Ada pelbagai jenis apam salah satunya Apam Berkuah Terengganu yang biasa dimakan pada waktu pagi sebagai sarapan pagi. Orang Trengganu mesti biasa dengan menu ini. Bolehlah buat kalau ada yang merindui kampung halaman.
Apam
Bahan A:
1/2 cawan gula merah/nissang/gula Melaka
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam halus
-masak semua bahan di atas sehingga gula larut dan biarkan sejuk
Bahan B:
2 sudu kecil yis
1/2 cawan air
1 sudu kecil gula
-perap hingga yis berbuih dan mengembang
Bahan C:
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
3 sudu besar gula pasir
Acuan atau loyang disapu dengan minyak untuk mengelakkan melekat.
Cara memasak:
1.Dalam bekas lain campurkan semua bahan ABC di atas hingga sebati dan biarkan 1/2 jam dan mengembang dua kali ganda lepas itu dikaup balik (Lakukan sebanyak 3 kali kaedah kembang dan kaup balik ini)
2.Panaskan pengukus, masukkan adunan ke dalam separuh bekas/loyang dan biarkan kembang dahulu baru dikukus.
3. Kukus hingga masak.
Kuah Apam:
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah kecil*
1 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 kunyit hidup*
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
1 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
1/2 sudu besar rempah masak cap bunga ros
1 sudu besar kerisik
1/4 nissang saiz besar
Garam
2 ekor isi ikan Selayang/kembung rebus ditumbuk halus
3 cawan santan
Sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:-
1.Mesin halus bahan bertanda * dan tumis hingga wangi.
2.Lepas itu masukkan sedikit air, lada hitam, rempah gulai, rempah masak, kerisik, isi ikan, serbuk kunyit dan kacau sebati.
3. Masukkan 3 cawan santan, nissang dan garam.
4. Masak sehingga santan pecah minyak dan pekat
5. Rasa kuah sedikit manis.
Kredit: Bunga Melur