Biasanya petang hari kita inginkan kudapan yang sedap. Selain pisang goreng boleh juga cuba kuih yang jarang dimasak ini iaitu Apam Sua. Kuih ni jarang juga dilihat orang menjualnya. Kalau rindu nak merasanya, boleh cuba resipi yang dikongsi ini. Menurut Ismi Azwin, kuih ni dimakannya dari zaman kecil dahulu. Bondanya buat niaga kuih ni yang diletakkan inti kelapa manis +kacang tanah.
APAM SUA Bahan A: Inti kelapa manis: 1 biji kelapa parut (ambil putih saja) 1 cawan gula merah ATAU 1 ketul besar gula melaka-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar gula pasir suku cawan air daun pandan
Cara memasak: 1.Masak bahan-bahan di atas. 2.Agak-agak inti kelapa dah kering,masukkan 2 sudu makan tepung gandum.
3.Kacau hingga berkilat dan jangan kering sangat. Siap,ketepikan.
Bahan B: 3 sudu kecil yis-BELI ONLINE DI SINI 1/2 sudu besar gula pasir suku cawan air suam
Cara buat: 1.Aduk bahan-bahan ini dan ketepikan. 2.Biar yis kembang
Ads
Bahan C: 3 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI sedikit garam
Cara membuat: 1.Aduk bahan-bahan C sekata. 2.Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan C. Bancuh adunan dengan masukkan air suam sehingga tidak berketul dan adunan sebati. Perap dalam 2 jam ke atas. 3.Akhir sekali,masukkan pewarna hijau dan sepeket eno biru.
4.Panaskan kuali non stick, tuangkan adunan bulat-bulat kecil. Letak atas pinggan dan isi inti +kacang tanah + picit (klip) hujung kuih dengan jari.
Bagi penggemar sajian Ayam Pandan, pasti mengetahui keenakan hidangan ini. Sebenarnya, menu ni sangat mudah disediakan secara homemade. Bahan-bahan tak banyak malah cara memasaknya pun sangatlah mudah. Tapi resipi perkongsian saudari Elaine Tanni lagi mudah! Hanya guna Pes Bihun Goreng je, anda boleh hasilkan menu istimewa ini untuk keluarga tanpe perlu kisar rempah lain. Wow… Sesuai sangatlah masak ni bila kesuntukan masa. Jom cuba!
RESIPI AYAM PANDAN AIR FRYER, GUNA OVEN PUN BOLEH
BAHAN-BAHAN: 500gm dada ayam – dibersihkan 2 bungkus Perencah Bihun Goreng segera – beli online disini 2 sudu makan minyak masak Daun pandan secukupnya Toothpick/lidi sate
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan ayam dan potong kiub. Boleh dapat dalam 25 ketul asam.
2. Satukan ayam dengan Perencah Bihun Goreng dan juga minyak masak. Gaul sebati dan perap selama 3 jam.
3. Ambil daun pandan, bersihkan dan potong ikut saiz yang sesuai. 4. Ambil isi ayam dan gulung dengan daun pandan. 5. Cucuk dengan lidi supaya kemas dan daun pandan tidak terburai. Lakukan hingga habis isi ayam.
6. Susun Ayam Pandan dalam Air Fryer. Jika tiada, boleh guna ketuhar atau digoreng pun boleh.
7. Masak ayam selama 20 minit dengan suhu 180°C. 8. Selepas 10 minit, pusing ayam dan bakar lagi hingga habis masa supaya semua bahagian masak sempurna. 9. Ayam Pandan paling simple dan mudah sedia untuk dihidangkan.
Selama ni ada jer dikalangan kita yang tak ambil tahu pasal jenis-jenis tepung untuk buat kuih, ada yang pakai hentam jer janji tepungnya ada nama. Kalau yang profesional tak payah cakap la kan gerenti tau tepung ape nak guna untuk buat setiap jenis-jenis kuih-muih. Tapi kebanyakkannya ada sesetengah orang buat kuih ke tempeyek ke kadang tak jadi, nah kami bagi tips memilih tepung beras yg sesuai.
1. TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek…keladi..cempedak…adunan gorengan ikan…seperti goreng mamak..goreng berempah…tepung ini sangat ranggup sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall
2.TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
Sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci…kuih apam beras eno…dan pelbagai lagi jenis kuih
ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat.
3.TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH:
sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee sebab ia lebih kental
4. TEPUNG BERAS CAP TERATAI
Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam. Kalau buat apam rasa tepung nya kurang jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup
Kong resipi: fb Cik Amy via (MAHN)
3 Resipi Berasaskan Tepung Beras Yang Wajib Buat.
PULUT PAGI
BAHAN-BAHAN:
600gm beras pulut
1 keping gula melaka
1 cawan air
100gm gula
1 sudu makan air kapur
1 helai daun pandan
1/2 biji kelapa parut putih | digaul dengan 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Bersihkan beras pulut dan rendam selama 1 jam.
Masukkan gula melaka, gula, air dan daun pandan ke dalam periuk. MAsak hingga semua bahan larut dan sedikit pekat. Angkat dan tapis.
Kemudian masukkan air kapur ke dalam bancuhan gula tadi. Kacau rata.
Kukus beras pulut sehingga masak. Angkat dan masukkan ke dalam bekas besar.
Siram air gula melaka yang dimasak tadi. Gaul hingga semua bahagian pulut rata dan berwarna coklat.
Kukus pulut tadi sekali lagi sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 15 minit.
Keluarkan pulut dan gaul menggunakan sudip kayu hingga nampak berkilat dan sebati.
Sendukkan pulut dan letakkan sedikit kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
Info chef: Hidangan ini popular di negeri Kelantan dan biasanya dinikmati pada waktu pagi.
Waktu memasak: 30 minit / Cara memasak : Kukus
SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAGU:
200gm biji sagu halus
3 liter air
Sedikit pewarna merah, dan hijau
BAHAN SANTAN :
100ml santan kotak
100ml air
1 sudu teh tepung beras
¼ sudu teh garam
BAHAN SIRAP GULA MELAKA :
150 gm gula melaka
50 ml air
1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Siram sagu dengan air kemudian toskan dan bahagi dua bahagian.
Bahagikan air kepada dua bahagian, didihkan air dalam periuk berasingan.
Satu warna hijau dan satu bahagian lagi warna merah.
Setelah mendidih, masukkan satu, kacau hingga pekat.
Tutup api, tuang dalam bekas dan sejukkan.
Lakukan cara yang sama untuk satu warna lagi.
Satukan semua bahan santan, masak hingga agak pekat. Ketepikan.
Satukan semua bahan sirap. Masak hingga mendidih. Angkat dan sejukkan.
Keluarkan sagu dari bekas, masukkan dalam kotak daun yang telah disediakan.
Hidangkan bersama santan dan sirap gula Melaka.
INFO CHEF: Hidangan ini lebih sedap dihidangkan sejuk. Oleh itu simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Masa Memasak: 30 minit. / Cara Memasak: Rebus & reneh.
THAI COCONUT PUDDING
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
1 cawan tepung beras
3 cawan air
1/3 cawan nasi sejuk
1/2 cawan kelapa kering
1/2sudu teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan santan kotak
1/4 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
BAHAN HIASAN :
Daun bawang | hiris halus
Bawang goreng
CARA MEMASAK :
Satukan semua lapisan bawah di dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
Satukan semua lapisan atas, ketepikan.
Gris acuan kuih cara dengan minyak masak. Panaskan sebentar.
Kacau lapisan bawah dan tuang satu senduk kecil adunan ke dalam acuan hingga penuh.
Biarkan seketika hingga bahagian bawah berlekuk.
Masukkan satu sudu kecil adunan atas. Tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.
Kecilkan api dan masak sehingga bahagian tepi keperangan. Angkat menggunakan chopstick atau sudu.
INFO CHEF: Selain menggunakan acuan kuih cara atau tako, puding ini diisi dalam loyang dan dibakar macam kuih bakar biasa.
Masa Memasak: 40 minit. / Cara Memasak: Bakar
Nah step by step cara nak buat laksa. Lepas ni guna tepung beras yang sesuai pasti menjadi! Terbaik…
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.