Apam Nasi Gebu Enak Dimakan Bersama Kelapa Parut

Share

Sebenarnya nasi lebihan semalam selain enak dibuat nasi goreng sedap dibuat apam nasi. Lebihan nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap. Apam nasi menggunakan nasi sebagai bahan utama. Sedapnya apam nasi ini bila dicicah dengan dengan kelapa parut yang dicampur sedikit garam. Ada peminat apam nasi gebus ni tak, jom kita buat.


APAM NASI
Bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras BELI ONLINE DI SINI
1 cawan tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan gula
1 1/4 cawan air
1 sudu besar mauripan-BELI ONLINE DI SINI
1 paket eno biru

Cara membuat:
1.Masukkan air dan nasi sejuk ke dalam blender. Blend sehingga halus kemudian masukkan tepung gandum, tepung beras,gula,mauripan. Blend lagi sehingga sebati semua bahan.


2.Tuang ke dalam bekas. Perap selama 1-3 jam(bertutup)
3.Masukkan eno kacau sebati.
4.Panaskan air kukusan sehingga mendidih.

5.Tuang adunan ke dalam acuan yang disapu sedikit minyak.
6.Kukus 15 minit.
*yang nak buat banyak, gandakan adunan.


Kredit: Siti Hadirah

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Putri Adila Saari