Asam Pedas Berempah Ikan Tenggiri, Kuah Tidak Terlalu Cair Atau Pekat Barulah Sedap

Share

Kuah yang tidak terlalu cair dan tidal terlalu pekat tapi kuat dengan rasa berempah yang menyelerakan. Rasa ikan tenggiri dinaikkan lagi dengan aroma daun liamu purut dan kesom.

ASAM PEDAS BEREMPAH IKAN TENGGIRI

BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • Halia*-sebesar ibu jari
  • Belacan*
  • 1 sudu teh ketumbar*
  • 1 sudu teh jintan manis*
  • 1 sudu teh jintan putih*
  • 1 sudu teh lada hitam*
  • Belacan*
    Bahan bertanda * dikisar hingga lumat.
  • Cili giling
  • 2 batang serai-dititik
  • Asam jawa
  • Serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh halba
  • Daun kesom
  • Daun limau purut
  • 1 ekor ikan tenggiri (boleh tukar dengan ikan kesukaan anda)
  • Bendi

 

 

CARA MEMASAK:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sebentar halba.

 

2. Masukkan bahan kisar, cili giling, serai dititik & serbuk kunyit.

3. Tumis sehingga pecah minyak.

4. Bila bahan tumis dah pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan sedikit air. Terpulang ikut banyak mana air.

 

5. Renihkan seketika dan masukkan sayur bendi.

 

6. Kemudian masukkan pula daun kesom & daun limau purut

 

7.Bila bendi sudah separuh masak masukkan ikan, garam & serbuk perasa. Renehkan sehingga ikan masak.

 

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Rosni Musa

ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:

http://www.rasa.my/lauk-campak-campak-kuoh-singgang-ikan-tenggiri-cara-terengganu/

 

Published by
Faridah Talib