Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh + sedikit gula pasir)
Kuih tepung pasung atau kuih serunai ini, popular di bahagian negeri Pantai Timur.
Diperbuat daripada tepung beras dan mempunyai inti, ia diletakkan dalam acuan berbentuk kon yang dibuat dari daun pisang.
Kuih ini sesuai dimakan waktu pagi atau waktu petang. Melalui perkongsian daripada Tahrunnisah Jali ini, dia kongsikan resipi dan cara buat kuih ini.
KUIH TEPUNG PASUNG/KUIH SERUNAI
Mula-mula, kena buat kelongsong dia. Saiz 14cmX14cm, layurkan daun pisang dulu atas api dan ikut step by step.
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
2 sudu besar gula* 1 ½ ketul nisey atau kalau tak ada, boleh guna gula melaka* 1 2/3 cawan air (350ml-400ml)* 1 helai daun pandan disimpul* 40gm tepung beras 20gm tepung ubi 1 sudu kecil air kapur
1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. Kemudian, dibiarkan sejuk. 2. Campurkan ke dalam adunan air gula, tepung beras, tepung ubi dan air kapur. Kacau sebati.
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental. Tutup api.
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
1 ½ cawan santan pekat 2 ½ sudu besar tepung beras 1 sudu besar tepung gandum 1 sudu kecil garam (anggaran) 1 sudu kecil gula
CARA MEMBUAT:
1. Campur kesemua bahan di atas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental.
Kuih Bakar Pandan, antara menu kuih tradisi yang sentiasa disukai ramai kerana kenenakannya yang lemak manis dan lembut dikunyah. Sebenarnya korang, kuih ini sangat ringkas cara membuatnya dan ukuran bahan pun guna cawan je. Bahan pun senang. Apa lagi bolehlah cuba buat menggunakan cara senang ini.
.
KUIH BAKAR PANDAN
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum gandum
2 cawan gula
5 cawan santan
2 biji telur
Sedikit pes pandan, garam dan pewarna hijau,
3/4 cawawan minyak masak.
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan tadi kecuali tepung dalam blender.
Kisar hingga sebati, kemudian masukkan tepung.
Kisar lagi hingga bancuhan tidak ada yang bergentel
Panaskan ketuhar dengan suhu 180C.
Tuangkan bancuhan ke dalam loyang yang telah dioles dengan mentega.
Bakar hingga masak atau lebih kurang 45 minit
Jika suka boleh taburkan di atasnya dengan bijan yang telah digoreng sangai. Kredit Resepi : Norizah othman
Kanak-kanak memang suka dengan makanan yang berwarna-warni. Buat ibu-ibu yang ingin menarik perhatian anak-anak, boleh cuba resipi apam paddlepop gebu gebas yang mudah ini.
Resipi yang dikongsi Fitrah Qaseh Rich ini, menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati.
APAM PADDLEPOP GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
140gm tepung gandum –beli online di sini 1 ½ sudu kecil baking powder – beli online di sini 90gm gula halus (resipi asal guna 100gm, tapi saya kurangkan) – beli online di sini 75 ml susu full cream 1 sudu makan ovalette – beli online di sini 2 biji telur (saya guna gred B ) Sedikit esen vanila Inti bluberry Pewarna yang digemari
1. Pukul telur, ovalette dan gula halus sampai kembang gebu putih. Bahagian ni paling penting supaya apam naik cantik buncit-buncit nanti. 2. Dah yakin adunan kembang gebu, baru masukkan tepung gandum dan baking powder yang dah ayak. 3. Masukkan secara selang seli dengan susu full cream. Pukul bagi sebati, kemudian masukkan esen vanilla, kacau bagi sebati.
4. Bahagikan adunan ikut warna. Saya ambil 1 sudu, kemudian warnakan turqoise, 1 sudu lagi warnakan pink dan selebihnya kuning. Warna kuning untuk base, pink dan turqoise tu untuk lorek-lorek atas tu je. 5. Masukkan dalam piping bag.
6. Paipkan adunan yang dah siap warna dalam cup separuh, lepas tu paipkan inti bluberry tadi dan tutup adunan atas sampai penuh. 7. Penuh ye bukan 3/4 atau separuh, barulah cantik naik apam nanti. Lepas tu titik-titikkan guna adunan warna lain pula. Kemudian, lorekkan guna lidi. 8. Dah siap semua, baru mula kukus. Air kukusan dah mendidih baru letak apam.
9. Penutup kukus kena balut dengan kain. Tak nak bagi air menitik jatuh atas apam. Api jangan terlalu besar, sedang-sedang je. 10. Tetapkan masa kukusan 13 minit je ye. Jangan terlebih masa, nanti apam akan merekah. Dah masak, angkat dan sejukkan.