Anda suka makan apam, jom kita cuba buat apam nasi dengan adunan tepung gandum dan tepung beras. Tabur pulak kelapa parut memang sedaplah.
Ni resipi apam nasi gaya Farisha Sofea, bahan pun ringkas aje. Bolehlah cuba nanti, sesuai untuk minum petang dan sarapan. Jom semak resipinya
APAM NASI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 1 cawan nasi
- 1 1/2 cawan air
- 3/4 – 1 cawan gula- beli online DI SINI
Bahan B :
- 1 sudu kecil yis segera – beli online DI SINI
- 1 cawan tepung gandum ( diayak ) -beli online DI SINI
- 1 cawan tepung beras ( diayak ) – beli online DI SINI
Bahan Lain :
- pewarna pilihan – beli online DI SINI
- kelapa parut
CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua Bahan A ke dalam pengisar dan kisar sebati .
2. Tuangkan ke dalam mangkuk .
3. Masukkan Bahan B dan kacau sebati .
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan .
5. Perapkan adunan selama 1 jam .
6. Sementara itu panaskan kukusan .
7.Setelah diperap , kacau seketika dan tuangkan adunan ke dalam acuan / loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak .
8. Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak .
9. Keluarkan apam daripada acuan dan letakkan di dalam pinggan .
10.Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam .
11.Kelapa parut boleh juga dikukus agar tahan lebih lama .
12. Siap sedia dihidang !
.
Nota : Farisha juga ada resipi versi baby untuk ibu ibu muda kita
.
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
INGIN MEMBELI PENGUKUS@ FOOD STEAMER JOM BELI ONLINE DI SINI
JOM TENGOK LEBIH BANYAK VIDEO MASAKAN DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial
DAN BANYAK LAGI RESIPI RESIPI DI :
Cara Buat Apam Polkadot Pelangi Berinti Strawberi. Buat Jualan Gerenti Laku Keras
https://www.rasa.my/apam-kampung-gebu-bersarang-begini-cara-buatnya/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Goreng Cili Kering, Sedap & Ngam Untuk Sahur.
Ramai suka nasi goreng, dan nasi goreng itu sendiri pelbagai jenis. Dalam banyak-banyak jenis itu, mungkin Nasi Goreng Cili Kering yang dikongsikan ini, boleh membangkitkan selera bersahur anda seisi keluarga. Silap-silap bila jiran sebelah tercium bau pun teringin. Bagi anda yang ingin mencuba, ini resipinya.
NASI GORENG CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
Segenggam ikan bilis
6 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering | telah direbus)
2 biji telur
Semangguk nasi
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
- Tumbuk kasar bawang putih, bawang merah, cili kering dan ikan bilis.
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan sedikit garing.
- Kemudian masukkan telur. Gaul sebati hingga telur masak.
- Masukkan nasi yang telah digembur-gembur. Gaul sebati.
- Masukkan garam.
- Bila dah sebati, siap untuk dihidang.
Kredit: #daridapurkakHas #kualikakHas
5 Biskut Coklat Sedap DiJadikan Kudapan. Kaya Rasa Koko Sedap
Tentunya tiada yang lebih menggembirakan bila dapat mengunyah biskut yang kaya rasa coklat dan koko sambil bersembang di hadapan tv.
Jom cuba biskut berasakan koko dan coklat ini yang mudah aje cara membuatnya. Boleh dijadikan stok kudapan akan datang.
1. SWEET HEART COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 180gm mentega
- 80gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 220gm tepung gandum
- 60gm tepung jagung
- 20gm tepung kastard
- 100gm badam cincang
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan
- Coklat urai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Putar bahan A sehingga sebati.
3. Masukkan bahan B dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut berbentuk hati.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Biarkan biskut sejuk dan hias biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan. Tabur coklat urai di atasnya.
7. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasa coklat rangup dengan kastad yang rapuh
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Untuk lebih menarik boleh gunakan cip warna-warni.
2. HAWAIAN WHITE CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 100gm gula halus
- 240gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 60gm susu tepung
- 2 sudu teh esen vanila
- 150gm buah campuran
- 40gm cornflakes
- 40 gm kelapa kering
- 60gm white chocolate chips
- 50gm badam nibs
- 1 biji telur
BAHAN HIASAN:
- Coklat putih secukupnya
- Serbuk roti secukupnya
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur dan vanila, sebatikan.
3.Masukkan bahan-bahan yang lain, uli hingga sebati.
4.Bulatkan dan masukkan ke dalam cawan kertas.
5.Bakar selama 15 minit suhu 160 darjah Celcius.
6.Setelah sejuk, paipkan coklat putih dan taburkan dengan serbuk roti.
7.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Sedap dengan buah-buahan dengan cornflakes dan kelapa kering
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF: Serbuk roti memberikan rasa yang lebih lazat
3. CRUNCHY CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 125gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 90gm gula ising
- 1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN B
- 100gm tepung Hong Kong
- 100gm tepung gandum
- 30gm tepung kastard
- 25gm serbuk hazelnut
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan secukupnya
- Serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar Bahan A hingga sebati.
