Aneka resipi makanan viral, buat sendiri lagi berbaloi. Setiap kali ada makanan viral, mesti semua orang berpusu-pusu hendak membeli. Kadang kala, ada juga harga makanan yang tak setanding dengan kualiti.
Kalau buat sendiri di rumah, lagi berbaloi. Boleh makan sepuasnya. Jom kita cuba resipi makanan viral yang RASA sediakan ni!
JELLY BALL VIRAL
BAHAN-BAHAN:
1 paket serbuk jeli
1 paket serbuk agar-agar
Sebiji gula batu
1 liter air
5 sudu besar gula
1 helai daun pandan
Blueberi
Nanas
Buah naga
1 sudu pewarna merah
1 sudu pewarna kuning
Lidi sate
KUAH KASTARD:
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan susu cair
½ cawan air
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam
Cara memasak tonton di dalam video. Selamat mencuba!
IKLAN
POPIA BIG MAC
BAHAN-BAHAN INTI:
1 biji bawang holland | dicincang
400gm daging kisar
Sedikit garam
1 sudu besar lada hitam
BAHAN-BAHAN SOS:
1 cawan mayones
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil mustard
1-2 biji jeruk timun | dicincang
BAHAN-BAHAN LAIN:
Kulit popiah
Kepingan keju
Minyak masak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHA BANG ANG LUMUT
BAHAN-BAHAN:
1 tiub cincau
1 cawan susu full cream
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
1/2 paket biji selasih
2 sudu besar air gula merah
Ais
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SOFT COOKIES
IKLAN
BAHAN-BAHAN:
1/2 buku salted butter
3/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu kecil baking soda
1 cawan milk chocolate chips
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KEK TAPAK KUDA
IKLAN
BAHAN-BAHAN:
1/3 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan salted butter | dicairkan
3 biji telur | gred A
2 biji telur kuning
2 sudu kecil coklat emulco
1 penutup esen vanilla
1/2 sudu makan ovelette
Sapuan coklat
Nestum
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CLOUD BREAD
BAHAN-BAHAN:
3 biji putih telur
2 1/2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu besar tepung jagung
Pewarna kegemaran (guna setitis sahaja setiap satu warna)
1 sudu teh esen Vanilla
Cara membuat boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.
Tauhu boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masa
TAUHU TERBALIK
BAHAN-BAHAN :
tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
isi ayam | dicincang
isi udang |dicincang
jejari ketam| dicincang
bawang besar | dihiris halus
daun sup | dihiris halus
kiub ayam
lada hitam
telur ayam
CARA MEMASAK : 1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan 2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan
Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya
Bahan-bahan sos : cili merah bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau
p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat
Sumber resepi : Aneka resepi Via FB : Suka Makan.Dot.Com
TAUHU BERLAUK
.
. Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan
Bahan B :
Daun Bawang | dihiris
Karot | dicincang
Cili Merah ~ dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (optional)
Bahan Celupan :
2 biji Telur
Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
Secubit Garam
CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng
SAMBAL GORENG JAWA
.
BAHAN-BAHANNYA :
1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, dadu dan goreng
1 keping tauhu, didadu dan goreng
1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1/3 cawan isi udang
1 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 kuib ikan bilis (optional)
1 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar. 2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum. 3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air. 4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata. 5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.
Paling best menu Hainanese Chicken Chop ni adalah ayam yang besar dan rangup di luar, berjus di dalam. Dimandikan dengan sos yang lebih mild, tak muak dan rasa yang lebih fussion. Gerenti menggetar selera dan jiwa si pemakan.. Jom cuba!
HAINANESE CHICKEN CHOP
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk ayam :
1 ketul dada ayam (basuh bersih dan toskan)
2 sudu kecil oregano
1 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung (dicampur bersama oregano)
1 biji telur (dikacau)
4 sudu minyak masak/olive oil/sunflower oil.
dengan lada sulah, Lea & Perrins sos, 2 sudu besar gula dan sedikit garam.
CARA PENYEDIAAN:
1. Perap ayam sekurang2nya setengah jam bersama oregano, lada sulah, dan garam, biarkan seketika sementara menunggu minyak panas.
2. Untuk salutan tepung, campurkan tepung bersama oregano dan salutkan ayam tadi bersama-sama dengan tepung.
3. Celupkan ayam yang sudah disalut tepung tadi kedalam telur, dan pastikan semua bahagian dicelup dan ditutupi telur,
4. oreng ayam tersebut kedalam kuali, dan pelahankan api supaya ayam tidak keras dan tidak terlebih masak.
5. Masak sehingga ayam tersebut sudah kekuningan, toskan dan biarkan ditepi sementara menunggu sos hainan (sos masam manis) dimasak.
