Dah lama tak menikmati apom lenggang. Bila teringat zaman kecil dulu memang selalu makan. Memang tak cukup satu. Boleh makan untuk sarapan dan juga minum petang. Sangat mudah membuatnya, jom kita buat.
APOM LENGGANG
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur ayam
1 sudu teh yis kering-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan santan sederhana pekat
1 1/4 cawan air
1 sudu teh garam
Cara memasak:
1. Campur semua bahan kecuali garam. Blend hingga bercampur elok.
2. Peram selama 1 jam 30 minit mininum. Akak peram 2 jam.
3. Selepas 2 jam, masukkan garam, kacau.
4. Panaskan kuali, sapukan minyak. Tuangkan satu senduk adunan dan lenggang. Siap
Kredit: Rozilawati Paiman
http://www.rasa.my/lemak-manis-agar-agar-cendul-memang-ketagih-nak-makan/
Nikmatnya Cheesekut Puding Tiramisu Ni, Lagi Sedap Dimakan Sejuk
Tambah Susu Cair. Ini Rahsia Cendol Santan Gula Melaka Lebih Sedap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Senangnya Buat Kuih Kaswi Gula Merah Sedap Untuk Minum Petang
Sedapnya Kuih Kaswi / Kosui Gula Merah ni. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian saudari NorDiana Mat Desa ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Resipi ni memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH KASWI / KOSUI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1/2 cawan tepung ubi – beli online disini
1 sudu air kapur (secubit kapur + sesudu air kapur yang siap dibancuh) – beli online disini
1 cawan gula merah – beli online disini
1 helai daun pandan
3/4 cawan gula pasir – beli online disini
5 cawan air
Kelapa parut – ambil bahagian putih sahaja
Sedikit garam garam
CARA MEMASAK:
1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api sekejap untuk hancurkan gula. Letak daun pandan untuk aroma. Bila gula telah larut, biarkan sejuk.
2. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air. Sebatikan.
3. Kemudian masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau sebati dan tapis.
4. Guna adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8.
5. Kukus adunan kuih selama 30 – 40 minit.
6. Bila Kuih Kaswi telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
7. Gaul kelapa parut bersama sedikit garam. Kemudian kukus sekejap supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.
8. Gaulkan potong Kuih Kaswi bersama kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP UNTUK POTONGAN KUIH KASWI YANG CANTIK
- Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
- Potong guna pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kredit resipi & foto: NorDiana Mat Desa
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Udang Masak Berempah Tersedap. ‘Confirm’ Tak Menyesal Cuba
Buat Kek Guna Resipi Dari Buku BM Darjah 2. Sedap & Memang Menjadi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Apam Kampung Gebu Bersarang. Begini Cara Buatnya
Apam Kampung memang punya ramai peminat. Lebih-lebih lagi kalau resipi yang dikongsi sangat mudah dan hasilnya begitu gebu. Teruja! Bagi anda yang tercari-cari resipi Apam Kampung yang sedap, gebu dan elok bersarang, resipi perkongsian saudari Noriza Awang Hamat ni antara yang terbaik. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI APAM KAMPUNG GEBU BERSARANG
BAHAN A:
- 1/2 cawan gula pasir – beli online DISINI
- 2 keping nise / gula Melaka – beli online DISINI
- 1 sudu teh garam – beli online DISINI
- 2 helai daun pandan – disimpul – beli online DISINI
- 2 cawan air
BAHAN B:
- 3 cawan tepung gandum – beli online DISINI
- 1 paket yis mauripan – beli online DISINI
BAHAN C:
- Kelapa putih parut
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan A. Masak sehingga gula hancur. Kemudian sejukkan.
2. Gaulkan sebati kedua bahan B. Kemudian masukkan air gula yang disejukkan tadi. Kacau hingga sebati kemudian perap selama 1 jam.
3. Panaskan pengukus. (Beli PERIUK KUKUSAN murah DISINI)
4. Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
5. Sebelum masukkan ke dalam loyang, kacau adunan apam terlebih dahulu untuk membuang angin.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukus selama 1/2 jam.
7. Setelah apam masak, kukus sekejap kelapa putih parut bagi mengelakkan ia cepat masam.
8. Gaul dengan sedikit garam dan hidangkan bersama apam.
Kredit resipi & foto: Noriza Awang Hamat
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Popia Sayur Daging Burger Paling Sedap Untuk Minum Petang
Petua Buat Kek Kukus 3 Bahan Tak Bantat. Ini Cara Perlu Ikut Kalau Nak Kek Lembut & Gebu.
