Makan

Aneka Resipi Masakan Bersantan, Sedap dan Menyelerakan

Share

Aneka resipi masakan bersantan, sedap dan menyelerakan. Tidak dinafikan masakan bersantan memang sedap hingga menjadi kegemaran masyarakat Malaysia. Macam-macam hidangan boleh dimasak dengan menggunakan santan. Sama ada ayam, daging, sayur, atau pun makanan laut. Sedap terangkat.

Jadi jom kita tengok apa yang RASA kongsikan untuk anda semua!

LEMAK CILI API CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:
Cendawan tiram
1 kiub ikan bilis
Daun kunyit
½ kotak santan
Garam
Serai
Perasa
Garam
BAHAN KISAR:
3 biji bawang merah
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

AYAM MASAK KAPITAN

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam dipotong kecil
1 mangkuk minyak
1 sudu besar cili kisar
3 helai daun limau purut
2 sudu jus limau
santan
1/2 kiub ikan bilis

BAHAN-BAHAN KISAR:
5 biji buah keras
seulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
5 biji cili padi
1 inci halia
3 batang serai

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

LALA TUMIS SERAI

BAHAN-BAHAN:
2kg lala
1 biji bawang besar
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
3 sudu makan sos plum
Perasa
Sedikit santan pekat
Daun ketumbar
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

UDANG MASAK KERISIK

BAHAN-BAHAN:
1kg udang
55ml santan
2 helai daun kunyit
2 batang serai
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan serbuk kunyit
Garam
Perasa

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

BUBUR JAGUNG SAGU

BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

TELUR DADAR LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
Garam
1/2 biji bawang holland
2 biji cili merah
2-3 ulas bawang putih
8-10 biji cili padi
Air
Minyak
2 batang serai
Asam keping
3-4 helai daun limau
1 sudu kecil serbuk kunyit
100ml santan pekat
Perasa
Gula
Sehelai daun kunyit

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

GULAI DAGING BATANG PISANG

Bahan-bahan:
2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang merah
10 biji cili padi hijau
1 sudu makan ketumbar
2 batang serai – ketuk
500gram daging cincang – rebus empuk
2 helai daun salam
1 mangkuk empulur pisang – bersihkan & rebus empuk
500ml santan pekat**
500ml santan cair**
Lada sulah, gula & garam halus secukup rasa
Air secukupnya

 

CREAMY COCONUT PUDDING

BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
300ml santan (150ml santan pekat + 150ml air)
Butter
Tepung gandum
Aluminium cup

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

KARI HIJAU THAI

BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | Dibelah 4
3 biji tomato | Dibelah 4
Daun ketumbar | Dihiris nipis
6-10 ketul ayam
200ml santan pekat | 500 ml kalau santan cair
Sedikit air
Garam
Gula
3 helai daun limau purut
2 keping asam keping

BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
7 biji cili padi hijau
3 biji cili hijau

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

KUIH PANDAN SANTAN

BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

Published by
Hani Azmy