.
– Sukar untuk bernafas dan nafas rasa pendek.
– Rasa tegang pada bahagian tengkuk dan pinggang.
Kalau korang ada tanda seperti di atas, cuba resipi yang dikongsikan oleh Umi Norma melalui facebooknya.
SUSU HALIA
BAHAN-BAHAN
Satu kotak susu (brand apa pun boleh)
4 cm halia
CARA MEMBUAT
1. Halia dihiris nipis-nipis dan renehkan dengan susu tadi.
2. Guna api perlahan, kacau sehingga susu mendidih.
3. Padam api dan biarkan susu menjadi suam.
4. Sedia untuk diminum. Seeloknya minum ketika susu masih suam dan jangan biar sampai susu sejuk.
Manfaat minum susu halia
1. Berkesan mengeluarkan angin melalui sendawa dan kentut.
2. Boleh diminum bila-bila masa tak kira sama ada waktu pagi, petang atau malam.
3. Amalkan 2 atau 3 kali seminggu.
Selamat mencuba!
Kredit resipi dan petua daripada Wan Norma
Cara Buat Pearl Bubble Homemade. Mudah, Sedap & Halal.
Sedapnya teh ais pekat yang ada pearl bubble homemade ni. Teksturnya yang kenyal-kenyal apabila digigit membuatkan kita asyik sedut minuman. Bagi anda yang gemarkan minuman yang ada bebola kristal ni, tetapi kurang yakin kalau beli di kedai, boleh cuba hasilkan sendiri. Mudah je. Hanya guna beberapa bahan mudah, anda boleh hasilkan dalam kuantiti yang banyak. Jom lihat resipi perkongsian Puan Fara Bakri ni.
RESIPI PEARL BUBBLE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung ubi
- 2 sudu makan tepung pulut
- Pewarna hitam secukupnya ( boleh guna pewarna pilihan yang lain. Empunya resipi guna pewarna biru
- gelap.)
- Air panas secukupnya
- Secubit garam
- 3 sudu makan gula
- Daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung ubi, tepung pulut, garam dan 1-2 titik pewarna ke dalam bekas.
2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan uli guna senduk hingga sebati dan doh tidak melekat.
3. Kemudian cubit doh dan bulatkan. Saiznya seperti pearl bubble yang biasa dibeli di kedai.
4. Salutkan doh yang sudah dibulatkan tadi dengan sedikit tepung bagi mengelakkan ia melekat antara satu sama lain.5. Didihkan air dalam periuk. Masukkan gula dan daun pandan. Tujuan menggunakan gula ialah supaya pearl bubble menjadi berkilat. Rebus pearl bubble selama 25-30 minit.
6. Selesai merebus, tapis pearl bubble dan lalukan di bawah air mengalir untuk membuang lebihan kanji.
7. Masukkan pearl bubble ke dalam bekas dan isikan air gula. Anda bebas menggunakan air gula putih atau air gula merah. Jika guna air biasa dan simpan dalam peti sejuk, pearl bubble akan jadi keras.
8. Boleh masukkan pearl bubble dalam minuman kegemaran. Jika ada lebihan, simpan pearl bubble di dalam peti sejuk.
Kredit resipi & foto: Puan Fara Bakri
Resipi Homemade Air Soya Lemak Manis. Enak Diminum Panas Mahupun Sejuk. Hmmmā¦Nikmat Tak Terkata!
Air soya, minuman yang menyejukkan badan selain memberi sumber protein yang mengenyangkan. Air soya adalah perahan dari kacang soya yang di rebus.
BAHAN-BAHAN:
- 200gram kacang soya
- 2 liter air
- 1 cawan gula
- 3 helai daun pandan yang disimpul
- 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kacang soya di dalam bekas dan rendam semalaman, pastikan paras air tu meneggelamkan kacang soya, bila keesokkannye kita boleh lihat, kacang soya telah kembang dan saiznya menjadi 2 kali ganda.
2. Basuh dan toskan air yang berlebihan. Masukkan satu cawan kacang soya yang telah kembang tadi di dalam pengisar, dan masukkan juga 3 cawan air, blender halus, gunakan tapis kain, kalau boleh tapis yang buat air teh tarik tu, kalau takde boleh juga gunakan kain bersih untuk memerah air soya, perah air soya di dalam jug dan asingkan hampasnya. Ulang langkah tadi sehingga semua kacang soya selesai dikisar.
3. Sebelum di masak, seeloknya tapis sekali lagi air soya tadi bagi memastikan tiada hampas soya yang tertinggal. Masukkan air soya di dalam periuk dan tambahkan 1/2 sudu kecil garam serta daun pandan yang siap dicarik dan disimpulkan, gunakan api perlahan dan mestilah selalu di kacau.
4. Setelah sedikit mendidih baru masukkan gula, setelah gula larut, tutup api dan boleh lah disejukkan dan diminum, kalau nak minum soya suam pun boleh.
5. Setelah sejuk, simpan di dalam peti ais dan air soya ni boleh tahan selama 3 hari jika disimpan di dalam botol bertutup. Selamat Mencuba.
Kredit resipi & gambar: Rosmarlina @ jintanmanis.com ( https://jintanmanis.com/2016/06/13/homemade-air-soya-lemak-manis)