Bagi peminat asam pedas, kini anda mempunyai satu lagi pilihan tempat untuk menikmati asam pedas yang terbaik. Paling menarik, asam pedas di sini adalah gabungan daripada resipi dari lokasi yang popular dengan hidangan asam pedas iaitu Johor dan Melaka.

Azley Ismail.

Berbicara dengan pemilik gerai, Azley Ismail, dia memilih resipi asam pedas untuk diniagakan di gerainya kerana sangat tertarik dengan cita rasa asam pedas.

“Memasak adalah salah satu hobi saya. Arwah ibu berasal dari Johor dan ayah pula dari Melaka. Kedua-dua negeri ini berkongsi masakan paling popular iaitu asam pedas. Secara tak langsung, resipi dari Johor dan Melaka ini telah menjadi satu resipi turun temurun. Kini saya jadikan asam pedas sebagai menu utama perniagaan,” katanya.

MENU YANG ADA

Menu di sini memang sangat menarik. Jika anda makan di sini, boleh pilih mana satu yang jadi idaman hati.

Assam Pedas Patin Sungai Temerloh

Bahagian Kepala atau Ekor RM15 sepotong
Bahagian Badan RM10 sepotong

Assam Pedas Daging Tetel RM9

Untuk set nasi putih, ulam, ikan kering dan telur masin, tambahan RM4 bagi setiap satu set.

BAHAN SEGAR SETIAP HARI

Menurut Azley, keunikan asam pedas resipi Melaka yang ada di sini adalah kuahnya pekat dan aromanya sangat menyelerakan. Kuah dimasak setiap hari menggunakan bahan segar.

Wow sangat kan?

“Ikan patin yang digunakan dibawa khas dari Sungai Temerloh. Isinya lembut, manis dan tidak hanyir. Memang ikan patin dari Sungai Temerloh amat disukai ramai. Untuk daging tetel pula, kami pastikan daging direbus sehingga betul-betul empuk sebelum dimasukkan ke dalam tumisan asam pedas. Jadi, pelanggan boleh menikmati daging tetel dengan gembira,”

Sejak dibuka pada 13 Julai 2020, sambutan pelanggan amat menggalakkan. Ramai yang memberi maklum balas positif di samping memberi cadangan penambahan menu asam pedas pari dan ayam pula. Tak lupa juga semakin ramai yang menjadi pelanggan setia setiap hari. Ternyata resipi turun temurun daripada arwah ibu kepada Azley amat menawan hati orang ramai.

JOM LAYAN GAMBAR

IKLAN

Asam pedas ikan patin.

Set asam pedas bahagian badan.

Apa barang pakai sudu. Kita makan pakai tangan! Nikmat gittew!

Senyum dapat makan asam pedas.

Coach kecergasan terkenal ni. Adasandha Anuar.

Ini bahagian kepala. Wow!

 

 

 

 

 

 

 

Nama Kedai: Skye Assam Pedas
Nama owner: Azley Ismail
Lokasi gerai:
No. 187, Jln LP7/2, Kinrara Uptown, 43300 Seri Kembangan, Selangor. (Berhadapan restoran Mamak Safreen)
Waktu operasi:
Isnin – Jumaat
12 tengah hari hingga 11 malam
Tutup pada Sabtu dan Ahad
FB page: Skye Assam Pedas Patin Sg. Temerloh

 

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI BEST? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni nak tengok lokasi tempat makan yang best
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7