Aneka resipi masakan bersantan, sedap dan menyelerakan. Tidak dinafikan masakan bersantan memang sedap hingga menjadi kegemaran masyarakat Malaysia. Macam-macam hidangan boleh dimasak dengan menggunakan santan. Sama ada ayam, daging, sayur, atau pun makanan laut. Sedap terangkat.
Jadi jom kita tengok apa yang RASA kongsikan untuk anda semua!
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam dipotong kecil
1 mangkuk minyak
1 sudu besar cili kisar
3 helai daun limau purut
2 sudu jus limau
santan
1/2 kiub ikan bilis
BAHAN-BAHAN KISAR:
5 biji buah keras
seulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
5 biji cili padi
1 inci halia
3 batang serai
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
1kg udang
55ml santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan serbuk kunyit
Garam
Perasa
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
Garam
1/2 biji bawang holland
2 biji cili merah
2-3 ulas bawang putih
8-10 biji cili padi
Air
Minyak
2 batang serai
Asam keping
3-4 helai daun limau
1 sudu kecil serbuk kunyit
100ml santan pekat
Perasa
Gula
Sehelai daun kunyit
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah
10 biji cili padi hijau
1 sudu makan ketumbar
2 batang serai – ketuk
500gram daging cincang – rebus empuk
2 helai daun salam
1 mangkuk empulur pisang – bersihkan & rebus empuk
500ml santan pekat**
500ml santan cair**
Lada sulah, gula & garam halus secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
300ml santan (150ml santan pekat + 150ml air)
Butter
Tepung gandum
Aluminium cup
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | Dibelah 4
3 biji tomato | Dibelah 4
Daun ketumbar | Dihiris nipis
6-10 ketul ayam
200ml santan pekat | 500 ml kalau santan cair
Sedikit air
Garam
Gula
3 helai daun limau purut
2 keping asam keping
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
7 biji cili padi hijau
3 biji cili hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!