2. Masukkan semua Bahan B dan gaul sebati.
3. Canai doh dan terap mengikut bentuk yang dikehendaki.
4. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit.
5. Keluarkan dan setelah sejuk, salutkan dengan coklat masakan dan gaulkan dengan serbuk roti.
6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Keenakan hazelnut dan tepung kastad yang cair di mulut
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM26
INFO CHEF: Anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
4. BISKUT CIP COKLAT NEOPOLITAN
.
BAHAN-BAHAN:
- 125gm mentega
- 65gm gula kastor
- 85gm gula perang
- 1 biji telur ayam gred A
- 1 sudu teh esen vanila
- 20gm oat |kisar halus
- 20gm badam cincang
- 50gm cip coklat
- 50gm cip coklat ‘butterscotch’
- 50gm cip coklat strawberi
BAHAN DIAYAK BERSAMA:
- 190gm tepung gandum
- ½ sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celcius.
2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang.
3. Masukkan telur dan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan oat, badam dan ketiga-tiga cip coklat dan gaul rata.
6. Rehatkan doh selama ½ jam di dalam peti sejuk.
7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sudukan sedikit demi sedikit adunan menggunakan sudu teh ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar (baking paper).
8. Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit.
9. Setelah siap dibakar, sejukkan biskut di atas redai.
10.Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 90 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gandingan oat dan badam yang rangup
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Biskut yang baru dikeluarkan daripada ketuhar agak lembik. Ia akan mengeras apabila sejuk.
5. BROWNIES COKLAT
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 260gm mentega
- 130gm gula perang
- 50gm gula ising
- 1 sudu makan lemak sayuran
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh Coffee Emalco
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 20gm tepung kastard
- 30gm tepung jagung
- 300gm tepung gandum
- 60gm cornflakes yang dikisar halus
- 30gm serbuk koko
HIASAN:
- Coklat masakan
- Serbuk roti
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Putar bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut.
5. Susun biskut di atas dulang pembakar.
6. Bakar selama 20 minit.
7. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan coklat masakan dan serbuk roti.
8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 80-100 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa rangup dengan cornflakes dan kaya bercoklat
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 26
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan lain seperti manik dan cip warna-warni sebagainya untuk lebih menarik kerana warna biskut ini gelap.
RESIPI BISKUT COKLAT : NURASHIKIN ASAN, HASLINDA ABDULLAH DAN NORISHAH AHMAD
Anda suka membeli belah secara online, terdapat pelbagai perkakas dapur dan alat masak canggih di laman web shopee yang boleh anda pilih.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Menu Timur Tengah Berasaskan Daging, Aromanya Sahaja Sudah Membuka Selera.
Masyarakat Arab memang suka dengan sajian daging. Sajian seperti kebab dan shawarma ada sahaja dijual di restoran Arab di negara kita. Tetapi sebenarnya ada banyak lagi menu berasaskan daging yang cukup popular dari negara Timur Tengah ini.
Jom kita cuba masakan Arab yang sedap menyelerakan ni, Min kongsikan resipi dari Chef Suhaili Mohd Noor. Rugi kalau tak cuba.
1.BEBOLA DAGING KAMBING KEBAB DAN CENDAWAN BUTANG
BAHAN-BAHANNYA :
- 500 gm daging kambing kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 biji telur | dipecahkan telur dan kacau
- 300 gm serbuk roti
- 2 ulas bawang merah| dicincang
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 10 cendawan butang segar- dihiris dua atau empat
- Garam secukup rasa
- Sedikit perasa
Bahan perapan :
- Setangkai herba thymes | dilurutkan daunnya
- Setangkai herba rosemary | dilurutkan daunnya
- 1 sudu makan minyak zaitun
- 1 sudu makan serbuk paprika
CARA MEMASAKNYA:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam bekas adunan seperti daging kisar, jintan manis, jintan putih, serbuk etumbar, herba thymes, rosemary, serbuk roti, bwang merah, bawang putih, garam dan
perasa.
2 .Gaulkan dengan sebati dan masukkan telur tadi sebagai bahan pelekat supaya mudah dijadikan bebola.
3. Setelah disebatikan jadikan daging tadi sebagai bebola dan bakar di dalam oven dalam suhu 180 c, selama lebih kurang 15 minit. Masak separuh sahaja.
4. Kemudian setelah masak perap bebola daging kambing dan cendawan sebentar dengan bahan pemerap thymes dan rosemary. Cucukkan bebola daging berselang seli cendawan.
5. Kemudian bakar lebih kurang 1o mint dan sedia untuk dihidangkan bersama yogurt kambing.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Kebab
Keistimewaan : Daging berjus dan gabungan cendawan segar nyata lazat
Info Chef : Anda boleh juga mencucukkan tomato ceri, timun, bawang jika mahukan variasi dalam sajian kebab ini.
2. SHAWARMA DAGING
BAHAN-BAHANNYA :
- 500 gm daging kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh paprika
- 1 sudu teh serbuk cili
- 2 ulas bawang merah | dicincang
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- 2 sudu makan minyak untuk menumis
- 5 keping roti Arab | untuk digulung
BAHAN (tambahan inti) :
- 1 biji tomato | dihiris
- Sedikit daun salad | dihiris
- 2 biji jeruk timun
- 50 gm buah zaitun | dihiris
- Sedikit kentang goreng yang telah digoreng.
