Apam Jagung, Rasa Lemak Manis Memikat Selera

Share

Melalui facebook Rasa Share Resipi, Riesha Liena berkongsi resipi apam jagung. Dimaklumkan bahawa apam jagung adalah kegemarannya disebabkan rasanya yang lemak manis.

Dengan menggunakan resipi yang dikongsikan ini, anda boleh dapat 31 biji apam. Berbaloi sangat, kan?

Jom kita lihat resipinya.

APAM JAGUNG

BAHAN-BAHAN
1 cawan air suam
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
3/4 cawan gula
2 sudu kecil yis mauripan
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar serbuk santan
1/2 sudu kecil garam
2 cawan tepung beras (ayak)
1 cawan tepung gandum (ayak)
Pewarna kuning (jika suka)
1 cawan penuh jagung creamy dalam tin

CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar halus.

2. Jika mahu jagung kasar, jangan kisar jagung.
3. Peram selama 2 jam.
4. Sapu acuan dengan sedikit minyak masak supaya tidak melekat ketika hendak keluarkan apam.
5. Masukkan adunan dalam acuan. Panaskan pengukus.
6. Masukkan apam ketika air betul-betul mendidih. Air kukusan jangan terlalu banyak sangat.
7. Kukus selama 15 minit.

Kukus.
Selepas dikukus.
Boleh buat bentuk lain.
Gebu jadinya.
Nampak sedap!

Siap! Selamat mencuba!

Sumber: Riesha Liena melalui Rasa Share Resipi

Published by
Maryam Elyas