Apam Cornetto Mini Dengan Tekstur Gebu

Share

Bentuk apam yang menarik macam kun aiskrim buat rasa geram nak menikmatinya. pasti anak-anak suka menikmati dengan bentuknya yang comel. Boleh buat untuk hidangan minum petang ini.

Apam Cornetto

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum- BELI ONLINE DI SINI

1 1/2 cawan gula castor -BELI ONLINE DI SINI

4 biji telur gred B

1 sudu besar ovellate – BELI ONLINE DI SINI

3/4 cawan ais krim soda

Pewarna Coklat masakan

Badam cincang yang sudah dibakar

Acuan kon yang dibuat dari brown paper

Cara memasak:

1.Putarkan gula castor dan telur hingga kembang

2.Masukkan tepung sikit demi sedikit diselang-selikan dengan ais krim soda.

3.Bahagikan adunan kepada 3 bekas dan warnakan.

4.Masukkan adunan ke dalam piping bag.

5.Masukkan adunan tersebut ke dalam kon yang telah disusun dalam periuk kukus. Masukkan ikut warna 1 per 1.

6.Kukus dengan api sederhana dalam 15 minit.

7.Cairkan coklat masakan ikut kaedah double boil.

8.Tuang coklat atas apam dan taburkan badam hancur.

9.Coklat sudah keras barulah boleh dibuka acuan kertas.

Kredit: fb sabariah harun

ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG BARU, BOLEH KLIK DI SINI.

 

http://https://www.rasa.my/minum-petang-berbeza-dengan-spring-roll-makaroni-berkeju/

 

Published by
Putri