Makan

Aneka Resipi Masakan Kenduri Kahwin yang Popular

Share

Aneka resipi masakan kenduri kahwin yang popular. Lauk di majlis perkahwinan ni boleh je dijadikan menu majlis-majlis yang lain ataupun sebagai menu makan tengah hari. Masak sendiri pun boleh, senang je.

Jom kita cuba!

NASI HUJAN PANAS

BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras basmathi
1-2 sudu besar minyak masak
1-2 sudu besar mentega
1-2 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan (1 batang kayu manis, 1 bunga lawang, 3 cengkih, 4 buah pelaga)
3 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
2 cawan susu cair
2 ½ cawan air
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
1-2 sudu kecil gula
Pewarna kuning
Pewarna merah
Pewarna hijau

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

DAGING MASAK HITAM

BAHAN-BAHAN:
500g daging
2 batang serai | diketuk
1 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato | dihiris nipis
Kicap manis secukupnya

BAHAN-BAHAN PERAPAN:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis

BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS:
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat Mencuba!

 

PAJERI NANAS

BAHAN-BAHAN KISAR:
3 biji bawang merah
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
Sedikit air

BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pandan
3 sekawan
Daun kari
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk cili
Air secukupnya
1 ketul kecil gula melaka
1 tin kiub nanas
2 sudu makan kerisik
Garam

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

 

RENDANG DAGING REMPAH

BAHAN-BAHAN:
600gm daging – potong kecil
1 cawan santan
1 peket BESTARI Pracampur Serbuk Kari Segera Daging
2 sudu teh BESTARI Stok Ayam
Minyak masak secukupnya
1 helai daun kunyit – siat-siat
2-3 helai daun limau purut – siat-siat
Air secukupnya

Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!

 

AYAM MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Serbuk kunyit
Garam
1 tangkai daun kari
½ mangkuk air asam jawa
3-4 sudu besar sos cili
Sos cili
1 biji bawang besar
1 keping gula melaka
2 sudu besar sos tiram

BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
2 inci halia
6-8 biji bawang putih
2 batang serai – dihiris nipis
15-20 biji cili kering

Tonton cara memasak dalam video di bawah ini. Selamat mencuba!

 

DALCA DAGING CINCANG

BAHAN-BAHAN:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Minyak
2 sudu makan cili boh
3 sudu makan serbuk kari daging
150gm daging cincang
Air
100gm kacang dhal (rendam semalaman)
100ml santan
Kentang
Lobak merah
Terung bulat
Kacang panjang
Garam
Air asam jawa
2 biji cili hijau

Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!

Published by
Hani Azmy