
Isi Kandungan
ToggleAyam bakar selalu jadi hidangan mereka yang mengamalkan pemakanan sihat atau pun yang dalam proses diet.
Antara cara untuk menghasilkan ayam bakar yang sedap adalah dengan menggunakan bahan perapan. Bagi yang ingin membuat bahan perapan yang mudah boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Nuha Mohamad.
Hanya menggunakan gabungan beberapa serbuk rempah, ia mampu menghasilkan ayam bakar yang enak untuk dijadikan hidangan.
Resipi perapan ayam sedap dan mudah
Bahan-bahan
1 bahagian peha ayam (bahagian whole leg jika suka)
1 sb serbuk pati ayam
1 sb garlic salt
1 sb onion powder
1 sb black pepper
1 sb white pepper
1 sb mix herbs
1 sb paprika
1 sb chili flakes
Bahan lain
Garam
Minyak zaitun
Baca: Resipi Mudah Ayam Bakar Black Pepper, Sangat Sedap & Sempoi!
Cara membuat ayam bakar
1. Satukan semua bahan dalam satu bekas dan gaul sebati. Siap bahan perapan ayam!
2. Cara menggunakan, kelar ayam dan perap dengan garam secukupnya. Letak sedikit minyak zaitun dan masukkan satu sudu besar rempah perapan (untuk satu whole leg ayam).
3. Selepas ayam disapu dan digaul rata dengan bahan perapan, perap semalaman.
4. Kemudian boleh bakar menggunakan air fryer selama 30-40 minit pada suhu 180 darjah. Terbalikkan ayam pada separuh masa kedua.
Hidangkan bersama salad atau sayuran atau boleh dijadikan lauk juga. Lebihan bahan perapan boleh disimpan bekas bertutup di dalam peti sejuk.
Sumber: Nuha Mohamad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cubalah. 10 Resipi Aiskrim Homemade Sedap Yang Mudah Dibuat

Bagi pengemar aiskrim, seleksi aiskrim homemade yang mudah dan sedap ini boleh cuba hasilkan di rumah untuk anak-anak. Sesuai dinikmati dikala cuaca yang panas. Tidak menggunakan banyak bahan malah rasanya juga lebih sedap dan menjimatkan. Cubalah. Pasti puas hati.
1.AISKRIM GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (beli online disini)
2 sudu makan susu pekat (beli online disini)
1 sudu makan ovalette (beli online disini)
1 sudu teh esen vanilla (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan dan pukul hingga gebu.
2. Boleh bahagikan abeberapa bahagian da warnakan dan hias ikut kreativiti anda.
3. Simpan dalam peti beku semalaman sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norliyana Rosli
2. AISKRIM STRAWBERI ALA CAMERON
BAHAN-BAHAN:
Buah strawberi
Gula
CARA MEMASAK:
1.Kisar strawberi kemudian masak menggunakan gula hingga larut.
2.Tuang ke dalam plastik aiskrim dan ikat kemas.
3. Bekukan dan boleh dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mehirun Nassa Mira
3. AISKRIM TEMBIKAI LAICI
BAHAN BAHAN:
Buah tembikai
Laici tin
Gula
CARA MEMASAK:
1.Kisar isi tembikai, air laici dan gula sampai halus.
2.Kemudian masukkan dalam jug.
3. Masukkan isi laici yang dipotong kecil ke dalam plastik aiskrim.
4. Tuang jus tembikai ke dalam plastik aiskrim simpul kemas.
5. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Che Marlyah Ina Saad
4. AISKRIM MIX FRUIT JELLY
BAHAN-BAHAN:
1 kotak serbuk jelly – masak ikut arahan dan sukatan air pada kotak
1 senduk gula – jika perlu atau nak lebih manis.
Kiwi – potong kecil
Strawberi – potong kecil
Tembikai – potong kecil
Mangga – potong kecil
Buah naga – potong kecil
Anggur – potong kecil
CARA MEMASAK:
1. Masukkan serbuk jelly @ agar-agar ke dalam periuk dan masukkan sukatan air mengikut arahan pada kotak. Kacau hingga adunan tidak berketul.
2. Bila adunan mendidih, rasa. Jika kurang manis, tambahkan gula ikut citarasa. Masak hingga larut kemudian sejukkan adunan agar-agar.