BAHAN SOS:
1 biji bawang merah-hiris halus
1 ulas bawang putih- hiris halus
1 sudu kecil oregano
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar air
1/2 biji buah tomato – belah empat
1/2 cawan kacang pis hijau.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, dan tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau dan layu.
2. Masukkan sos tomato dan sos cili, kacau sebentar sehingga pecah minyak sedikit.
3. Tambahkan air dan biarkan sehingga mendidih dan pekat sedikit.
4. Masukkan buah tomato yang dibelah empat, kacau dan tambah oregano, garam dan gula, rasa dahulu, jika rasanya sudah cukup masam manis, tidak perlu tambah gula atau garam.
5. Akhir sekali masukkan kacang pis hijau, tunggu 1 minit dan hidangkan bersama ayam yang dah digoreng tadi bersama kentang goreng!
P/s: Goreng jejari kentang dan hidangkan bersama ayam dan sos hainan
Pemanis mulut seperti menjadi menu wajib dalam senarai hidangan, walaupun hanya ada satu dua jenis, ia tetap jadi tarikan kerana dessert adalah pelengkap hidangan. Bagi anda yang ingin mencuba. Ini RASA kongsi 3 menu dessert untuk anda semua cuba.
AGAR-AGAR GULA MELAKA:
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
1 peket serbuk agar-agar (10gm)
1 liter air
200g gula melaka
1/4 cawan gula
BAHANB:
100ml santan pekat |santan kotak
150ml air
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan A.
Masak hingga larut.
Campurkan pula bahan B, kemudian campurkan dalam A setelah mendidih.
Terus kacau, apabila mendidih semula tutup api.
.Masukkan dalam acuan.
Sejukkan sebelum dihidangkan
TRUFFLE KASTARD BUAH-BUAHAN
BAHAN-BAHAN:
KEK SPAN VANILA
4 biji telur
180gm gula halus
170gm tepung kek
70gm air
1 sudu the baking powder
15gm ovellete
50gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
1 tin buah-buahan cocktail
KRIM KASTARD
BAHAN A:
530ml susu penuh krim
105gm gula kastor
BAHAN B: guna hand wisk
3 kuning telur
60gm tepung Jagung
1 sudu teh esen vanila
BAHAN C:
53gm mentega
CARA MEMASAK:
Satukan, tepung kek dan baking powder kemudian ayak.
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecualiminyak jagung
Putar dengan kelajuan perlahan dulu.
Bila nampak bersatu, tukar kelajuan laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula. Gaul rata.
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inci yang dilapik dengan kertas kek dan disapukan mentega sekelilingnya.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 170C.
6Bakar selama 30 – 35 minit
Setelah kek betul-betul sejuk, potong bentuk kuib.
Sementara itu, sediakan krim kastard, campur Bahan A dalam periuk.
Masak atas api sampai timbul gelembung.
Tuangkan sedikit dalam bahan B, kacau sebati
Seterusnya masukkan bahan tersebut ke dalam periuk bahan A.
Masak seketika dan masuk Bahan C. kacau sebati hingga berkilat.
Masukkan kastard dalam piping bag supayadan simpan dalam peti sejuk sebelum sedia digunakan..
Untuk menghidang, potong cube kek tadi dan susun dalam gelas.
Paip custard dan lapiskan pula dengan buah cocktail.
Ulang sampai atas gelas.
CHO FUDGE & CHOC CREAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air panas
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung
1 1/2 sudu teh baking soda
Secubit garam
250gm mentega
1 cawan gula perang
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan buttermilk
CHOCOLATE BUTTERCREAM:
170gm mentega
3/4 cawan gula icing
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla.
2-3 sudu makan whipping cream
CARA MEMASAK:
Bancuhkan serbuk koko dengan air panas, kacau dan ketepikan.
Campurkan tepung, soda dan garam, kemudian ayak bersama.
Putar mentega, gula kastor dan gula perang.
Tambahkan telur sebiji demi sebiji, kemudian tambahkan vanilla.
Akhir sekali masukkan buttermilk dan tepung secara berselang seli.
Masukkan dalam acuan dan bakar selama 25 minit dengan kepanasan 165C.
Untuk menyediakan butter cream , putar mentega dan gula ising hingga lembut.
Masukkan serbuk koko dan vanila, gaul rata dan tambahkan whipping cream.
Kacau rata hingga lembut dan gebu.
Untuk menghidangkannya, potong kek bentuk kiub. Masukkan sedikit dalam gelas.
Paipkan krim coklat menggunakan piping bag dan lapisankan semua kek dan akhiri dengn lapisan krim coklat.