Bila apam yang dimasak menjadi gebu tentulah terlagi-lagi nak membuatnya. Bersarang teruk la pula. Jangan tenung lama-lama. Mari membuatnya.

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
Setengah cawan gula merah
Setengah cawan gula pasir(kalau suka manis masukkan 1 cawan gula)
Secubit garam
2 helai daun pandan
Sepeket yis Mauripan 11 gram
2 cawan air.
Kelapa parut

Cara memasak:
1.Masak gula merah dengan gula pasir dan garam tadi dengan dua cawan air hingga larut.

Ads

2. Masukkan dua helai daun pandan. Sejukkan.
3. Masukkan tepung bersama yis.Gaul rata.

3.Kemudian masukkan air gula yang telah sejuk tadi.Gaul hingga sebati.

4.Perap satu jam (kalau nak bersarang perap la lama sikit 2-3jam ) di dalam loyang atau bekas plastik yang disapu minyak.

5.Panaskan pengukus 15 minit sebelum mengukus.Apabila apam dah naik, boleh kukus selama 45 minit atau sehingga masak.

6.Apabila masak, bolehlah digaul dengan kelapa parut yang ditambah sedikit garam.

Nota*Sekiranya adunan tak naik berkemungkinan yis rosak atau kurang air.Yis tak boleh mengembang sebab kurang air.
Cuba tambahkan air sedikit demi sedikit. Insyaallah kalau yis tak rosak, adunan akan mula mengembang.

Kredit : NiezaRosez‎
#mahn

Ads

https://www.rasa.my/kuih-lapis-guna-santan-asli-padu-rasa-lemaknya/

 

Kek Coklat 3 Bahan Je, Sedap dan Menyelerakan

Ads

Buat Rempeyek Dengan Hanya Menggunakan Kulit Popia. Memang Mudah!

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI