Bila sebut ais krim semua menggemarinya. Lepas makan pastinya nak pemanis mulut. Jom buat ais krim yang mudah hanya guna tiga bahan. Boleh cuba buat, sumpah sedap rasanya.
Aiskrim Baskin Robbin
Bahan-bahan:
2 kotak whipping cream
4 sudu besar Milo
½ tin susu pekat
Tidak perlu letak air
Cara membuat:
1.Blender semua bahan. Dah blend masuk terus dalam bekas.
2.Masuk dalam peti sejuk bahagian sejuk beku selama 4 jam.
Kredit Ameera
Buat Sendiri Kacang Goreng Bawang Putih. Sedap & Rangup Berlemak
Mudah Sangat Masak Rendang Ayam Jawa, Tak Sampai 1 Jam Dah Siap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Agar-Agar Kering Sedap Secara Homemade
Sedapnya Agar-Agar Kering. Dulu-dulu, bila tiba musim nak raya je, ni lah antara kudapan yang nenek serta mak-mak kita duk buat. Cantik je bila disusun dalam balang kuih. Anda nak belajar buat? Jom cuba resipi perkongsian dari saudari Auni Azalia ini. Pasti puas hati.
RESIPI AGAR-AGAR KERING TRADISI
BAHAN-BAHAN:
- 200gm agar-agar tali
- 1kg gula batu
- 3kg gula pasir
- 5 liter air ( sukat dengan botol mineral 1liter )
- Pewarna makanan
CARA-CARA:
1. Rendam agar-agar tali sekejap di dalam air supaya lembut.
2. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan agar-agar tali yang sudah dibasuh tadi.
3. Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir.
4. Masak guna api sederhana hingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya.
5. Bahagikan cecair agar-agar kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan pewarna makanan.
6. Tuang ke dalam loyang yang sesuai dan sejukkan hingga beku.
7. Setelah agar-agar beku, potong guna pemotong agar-agar dengan ketebalan sederhana.
8. Susun atas dulang dan jemur hingga kering.
Kredit resipi & foto: Auni Azalia
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Resipi Roti Jagung Air Fryer, Sangat Sedap & Mengenyangkan
Suka makan roti? Boleh cuba buat Roti Jagung resipi perkongsian saudari Linda Safar ni. Nmpak sangat sedap, unik dan lain dari yang lain. Bahan-bahan yang digunakan juga sangat mudah dan biasanya ada di rumah. Lebih istimewa resipi ini hanya memerlukan anda membakarnya dalam Air Fryer sahaja. Memang cukup mudah. Tetapi jika tiada AF, boleh sahaja masak menggunakan ketuhar apa apa sahaja peralatan yang anda ada di rumah. Jom cuba! Sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Pastinya sedap dan mengenyangkan.
CARA MEMBUAT ROTI JAGUNG AIR FRYER (1 HIDANGAN)
BAHAN-BAHAN:
- 2 keping roti
- 1 keping keju cheddar – beli online disini
- Jagung kukus
- Mayones – beli online disini
- Keju parut
- Chicken ham
- Serunding ayam
CARA MEMASAK:
- Kukus jagung manis bersama mayones sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Sapu mayones pada permukaan roti kemudian taburkan serunding ayam dengan secukupnya.
- Kemudian letak kepingan keju dan juga kepingan chicken ham diatasnya.
- Lapis dengan sekeping lagi roti kemudian taburkan keju parut diatasnya.
- Sudukan jagung mayones yang telah siap dikukus tadi diatas roti.
- Bakar dalam air fryer pada suhu 170c selama 10 minit.
- Angkat dan Roti Jagung istimewa ini telah sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Linda Safar
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Resipi Baby Pancake Viral. Mudah Je, Dah Sejuk Pun Masih Lembut
Ikan Bilis Asam Jawa Cili Dan Bawang, Lauk Simple & Ketagih Nak Makan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Lazatnya 5 Roti Dan Pastri Berempah Ni, Jom Cuba Masa Cuti Deepavali …
Hidangan lima roti dan pastri hasil inspirasi Chef Nurjafri Nordin dan Chef Yap Wai Keong dari Hotel One World, Bandar Utama ini memang ternyata lazat. Ramuan rempah ratus dan cili menghasilkan rasa yang sungguh berperisa.
.
Ditambah pula dengan pastri rapuh dan tekstur roti yang gebu memang sesuai dihidangkan sebagai sarapan dan juga minum petang. Cuti Deepavali ni bolehlah dicuba….
1. ROTI KAYU MANIS CRUMBLE BERKURMA
.
BAHAN-BAHAN :
- 250gm tepung gandum | diayak
- 80gm mentega
- 80gm gula
- 5gm garam
- 2 biji telur
- 5gm serbuk kayu manis
- 150gm kurma | dibuang biji
- 10gm yis
- 30ml madu
- 80gm susu tepung
- 80ml air
Bahan Crumble :
- 100gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 50gm gula
- 2gm serbuk kayu manis
*Gaulkan kesemua bahan dan ramas hingga hampir menjadi serbuk
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung gandum, yis, susu tepung, serbuk kayu manis ke dalam
bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian masukkan gula, garam, madu dan telur ke dalam campuran tadi
dan uli sehingga menjadi doh
3. Masukkan kurma ke dalam doh. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
kecil, lebih kurang 300gm setiap satu dan rehatkan sehingga ia naik dua kali ganda.
4. Uli semula doh dan masukkan ke dalam acuan kek dan biarkan ia kembang.
5. Taburkan crumble ke atas doh. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 15 minit.
Saiz hidangan : 2 biji , sebesar 23sm
Waktu memasak: 1 ½ jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Rasa rempah kayu manis dari crumble menjadikan ia cukup enak
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF: Jika anda penggemar manisan boleh memilih jenis kurma madu. Ia lebih lembut dan manis.
2. KEK CREPE PISANG KAYU MANIS
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (crepe ):
- 200gm susu segar
- 20gm gula pasir
- 1 biji telur
- 100gm tepung gandum
- 20gm mentega | sudah cair
- Sedikit perwarna kuning
Bahan B (pisang gula hangus ) :
- 150gm gula perang
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pala
- 50gm krim putar
- 3 biji pisang sederhana | dipotong halus
- 500gm krim putar manis (pukul sehingga kembang)
CARA MEMASAK :
Cara masak bahan A crepe :
1. Masukkan susu segar, gula, telur dan tepung gandum ke dalam mangkuk dan kacau
hingga sebati
2. Tapiskan adunan supaya tiada tepung yang masih berketul
3. Panaskan kuali,sapukan sedikit mentega cair. Tuangkan 1 sudu besar adunan ke dalam kuali rata dan ratakan sehingga permukaan crepe kering. Kemudian terus angkat
4. Ulang langkah 3 sehingga adunan habis.
Cara masak bahan B (pisang gula hangus):
1. Masukkan gula perang dalam kuali yang sederhana panas dan masak hingga
bergelembung
2. Masukkan krim putar, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan pisang sehingga pisang diselaputi gula dan campuran serbuk
tadi
Cara melapis crepe :
1. Lapiskan crepe dengan krim putar, pisang gula hangus. Ulang langkah ini hingga
habis.
2. Akhir sekali, salut kek crepe dengan krim putar manis dan hias.
Saiz hidangan : Ukuran 23 sm, bulat
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Masak dengan sedikit mentega
Jenis masakan : Snek@ pencuci mulut
Keistimewaan : Keenakan gandingan pisang , rempah kayu manis dan krim .
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Selain pisang emas anda juga boleh menggunakan pisang berangan. Pisang jenis ini tidak mudah lebam
3. PANNA COTTA MANGGA BEREMPAH DAN SAGU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan sagu :
- 250gm sagu
- 2 liter air
- Sehelai daun pandan
Bahan Puding Panna Cotta :
- 80gm gula pasir
- 250gm krim putar
- 150ml susu segar
- 100gm puri mangga | *kisar mangga segar tanpa air
- 3gm serbuk kayu manis
- 3gm serbuk buah pelaga
- 10gm gelatin
- 40ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu:
1. Rendam biji sagu selama setengah jam
2. Didihkan air dengan daun pandan, masukkan biji sagu ke dalam air yang
mendidih dan masak sampai sagu bertukar menjadi jernih.
