Aneka resipi masakan kenduri kahwin yang popular. Lauk di majlis perkahwinan ni boleh je dijadikan menu majlis-majlis yang lain ataupun sebagai menu makan tengah hari. Masak sendiri pun boleh, senang je.
Jom kita cuba!
NASI HUJAN PANAS
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi
1-2 sudu besar minyak masak
1-2 sudu besar mentega
1-2 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
2 cawan susu cair
2 ½ cawan air
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
1-2 sudu kecil gula
Pewarna kuning
Pewarna merah
Pewarna hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Ads
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
500g daging
2 batang serai | diketuk
1 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato | dihiris nipis
Kicap manis secukupnya
BAHAN-BAHAN PERAPAN:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS:
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat Mencuba!
PAJERI NANAS
BAHAN-BAHAN KISAR:
3 biji bawang merah
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
Sedikit air
BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pandan
3 sekawan
Daun kari
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk cili
Air secukupnya
1 ketul kecil gula melaka
1 tin kiub nanas
2 sudu makan kerisik
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
RENDANG DAGING REMPAH
Ads
BAHAN-BAHAN:
600gm daging – potong kecil
1 cawan santan
1 peket BESTARI Pracampur Serbuk Kari Segera Daging
2 sudu teh BESTARI Stok Ayam
Minyak masak secukupnya
1 helai daun kunyit – siat-siat
2-3 helai daun limau purut – siat-siat
Air secukupnya
Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Serbuk kunyit
Garam
1 tangkai daun kari
½ mangkuk air asam jawa
3-4 sudu besar sos cili
Sos cili
1 biji bawang besar
1 keping gula melaka
2 sudu besar sos tiram
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
2 inci halia
6-8 biji bawang putih
2 batang serai – dihiris nipis
15-20 biji cili kering
Ads
Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!
DALCA DAGING CINCANG
BAHAN-BAHAN:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak
2 sudu makan cili boh
3 sudu makan serbuk kari daging
150gm daging cincang
Air
100gm kacang dhal (rendam semalaman)
100ml santan
Kentang
Lobak merah
Terung bulat
Kacang panjang
Garam
Air asam jawa
2 biji cili hijau
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Terasa nak masak mi, asyik menggoreng aje jom buat mi berkuah, mi kari ala Cina yang sungguh special ni. Cuba check kat dapur ada tak bahannya, yang penting masa goreng perencah tu biar sampai terbit minyak dan wangi satu dapur. Barulah lebih sedap.
Jom kita follow resipi daripada Ahmad Shukri Shukor ni Via Masak Apa Hari Ini. Tengok bahan-bahannya pun dah tau sedap. Yang penting senang dibuat kan.
MI KARI STAIL CINA
BAHAN-BAHAN :
100gm cili kering – rebus dan kisar
3 biji bawang besar- dikisar
3 ulas bawamgg putih – dikisar
2 batang serai – diketuk
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak kecil santan
Tauhu apung
Fish cake
Bahan Hiasan:
Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Sambal
Limau Nipis (potong separuh)
Bahan Sambal:
300gm cili kering – rebus
4 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
* Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
* Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula
CARA MEMASAK :
1 Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakan dgn garam.
6.Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong
Kredit resepi : Ahmad Shukri Shukor via masak apa hari ni
Bamia atau bendi memang sedap jika dimasak kari lebih-lebih lagi jika buat Kari Kepala Ikan ni. Malah, resipi ni juga tidak memerlukan santan. Power! Anda kena cuba.
KARI KEPALA IKAN BERSAMA BAMIA
BAHAN-BAHAN:
500gm kepala ikan merah |belah dua
250gm serbuk rempah kari ikan
250ml air rebusan ikan
200gm bamia (bendi) | potong dua
2 biji tomato | belah enam
10 helai daun kari |leraikan dari tangkai
2 biji bawang merah besar | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
1 ½ inch halia | kisar
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan serbuk cili kering
100gm air asam Jawa
2 keping asam gelugor
Secubit halba
Garam, gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan kisar bersama daun kari sehingga naik bau.
Masukkan biji halba bersama serbuk cili dan cili kering yang telah dikisar tadi. Kacau sebati (sekiranya ia kelihatan kering boleh masukkan sedikit air rebusan ikan).
Masukkan pula, serbuk kari ikan kacau lagi sehingga sekata dan masukkan air asam Jawa bersama asam keping. Sekiranya tidak berapa suka terlalu masam boleh kurangkan.
Biarkan mendidih seketika dengan api yang perlahan.
Seterusnya masukkan bamia yang telah dipotong tadi berserta kepala ikan yang telah dibelah dua.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Biarkan ia mendidih sehingga kepala ikan dan bamia masak.
Sebelum mataikan api, masukkan tomato.
Biarkan selama 15 minit di dalam periuk sebelum sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Anda masukkan pelbagai sayuran dalam kari kepala ikan. Tidak terhad dengan bendi sahaja. Contoh boleh masukkan terung.
Bergedil chicken boxing ini memang lain dari yang lain. Takkan jumpa di mana-mana kafe. Kombinasi ayam dan kentang yang dihancurkan yang jadikan bebola dan digoreng dengan saluran serbuk roti yang rangup.
Memang nikmat bila memakannya, pegang tulang dan ngap. Satu kepuasan! Bergedil chicken boxing ini adalah resipi perkongsian Wan Luqman. Boleh cuba!
Cara Buat Bergedil Chicken Boxing
Bahan-bahan
4 ketul peha ayam
2 ubi kentang saiz kecil dipotong dan dibelas
Panko Breadcrumb
Tepung gandum
Telur
Stok ayam
Garam
Gula
Lada sulah
Daun sup.
Cara membuat
1. Rebus ayam dan ubi kentang sekali gus hingga betul-betul empuk.
2. Lenyek ubi kentang, lerai dan carikkan isi ayam. Tulang peha ayam, simpan.
3. Gaulkan adunan ayam dan kentang dengan stok ayam, garam, sedikit gula , lada sulah dan daun sup. Boleh juga tambah rempah sup, kari, bawang goreng, keju dan sebagainya. Ikut cita rasa. Lenyek hingga hancur.
4. Kepal-kepalkan adunan tadi dan cucuk letak tulang ayam. Kepal sehingga abis adunan.
5. Panaskan minyak dulu, kemudian sediakan tepung gandum, telur yang telah dipukul dan bread crumb dalam bekas berasingan.
6. Gaul drumstick pada tepung gandum, celup dalam telur yang telah dipukul dan golekkan ke panko breadcrumb.
7. Kemudian goreng deep fried. Pastikan api sederhana dan jangan hangit.
8. Bila keperangan bolehkan angkat dan tos. Sedia dimakan begitu saja atau dijadikan lauk.