Kek Pisang Coklat Kukus Sukatan Guna Cawan. Lembut, Gebu Macam Span.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
3 Resipi Mudah & Sedap Kuih Biru, Guna Pewarna Dari Bunga Telang
Inginkan kelainan dalam menyajikan hidangan menu minum petang tanpa mengubah rasa? Boleh cuba 3 resipi kuih biru yang menggunakan bunga telang.
Apa lagi, korang boleh cuba idea dengan memanfaatkan bunya telang yang cantik warnanya tu ke dalam makanan sebagai pewarna dan tarikan pada kuih ye.
ROTI JALA BUNGA TELANG & KUAH MANIS
BAHAN ROTI JALA:
3 cawan tepung gandum – beli online di sini
2 cawan air
1 cawan air rebusan bunga telang
2 sudu makan minyak sayur
2 biji putih telur
Secubit garam
TONTON Macaron Teh Tarik | Dapur Rasa Live
KUAH MANIS:
1 ½ cawan santan – beli online di sini
¼ cawan gula – beli online di sini
¼ cawan gula merah – beli online di sini
1 sudu makan tepung gandum + 2 sudu makan air | bancuh
2 helai daun pandan | siat & simpul
Secubit garam
CARA MASAK:
1. Untuk mendapatkan air rebusan bunga telang, rebus 40 kuntum bunga telang bersama 1 cawan air hingga mendidih.
2. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan.
3. Satukan kesemua bahan lalu tapis (supaya bancuhan licin dan tidak berketul).
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa
4. Panaskan kuali leper yang telah disapu dengan sedikit minyak.
5. Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala lalu jalakan ke dalam kuali.
6. Masak untuk beberapa minit dan gulung kemas.
7. Untuk membuat kuah manis; satukan semua bahan kuah manis.
8. Didihkan hingga agak pekat dengan api sederhana. Sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG TELANG BERINTI
BAHAN LEMPENG:
20 kuntum bunga telang
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji putih telur
Secubit garam
TONTON Laksa Peranakan – Projek Air Tangan Emas Bersama MAGGI
BAHAN INTI:
2 keping dada ayam | cincang dadu & rebus empuk
2 biji ubi kentang | potong dadu kecil & rebus empuk – beli online di sini
1 labu bawang besar | cincang dadu – beli online di sini
2 sudu makan rempah kari daging – beli online di sini
4 ulas bawang merah | kisar- beli online di sini
3 ulas bawang putih | kisar – beli online di sini
1 tangkai daun kari
Garam & gula secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bunga telang bersama 1 cawan air di dalam periuk.
2. Didihkan hingga mengeluarkan warna biru yang menarik.
3. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. Satukan semua bahan dan kacau rata.
4. Jika bancuhan terlalu pekat tambah sedikit air dan jika terlalu cair tambah sedikit lagi tepung. Tapis bancuhan lempeng.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Sapu sedikit minyak pada kuali leper (non-stick). Tuang sesenduk kecil bancuhan tepung dan masak hingga lempeng keperang-perangan (satu bahagian sahaja).
6. Ulangi proses hingga semua bahan habis. Ketepikan.
7. Untuk membuat inti; panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali.
8. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari.
9. Tambah sedikit air lalu tumis rempah hingga masak. Masukkan ubi kentang dan ayam rebus.
10. Masak hingga semua bahan masak sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa.
11. Ambil sekeping lempeng, sendukkan inti dan gulung rapi. Potong mengikut cita rasa.
KASWI TELANG
BAHAN-BAHAN:
5 cawan air rebusan bunga telang | 40 bunga telang & rebus dengan air
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi – beli online di sini
1 sudu teh kapur makan | bancuh dengan sedikit air
Kelapa parut | putihnya sahaja + secubit garam halus
TONTON Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese | Dapur Rasa Live
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk besar, satukan gula, tepung gandum, tepung ubi, kapur makan dan air rebusan bunga telang.
2. Kacau sebati dan tapis.
3. Sediakan loyang atau acuan kuih pilihan yang telah disapu sedikit minyak lalu tuang bancuhan tadi ke dalamnya.
4. Kukus selama 25 minit atau hingga kuih masak. Keluarkan dari acuan dan tabur kelapa parut di atasnya.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: