Buat sendiri daging burger dengan bahan-bahan mengikut selera kita dan terjamin sihat untuk anak-anak.

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 2 ketul dada ayam @ daging
  • 2 ketul kentang@carrot
  • 2 biji telur
  • 1 labu bawang besar
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 sudu teh lada putih
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh hilal @ kiup ayam
  • 1 sudu teh serbuk soda *
  • 3 sudu teh tepung gandum *
  • 2 sudu teh tepung ubi.*

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
  2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan  yang bertanda (*).
  3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
  4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehalh dibakar atau digoreng.

Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.

Ads

Kredit resipi & gambar: Sabariah Hussain / Siti Fadilah Kamis

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI