Kuih muih melayu memang punya keistimewaan tersendiri. Hari ni jom kita buat kuih apam lejen, gerenti ulang kali makan. Satu adunan ni dapat dalam 30 biji, guna acuan kecil ikut banyak mana isian dalam acuan.
APAM KAMPUNG GULA MERAH
Bahan-bahan:
1 cawan gula merah/gula perang/gula melaka (apam ni tak berapa manis. Bagi yang nak manis boleh dan sedikit gula pasir)
Bagi penggemar Donat gula klasik, resipi perkongsian saudari Mizzmoon Moon ini antara yang boleh dicuba. Sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan yang sukar.
Jika anda ada bread maker, gunakan sahaja. Mudah. Namun jika tiada, uli sahaja doh menggunakan tangan. Hasilnya sama gebu dan elok.
Jom cuba resipi ni. Bolehlah buat untuk suami dan anak-anak nanti. Buat untuk jualan pun sesuai.
RESIPI DONAT GULA KLASIK YANG SEDAP, LEMBUT & GEBU
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Guna fungsi no.9 menguli selama 30 minit atau boleh uli guna tangan sahaja.
2. Bila adunan telah sebati dan kenyal, keluarkan dari bread maker dan terus timbang doh seberat 30 gram sebiji. Terus rounding kemas @ bulatkan.
3. Biarkan doh seketika. Selepas 10 minit, tekan doh dan leperkan. Buat lubang di tengahnya.
4. Rehatkan doh selama 45 minit hingga 1 jam.
5. Goreng donat guna api perlahan. Balik-balikkan sekali sahaja setiap permukaan supaya dapat ring donat yang cantik dan donat tidak meresap minyak.
6. Setelah diangkat, sejukkan donat sebentar.
7. Kisar dan haluskan sedikit gula kastor kemudian boeh terus boleh bedakkan donat tadi.
Teringin makan samosa tetapi tak tau macam mana nak buat? Kami kongsikan cara buat samosa menggunakan kulit popia yang cukup mudah. Jika anda ikut step-by-step ini, gerenti jadi. Boleh juga buat lebih dan frozenkan. Bila nak makan, boleh terus goreng sahaja. Boleh juga dijual kepada rakan-rakan sebagai pendapatan tambahan.
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.
2. Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.
3. Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
4. Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan. Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi, kemaskan lipatan dengan menyapu sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.
5. Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng samosa hingga kuning keperangan.
6. Siap.
Jika anda mencari KUALI NON STICK, boleh klik DISINI.
Rupanya tidak susah untuk hasilkan pes inti kacang merahsecara homemade. Hanya dengan kombinasi beberapa bahan, anda boleh hasilkan inti kacang merah yang sedap. Bolehlah gunakan untuk buat Pau, Roti Goreng, Roti Bun, Kuih Bom dan bermacam-macam lagi. Tak perlu dah beli inti kacang merah segera. Buat sendiri tentunya lebih sedap, jimat dan boleh kawal kemanisannya. Jadi bagi anda yang nak buat sendiri, resipi perkongsian saudari Marlia Lia ni boleh dicuba.
RESIPI PES INTI KACANG MERAH YANG MUDAH, SEDAP & TAHAN LAMA
1.Basuh dan bilas kacang merah yang sudah direndam semalaman. Guna kacang merah yang bulat kecil begini. Bukan kidney beans @ kacang merah yang kita buat ABC.
2.Rebus kacang merah hingga betul-betul empuk dan lembut bersama daun pandan.
3.Tambah air panas beberapa cawan lagi jika kacang masih belum empuk.
4.Apabila kacang sudah empuk, sejukkan seketika sebelum dikisar halus di dalam mesin pengisar.
5.Masak semula kacang yang dikisar tadi bersama gula, marjerin, shortening dan garam. Guna api sederhana dan kerapkan kacau supaya tidak hangus. Masak sehingga likat.
6.Sejukkan inti kacang merah sebelum disimpan dalam bekas bersesuaian.
INFO: Marjerin @ mentega digunakan untuk bagi rasa lemak. Boleh gantikan dengan minyak jagung atau minyak masak. Shortening pula fungsinya untuk jadikan inti kelihatan cantik berkilat.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.