Minat membakar kek ini tidak ada pada semua orang. Kalau sudah jadi minat, boleh dikata tiap hari ada saja kek yang mahu cuba dibuat. Membakar kek pun kenalah ada ilmu supaya kek yang dibuat, bila dimakan tidak lah teruk sangat rasanya. Contohnya pemilihan ketuhar dan tahap kepanasan nya perlu diambil kira agar pembakaran kek gebu seperti mana yang diinginkan. Buat yang mahu mencuba min kongsi resipi kek mudah untuk dicuba. Ada yang dibakar guna ketuhar dan paling ringkas guna pemanggang ajaib.
KEK COKLAT MOUSSE SIMPLE
BAHAN-BAHAN
BAHAN KERING
• 1 1/2 cawan tepung gandum
• 1 cawan serbuk koko
• 2 sudu baking powder
• 1 sudu soda bikarbonat
BAHAN BASAH
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan minyak
• 3 biji telur gred A
• 1 sudu esen vanila
• 1 cawan susu cair
CARA-CARA
1. Ayak bahan kering dan ketepikan
2. Pukul bahan basah hingga sebati kecuali susu.
3. Setelah sebati masukkan separuh bahan kering dan pukul sekejap.
4. Masukkan pula susu cair dan pukul sebati.
5. Masukkan baki bahan kering dan pukul sebati (tak perlu pukul lama)
6. Tuang dalam acuan dan bakar. Boleh bakar sekali dan potong jadi 3 bahagian atau bakar secara berasingan hingga masak. (Suhu bergantung dengan oven masing-masing)
CHOCOLATE MOUSSE
• 250gm coklat masak
• 3/4 cawan susu cair
• 2 sudu marjerin
• 1 1/2 sudu gelatin
• 3 sudu air
• 400ml whip cream pukul hingga gebu (ketepikan)
CARA-CARA
1. Cairkan coklat masak, susu cair dan marjerin dengan api perlahan. Ketepikan dan biar hingga sejuk sedikit.
2. Campur gelatin dan air biarkan 2-3 minit dan cairkan secara double boiled.
3. Kaup balik campuran coklat dalam whip cream dan masukkan gelatin. Kacau sebati dan bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Susun lapisan pertama kek di bahagian bawah loyang(loyang springfom) Tuang sebahagian coklat mousse dan ratakan
5. Susun pula lapisan kedua kek dan diikuti lapisan kedua coklat mousse
6. Susun lapisan kek yang terakhir dan bungkus dengan plastik wrap. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam
7. Bila dah set tuangkan coklat ganache di bahagian atas kek atau hias ikut suka
8. Siap untuk dihidang.
Kredit: Viviana Rose
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
Cara-Cara:
Bahan B
Cara-cara:
Loyang di hentak perlahan untuk mengeluarkan gelombang udara didalam adunan.
Proses Waterbath – Loyang di letak atas dulang yang berisi air panas
Kredit: Zaimah Zakaria
KEK MINYAK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur, gula kastor dan ovalette sampai kembang. ( pakai blender je pun boleh)
2. Masukkan susu pekat dan esen vanilla.
3. Masukkan minyak dan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik.
4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Kemudian warnakan dengan pewarna pilihan.
5. Tuang adunan ke dalam pemanggang ajaib secara berselang-seli.
6. Masak menggunakan api dapur yang paling kecil. Anggaran masa memasak adalah 40 minit.
Kredit resipi & gambar: Nurul Wahida Repaie via MAHN
KEK PELANGI KRIM MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
KEK SPAN
KRIM MENTEGA
CARA MEMASAK:
Info Chef: Bahan hiasan dan warna lapisan ikut cita rasa anda atau permintaan anak-anak.
KEK KEJU OREO (TANPA BAKAR)
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: