Uncategorized

Aneka Resipi Hidangan Menggunakan Yogurt, Sedap dan Berkhasiat

Share

Aneka resipi hidangan menggunakan yogurt, sedap dan berkhasiat. Yogurt bukan hanya boleh dimakan begitu sahaja, tapi boleh juga digunakan di dalam masakan. Tidak dinafikan masakan yang menggunakan yogurt lebih sedap dan berlemak.

Jom tengok resipi hidangan menggunakan yogurt yang RASA sedakan untuk anda. Selamat mencuba!

KEK YOGURT

BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
60gm yogurt
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan gula
Strawberi

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

PUDING YOGURT

BAHAN-BAHAN:
150ml air tapis
1/4 bungkus agar-agar tali
150ml susu sejat
350gm yogurt asli
100gm gula kastor
Buah-buahan campuran dalam tin

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

AISKRIM YOGURT

BAHAN-BAHAN:
470gm yogurt perisa asli
250gm serbuk aiskrim
Buah-buahan pilihan

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

AYAM TANDOORI

BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

MILO BERRY YOGURT SMOOTHIE

BAHAN-BAHAN:
30g serbuk Milo
60ml susu rendah lemak sejuk
80g yogurt tanpa lemak (Natural)
40g buah strawberi dan blueberi
Ais secukupnya

Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

AYAM RANGUP 65

BAHAN-BAHAN PERAPAN:
Garam
Halia | Dikisar
Bawang putih | Dikisar
Jus limau
(10 minit)
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk garam masala
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 sudu teh yogurt
2 sudu makan minyak
Daun kari
3 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung beras

BAHAN-BAHAN LAIN:
500gm dada ayam
Daun kari
3 biji Cili kering
5 biji Cili padi hijau
Bawang putih | Dicincang

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

AYAM HYDRABAAD

BAHAN-BAHAN PERAPAN AYAM:
1kg ayam
2 inci halia | dikisar
5 ulas bawang putih | dikisar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar garam masala
Daun ketumbar | dihiris
Sedikit daun pudina
3 biji cili besar
1 cawan bawang goreng
2 sudu besar serbuk cili
2 cawan yogurt
*Gaul sebati & perap selama 30 minit

BAHAN-BAHAN LAIN:
4 biji bawang rose | dihiris
Sedikit daun kari
Sedikit cili kering
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
Daun ketumbar

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

BUTTERMILK YOGURT CHICKEN

BAHAN-BAHAN PERAPAN:
100gm ayam
Garam secukupnya
1/2tsp lada sulah
100ml Yogurt Lactel
1tbsp rempah kari

BAHAN-BAHAN LAIN:
Minyak masak secukupnya
Tepung jagung secukupnya

BAHAN-BAHAN KUAH:
2tbsp mentega
4 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
6 biji cili padi
500ml susu cair
1tbsp gula perang
tepung jagung secukupnya

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

Published by
Hani Azmy