- 2 sudu makan mayonis
- 1 sudu makan sos cili
CARA MEMASAK :
1. Goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar,paprika dan serbuk cili, garam dan serbuk perasa.
3. Gorengkan sehingga air daging kering.
4. Kemudian sejukkan sebentar.
5. Setelah sejuk, sediakan roti arab, masukkan daging, salad, tomato, jeruk timun, buah zaitun, kentang goreng mayonnaise dan sos cili.
6. Gulungkan ia dan masukkan ke dalam kuali leper atau dapur pemanggang dan biarkan ia masak.
7. Biarkan ia masak lebih kurang 3 minit dan balikkan kedua dua belah.
8. Setelah masak boleh dihidangkan bersama kentang goreng.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Ala sandwic
Keistimewaan : Inti daging berempah dengan gulungan roti Arab yang enak
Info Chef : Resipi yang sama boleh juga digunakan untuk inti ayam. Jika ikut cara tradisional Arab, boleh diletakkan batu berbalut aluminium untuk menindih atas pemanggang supaya ia lebih mampat
dan cepat masak.
3. MUTTABAQ
BAHAN-BAHANNYA :
Bahan Inti Muttabaq:
- 500 gm daging kisar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji bawang holland | dipotong dadu kecil
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 2 tangkai daun pudina
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 biji cili benggala hijau | dipotong dadu
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak untuk menumis
Bahan roti :
- 1 1/2 cawan marjerin
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
Inti daging Mutabbaq
1. Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar,paprika dan serbuk cili, daun pudina, cili benggala hijau garam dan serbuk perasa.
3. Gorengkan sehingga air daging kering.
4. Kemudian sejukkan sebentar.
5. Masukkan 2 biji telur untuk jadi pelekat.
Cara-cara membuat lapisan Mutabbaq
1. Masukkan kesemua bahan lapisan muttabaq.
2. Uli doh itu tadi sehingga lembut.
3. Biarkan rehat seketika.
4. Uli doh dengan penguli doh dan leperkan menjadi bulat sehinga menjadi betul-betul nipis.
5. Kemudian masukkan inti daging tadi dan lipatkan menjadi 4 segi.
6. Masak di dalam kuali leper dengan sedikit minyak.
7. Balikkan apabila ia menjadi keperang-perangan.
8. Masak sehingga ia betul masak di kedua belah..
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng dengan minyak sedikit
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Inti daging berempah dengan ramuan daun pudina
Info Chef : Boleh dimakan dengan yogurt atau sos tomato dan cili cili. Inilah nama asal murtabak, iaitu Muttabaq yang bermaksud dibungkus. Inti daging yang dibungkus.
4. SHISH TAWOOK
BAHAN- BAHAN :
- 3 keping dada ayam | dipotong dadu
- Tomato ceri secukupnya
- Cili benggala hijau secukupnya | dipotong dadu besar
- Lidi untuk pencucuk
Bahan perapan:
- 2 sudu makan yogurt
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 sudu makanserbuk cili
- 1sudu teh gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Campurkan kesemua bahan-bahan perapan di dalam mangkuk adunan.
2. Kemudian perapkan ayam yang telah dipotong dadu tadi selama lebih kurang ½ jam.
3. Apabila telah diperapkan cucuk kepingan ayam tadi berselang seli dengan tomato dan cili benggala.
4. Gril di dalam tempat gril atau bakar selama lebih kurang 10 minit atau sehingga masak dan keperang-perangan.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Panggang /gril
Jenis masakan : Ala sate
Keistimewaan : Isi ayam berjus tambah lazat dengan tomato ceri dan lada benggala bakar.
Info Chef : Boleh dihidangkan bersama salad dan sos bbq
5. KIBBEH
BAHAN-BAHAN :
- 300 gm daging kisar (inti)
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 biji bawang holland | dicincang halus
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 2 tangkai daun ketumbar
- 1 sudu teh serbuk kayu manis
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan untuk lapisan luar :
- 300 gm bulgur wheat atau nasi yang telah dimasak
- 3 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
1. Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, daun ketumbar, garam dan serbuk perasa. Ketepikan sebentar
3. Kemudian campurkan bulgur wheat atau nasi yang telah dimasak tadi, tepung ke dalam daging kisar untuk dijadikan bahagian lapisan luar.
4. Kemudian perasakan dengan garam dan gaul sebati.
5. Bentukkan lapisan luar dengan bentuk bujur kemudian masukkan inti daging tadi ke dalam bentuk bujur tadi.
6. Jadikan ia bentuk bujur dan goreng ke dalam minyak penuh.
7. Goreng sehingga warna bertukar coklat.
8. Angkat dan toskan.
9. Boleh dihidangkan dengan yogurt.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian Arab
Keistimewaan : Inti yang berjus dengan lapisan kulit rangup
Info Chef : Kibbeh keras di luar dan lembut di dalam. Sesuai dimakan dengan yogurt atau mayonis.