3. Tapis dan basuh sagu dan letakkan ke dalam acuan
Cara masak puding panna cotta :
1. Rendam gelatin dengan air panas sehingga larut
2. Masukan gula pasir, krim putar, susu segar dan puri mangga ke dalam kuali. Masak
hingga mendidih.
3. Masukkan serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan gelatin cair tadi dan kacau
hingga sebati
5. Masukkan ke dalam acuan sagu tadi dan sejukkan dalam peti ais sebelum
Dihidangkan.
Saiz hidangan : 8 cawan
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Didih dan dinginkan
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan masa dingin
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Puri mangga sudah cukup manis, jadi gunakan sukatan gula sedikit sahaja atau boleh juga tidak menggunakan gula.
4. PAI INTI PARU BERLADA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pai :
- 200gm tepung gandum
- 80gm mentega
- 5gm garam
- 1 biji telur
Bahan inti paru berlada :
- 250gm paru
- 1 keping asam keping
- 50gm gula perang
- Serbuk perasa secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 6 tangkai cili merah | ditumbuk
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk
- 2 ulas bawang merah | ditumbuk
- Sedikit minyak masak
Bahan sos pai :
- 2 biji telur
- 150ml krim
CARA MEMASAK :
Cara masak doh pai :
1. Masukkan tepung, mentega, garam ke dalam bekas dan gaul rata.
2. Masukkan telur dan uli sehingga sebati dan adunan menjadi doh lembut.
2. Rehatkan doh di dalam chiller selama 15minit.
4. Kemudian canaikan doh tadi dan masukkan ke dalam acuan pai. Rehatkan di
dalam chiller semula selamat 10minit.
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan goreng paru sehingga garing. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit
garing.
3. Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa.
4. Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Cara masak sos pai :
1. Kacaukan telur bersama krim sehingga sebati.
2. Kemudian tuangkan ke dalam acuan pai
3. Isikan acuan dengan inti paru berlada.
4. Bakar selama lebih kurang 40 minit pada suhu 200°C di dalam ketuhar
5. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 2 biji, ukuran garis pusat 23sm
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Inti paru berlada tetapi tidak terlalu pedas
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Paru lebih sedap bila diperap kunyit, asam, garam dan gorengkan sampai garing.
5. ROTI BERINTI KARI AYAM DAN TELUR
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- 200gm daging ayam cincang
- 2 ½ sudu makan serbuk kari daging atau ayam
- 3 helai daun kari
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah | ditumbuk
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk
- 5 sm @2 inci halia | ditumbuk
- Gula secukup rasa
- 2 biji telur rebus
- Daun sup secukupnya | dihiris
Bahan roti :
- 200gm tepung gandum
- 5gm yis
- 80gm gula
- 5gm garam
- 60gm susu tepung
- 100ml air
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan pula ayam cincang dan masak hingga inti kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan biarkan sejuk.
Cara masak roti :
1. Masukkan semua bahan uli sehingga menjadi doh lembut. Perapkan doh
selama 15minit
2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil, lebih kurang 50gm setiap
satu.
3. Susunkan doh (50gram) di atas dulang pembakar. Rehatkan doh selama
15minit lagi. Kemudian leperkan doh-doh yang disusun, isi satu sudu besar inti
bersama potongan telur rebus dan cantumkan semula doh.
4. Biarkan doh kembang selama 15minit, masukkan ke Akhir sekali, masukkan
ke dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 12 minit.
Saiz hidangan : 10 biji roti
Waktu memasak : 1-2 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti kari ayam makin enak dengan telur rebus
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Pastikan bahan inti ditumis hingga pecah minyak dan ayam benar-benar masak dan sebati dengan ramuan.
RESIPI : CHEF BAKER NURJAFRI NORDIN DAN ASST. CHEF PASTRI YAP WAI KEONG
Terima kasih : One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama City Centre,Selangor. http://www.oneworldhotel.com.my/