Menu apa berbuka hari ni? Kalau nak yang manis-manis boleh cuba resipi ini. Nikmatnya bila dapat makan satu, lembut dengan isi kastard.
Apam Puri Kastard
Bahan inti:
1 cawan tepung gandum
3 cawan air
¾ cawan gula
2 sudu besar tepung kastard
Secubit garam
Pewarna kuning
Cara membuat:
1.Masukkan semua ke dalam periuk.Kacau sehingga pekat menggunakan api perlahan.
2.Angkat dan sejukkan.
Bahan kulit:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
Secubit garam
Pewarna
Cara memasak:
1.Masukkan semua ke dalam bekas.Kacau sehingga sebati.
2.Kemudian tapis ke dalam bekas lain, masukkan pewarna yang kita suka.
3.Panaskan kuali,sapu sedikit minyak, tuang adunan, tunggu sehingga masak.
4.Angkat letak atas acuan karipap, letak inti di tengah-tengah kemudian tekap macam buat karipap.
5.Siap untuk dihidang.
*lepas bancuh adunan saya perap 5 minit.
Kredit: Siti Hadirah