Aneka resipi masakan daging yang popular, cepat dan mudah. Tak lama lagi dah nak masuk musim Hari Raya Korban, mesti ramai yang sedang tercari-cari resipi yang sesuai kan?
Resipi masakan daging popular yang RASA sediakan ni amat mudah tau. Tunggu apa lagi, jom kita cuba!
DALCA DAGING CINCANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak
2 sudu makan cili boh
3 sudu makan serbuk kari daging
150gm daging cincang
Air
100gm kacang dhal (rendam semalaman)
100ml santan
Kentang
Lobak merah
Terung bulat
Kacang panjang
Garam
Air asam jawa
2 biji cili hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KEBAB DAGING KON
BAHAN-BAHAN:
5 keping roti wraps | Potong dan lipat bentuk kon
1 biji bawang holland | Dihiris
3 ulas bawang putih | Dicincang
200gm daging cincang
1 biji lobak merah | Disagat
1 biji timun | Disagat
1 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan serbuk lada sulah
Salad
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP DAGING ORI THAI
Sup Daging Ori Thai
BAHAN-BAHAN REBUS:
3 inci halia tumbuk
3 hiris lengkuas
2 akar pokok daun ketumbar
1 biji bawang holland kecil
Sedikit kayu manis
Bunga lawang
1 sudu makan gula
BAHAN-BAHAN LAIN:
3-4 ulas bawang putih (ketuk)
2 batang serai
Cili padi
Daun limau purut
1 biji bawang holland (hiris)
Daun ketumbar (hiris)
1/2 biji tomato
2 biji jus limau nipis
3-4 sudu sos ikan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
DAGING GORENG THAI STYLE
BAHAN-BAHAN:
800gm daging
5 sudu makan biji ketumbar (kisar/ditumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk/hiris halus)
1 sudu makan lada hitam (dikisar/ditumbuk)
2 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Mentega
Bahan-bahan untuk sos:
Serbuk cili Thai
Gula kabung atau somtam (jika tiada pakai 2 sudu makan gula putih)
2 sudu beras (goreng/disangai/di kisar halus)
2 biji air limau nipis
3 sb air asam jawa
Kicap sotong / sos ikan
3 ulas bawang merah (hiris nipis)
Daun ketumbar dan daun bawang
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SUP TULANG TUMIS DARAT
BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang lembu
1 sup bunjut
2 liter air
2 biji kentang | dibelah 4
2 batang lobak merah | potong sederhana besar
Garam / gula / perasa pilihan
Minyak secukupnya
Hirisan daun sup dan daun bawang
BAHAN TUMIS DARAT:
3 ulas bawang putih | hiris
5 biji bawang merah | hiris
1 labu bawang besar | hiris
3 cm halia | hiris
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DAGING SAMBAL HIJAU
Ads
BAHAN-BAHAN:
500gm daging
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk kunyit
BAHAN SAMBAL HIJAU:
7 biji cili hijau
15 biji cili padi hijau
2 biji tomato hijau
2 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SAMBAL DAGING CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg daging lembu
5 sudu makan cili kering kisar
1 batang serai | diketuk
Air rebusan daging
Garam
Gula merah
Minyak secukupnya
BAHAN KISAR:
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GULAI DAGING KERISIK BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging lembu
Rempah 4 sekawan
4 biji kentang | dipotong wedges
Tomato
Garam / gula / perasa pilihan
Minyak secukupnya
Kerisik
Daun kari
Ads
BAHAN BANCUHAN:
2 paket kecil serbuk kari
1/2 paket kecil serbuk cili
BAHAN KISAR:
4 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 inci halia
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
UNGKEP DAGING BERKERISIK
BAHAN-BAHAN:
500gm daging
6 biji bawang merah | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
1 inci halia | kisar
1 batang serai | titik
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan kerisik
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
4 biji cili padi
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
Rempah 4 sekawan
7 Biji Bawang Merah Shallot – Dikisar
12 Ulas Bawang Putih – Dikisar
1/2 Biji Bawang Holland – Dikisar
2 Batang Serai – Dikisar
2 Inci Halia – Dikisar
1 Sudu Makan Cili Kisar
5-6 Sudu Makan Kicap Masin
5-6 Sudu Makan Kicap Manis
Kismis Hitam
Kacang Peas
1 kg Daging Knuckle
Minyak Masak
1 Sudu Makan Minyak Ghee
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DAGING GORENG KETUMBAR
BAHAN-BAHAN A:
½ kg daging | potong kecil
3 sudu makan ketumbar
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Gula secukupnya
BAHAN-BAHAN B:
200ml minyak masak
2 biji bawang holland
7 biji cili padi
Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DAGING GORENG CILI PADI HIJAU
BAHAN-BAHAN:
500gm daging lembu | Dihiris nipis
5 ulas bawang putih | Dicincang
5 ulas cili padi merah | Dihiris
30 biji cili padi hijau
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
BAHAN PERAPAN:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Hari pertama berpuasa ni mesti asyik berfikir je menu apa yang nak dimasak balik kerja nanti. Apa kata masak Ketam Telur Masin Mentega ni. Mudah saja cara nak membuatnya. Campak-campak dah menjadi. Ada gabungan rasa manis, masin, lemak dan pedas yang tak jemu dimakan. Lebih enak bila menggunakan Anchor Unsalted Butter kerana mentega ini diperbuat daripada 100% susu berkualiti tinggi daripada lembu yang diberi makan rumput segar. Memang sedap hingga menjilat jari. Jom cuba.
KETAM TELUR MASIN MENTEGA
Bahan-bahan:
2 ekor ketam saiz medium – belah dua
4 sudu makan serbuk telur masin
120gram Anchor Unsalted Butter
6 biji cili padi – hiris kecil
2 tangkai daun kari
1 sudu teh gula
Garam secukupnya
Cara Memasak:
Ketam yang telah dibersihkan ditabur dengan sedikit garam kemudian digoreng hingga masak. Ketepikan.
Di dalam kuali, cairkan Anchor Unsalted Butter. Masukkan serbuk telur masin, cili padi, daun kari dan gula lalu kacau rata.
Masukkan ketam yang telah digoreng lalu kaup-balikkan sebati.
Sesuaikan rasanya dengan menambah sedikit garam (jika perlu).
Bubur, pemanis pelengkap hidangan yang memang digemari ramai, sebab tulah ia menjadi pilihan dessert di kebanyakan keraian. Tapi kalau nak makan tak perlu tunggu ada jemputan keraian, boleh je buat sendiri kerana bubur menu yang mudah disediakan ye. Jika anda mahu masak sendiri, anda boleh cuba empat resipi bubur yang mudah dan sedap. Jadi apa tunggu lagi jom cuba bersama-sama.
BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
100gm barli
200gm keledek yang dipotong dadu
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang..
BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 tongkol jagung manis | dihiris
100gm kidney beans | rebus hingga empuk
100gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
400gm air
1 helai daun pandan| simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus
Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN-BAHAN
BEBOLA PULUT:
100gm tepung pulut
50gm kelapa parut
30gm gula merah/melaka
Sedikit air
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak masak
1 sudu teh tepung jagung
DOH:
1 helai daun pandan
100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
1/2 sudu teh garam
KUAH:
250gm santan pekat
100gm gula pasir
50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK:
Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.
Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.
Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.
Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.
Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Siap untuk dihidangkan.
ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN:
ASAM GUMPAL:
100gm kacang hijau
1 keping gula melaka
1 liter air
SAGU MATA IKAN:
100gm biji sagu
2 1/2 cawan air suam
KUAH:
250gm santan pekat
2 cm halia yang dihiris halus
1/2 sudu teh halba
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK:
Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.