Biasanya, untuk jantung pisang, ramai yang buat celur, kerabu atau masak lemak saja. Jadi untuk kali ini, apa kata ubah selera sikit.
Kita buat jantung pisang goreng, hasil resipi daripada Ummi Hana. Fuhh, Nampak sedap. Goreng bagi ada rasa-rasa pedas, makan pula dengan nasi panas, terangkat!
Jom kita buat.
JANTUNG PISANG GORENG
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 biji jantung pisang | dibersih dan potong. Kemudian dicelur sekejap dan toskan
10 biji bawang merah | tumbuk kasar – beli online di sini
5 ulas bawang putih | tumbuk kasar – beli online di sini
1 inci kunyit hidup | tumbuk kasar – beli online di sini
10 biji cili api | tumbuk kasar – beli online di sini
Ikan bilis secukupnya | tumbuk kasar
Sedikit belacan
Garam & ajinomoto
CARA-CARA:
1.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi dan agak garing.
2. Masukkan jantung pisang dan sedikit air. Masak sehingga air hampir kering.
Ads
3. Kemudian, masukkan garam dan ajinomoto mengikut selera masing-masing. Gaul rata.
4.Kalau suka pedas, boleh lebihkan lagi cili api. Apabila sudah masak, boleh hidangkan.
TIPS:
*Kalau tidak mahu jantung pisang melekat pada periuk, letak minyak sikit ketika mencelur. Senang untuk basuh periuk nanti.
1. Cairkan marjerin dan biarkan sejuk. 2. Bancuh air, gula, garam, susu, telur. Kacau biar sebati. 3. Masukkan tepung dan sebatikan dengan bancuhan tadi. Masa ni jangan letak air terlalu bnyak. Cukup untuk racik-racikkan tepung. 4. Kemudian, masukkan marjerin tadi dan akhir sekali, masukkan minyak. Gaul sehingga hampir sekata.
5. Masukkan air secukupnya. Jangan terlalu lembik, nanti cepat koyak masa nak tebar. Doh biar keras sikit. Sukatan 400-500ml tu sesuai untuk 1kg tapi boleh ejas ikut kesesuaian. 6. Uli 3 kali diselang seli dengan rehatkan doh selama 10 minit. Setiap ulian boleh buat 10-15 minit.
7. Uli dengan tekanan yang lembut. Bila dah biasa, boleh buat uli 2 kali je. Uli sampai masak. Doh akan jadi licin dan berkilat. 8. Kemudian, rehatkan doh selama 30-40 minit. Tutup dengan kain lembab. Cukup masa, boleh bentukkan doh. Untuk sekilo, saya biasa buat 20 biji je. Boleh kecilkan lagi untuk dapat 23-25 biji.
9. Lumur doh dengan marjerin. Jangan kedekut kat sini. Kemudian, boleh simpan dalam bekas bertutup. Boleh ditebar seawal 3-4 jam. Saya biasa buat semalaman. 10. Cukup masa boleh digoreng, boleh ditebar atau tarik mengikut keselesaan.
11. Sebelum tu, doh tu boleh penyet-penyetkan dulu untuk mudahkan tebar nanti. Lepas penyet-penyet, rehat kejap dalam 10-15 minit. Jangan lupa minyakkan sikit tangan dan doh. 12. Dah masak. Masa panas-panas tu, boleh tepuk-tepuk untuk bagi roti gebu dan nampak berlapis.
Ramai orang suka makan nasi minyak tiap kali kenduri. Mesti rindukan nak makan nasi minyak. Tapi dengan sekarang keadaan kes yan semakin meningkat, ada yang terpaksa ditangguhkan niatnya.
Yang teringin nak makan nasi minyak, bolehlah cuba resipi nasi minyak bersama daging masak hitam dan acar tumis yang dikongsikan Nurul Ateekah ini.
NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
5 pot beras basmati 1 cawan susu cair 5 biji bawang merah | dihiris halus 3 ulas bawang putih | dihiris halus 2cm halia | dihiris @ ditumbuk 1 batang serai | diketuk 1 biji bunga lawang 3 biji buah pelaga 1 batang kecil kayu manis 3 biji bunga cengkih 2-3 sudu besar minyak sapi Sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (hujung sudu) Garam & serbuk perasa (agak-agak)
1. Rendamkan beras basmati selama 30-45 minit dan toskan (P/S sukatan air = 1 pot beras basmati= 1 ¼ pot air). 2. Tumiskan bahan-bahan sehingga naik bau. Dalam gambar, yang warna putih tu saya letak minyak kambing (rebusan air kambing mengeluarkan minyaknya, lemak beku tu la. Macam minyak sapi tu)
6. Masukkan beras. Lubangkan 4 tempat dan masukkan pewarna kuning telur. Tunggu 10 minit, gambuskan nasi dengan garpu agar nasinya tidak hancur.
7. Bila nasi dah masak, taburkan bawang goreng, daun ketumbar dan kismis (jika suka).
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
1kg daging (direbus sehingga empuk) 4@5 sudu besar kacang peas dalam tin (jika suka) 1 kotak kismiss @ 4 sudu besar kismis ½ botol kecil kicap manis (saya guna cap kipas udang) 1 batang serai | diketuk 2 batang daun kari 1 sudu besar air asam jawa 2 biji bawang besar | dihiris halus 2 sudu besar serbuk kari daging 1 sudu besar serbuk sup 1 batang kayu manis + 1 biji buah pelaga + 1biji bunga lawang + 2 biji bunga cengkih 3 sudu besar gula pasir @ gula melaka Garam & serbuk perasa Minyak masak (untuk menumis) 4 senduk air rebusan daging
5 batang batang serai 10 tangkai cili kering (boleh tambah jika suka pedas) Halia sebesar ibu jari 20 biji bawang merah atau @ biji bawang besar 4 biji buah keras 10 biji bawang putih
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, serai, bawang yang dihiris, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis. Masak sehingga naik bau atau sedikit kekuningan. 2. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak dan masak. 3. Apabila sudah pecah minyak, masukkan serbuk kari dan serbuk sup (masak seketika).
4. Masukkan 1 sudu besar air asam jawa, kicap manis dan air rebusan daging (4 senduk) dan masukkan sekali daging yang telah direbus. 5. Masukkan kismis, kacang peas dan masak sehingga agak sedikit kering (kalau suka berkuah pun tak apa) 6. Perasakan dengan gula melaka, gula putih, garam dan serbuk perasa (rasakan secukup rasa yang dimahukan). Siap.
ACAR TIMUN BERTUMIS
BAHAN-BAHAN:
1 biji timun | dipotong 1 biji lobak merah | dipotong 15 biji bawang kecil 15 biji bawang putih 2 cm halia | dihiris halus 1 sudu besar biji sawi 3 sudu besar cili kisar 1 sudu besar rempah kari ikan 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula putih 2 sudu besar kismis 2 sudu besar cuka Garam (agak-agak) Serbuk perasa 1 tangkai daun kari 3 sudu besar minyak masak
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan biji sawi dan daun kari. Tumis cili kisar sehingga pecah minyak. 2. Masukkan serbuk kari dan masak seketika. Masukkan halia, bawang kecil dan bawang putih, masak sehingga lembut (guna api perlahan). 3. Apabila sudah lembut, masukkan cuka, garam, gula melaka, gula putih, serbuk perasa dan kismis. 4. Masukkan lobak merah dan timun. Masak sehingga lembut.
P/S: sesuai dimakan dengan daging/kambing masak hitam, ayam masak tomato, ayam masak merah, kari ayam, kari daging, masak kurma ayam, daging,kambing atau telur atau ikut yang disukai.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!