3. Masukkan potongan buah-buahan ke dalam plastik aiskrim dengan secukupnya.
4. Tuang bancuhan agar-agar tadi dan ikat plastik aiskrim.
5. Bekukan di dalam peti sejukbeku dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
Kredit resipi & foto: Cik Ina Ina
5. AISKRIM MALAYSIA PELANGI / PADDLEPOP
BAHAN-BAHAN:
1/2 paket dadih segera perisa vanilla
1.5 liter air
1/2 tin susu cair (beli online disini)
50gm gula (beli online disini)
Pewarna pilihan (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan air, susu cair dan gula ke dalam kuali. Masak sampai mendidih.
2. Bila sudah mendidih, padamkan api. Masukkan tepung dadih tadi. Kacau selama 1-2 minit hingga semua bahan sebati.
3. Bahagikan adunan dadih kepada beberapa bahagian. Warnakan setiap satu dengan pewarna pilihan.
4. Bekukan dadih pada suhu bilik selama 1 jam supaay dadih mengental.
5. Ambil plastik aiskrim dan sudukan dadih tadi mengikut kreativiti masing-masing supaya membentuk warna Pelangi. Guna corong supaya dadih mudah dimasukkan ke dalam plastik.
6. Ikat plastik aiskrim dengan kemas dan bekukan selama 6 jam sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mai Cookies
6. AISKRIM MILO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (beli online disini)
2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
1 sudu makan ovalette (beli online disini)
1 sudu teh esen vanilla (beli online disini)
2 sudu makan milo
CARA MEMASAK:
1.Satukan susu cair, susu pekat manis, ovalette dan esen vanilla di dalam blender. Kisar hingga pekat.
2. Kemudian masukkan milo. Kisar lagi hingga semua bahan sebati.
3. Tuang ke dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk selama 24 jam sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nana Mfy
7. AISKRIM COKLAT HERSHEY’S
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair (beli online disini)
2 sudu makan susu pekat manis (beli online disini)
1 penutup esen vanilla (beli online disini)
2 sudu makan ovalette (beli online disini)
1 cawan Hershey’s Chocolate Syrup
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dalam blender atau mixer. Kisar selama 5 minit hingga semua bahan sebati dan teksturnya menjadi gebu.
2. Masukkan dalam bekas dan bekukan semalaman.
3. Jika ada mesin aiskrim, boleh juga digunakan untuk membuat aiskrim ini.
Kredit resipi & foto: Azarimah Ismail
8. AISKRIM ASAM BOI ( sukatan 32 batang)
BAHAN-BAHAN:
2.5 liter air
2 1/2 cawan gula (boleh tambah/kurangkan)
32 biji asam boi (beli online disini)
3 sudu makan tepung jagung (supaya aiskrim gebu) (beli online disini)
Kordial asam masin secukupnya (beli online disini)
CARA MEMASAK:
1. Bancuh semua bahan terlebih dahulu supaya tepung jagung larut.
2. Kemudian masak bancuhan tadi sehingga mendidih. Tutup api.
3. Tapis bancuhan yang dimasak tadi bagi mengasingkan asam boi.
4. Masukkan asam boi yang ditapis tadi ke dalam plastik aiskrim.
5. Apabila air asam boi sudah suam, masukkan ke dalam plastik aiskrim. Bekukan.
Kredit resipi & foto: Noy Yullan
9. AISKRIM HOMEMADE #CARAKAKJU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan dairy whipping cream
1/2 cawan susu full cream/ susu sejat/ susu cair (jika tiada whipping cream boleh guna susu 1½ cawan)
1/4 cawan susu pekat manis (beli online disini)
1 penutup esen vanilla (beli online disini)
Perisa/ emulco pilihan
Pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
1. Pukul kesemua bahan (kecuali emulco dan pewarna pilihan) sampai kembang dan gebu. Boleh juga guna pengisar kalau tiada mixer.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian.
3. Masukkan emulco dan pewarna pilihan. Contoh buat 3 bahagian. 1 bahagian guna perisa asal (vanilla), masukkan crushed Oreo. 1 bahagian perisa strawberi diwarnakan pink dan 1 bahagian lagi letak emulco coklat.
4. Tuang ke dalam bekas dan simpan dalam peti beku sekurang-kurangnya 4 jam
5. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Jue Riana Yusoff
10. AISKRIM SOLERO
BAHAN A (AISKRIM LIMAU):
3 cawan air
¹/1/2 cawan gula pasir (beli online disini)
1/2 cawan limau nipis
Sedikit pewarna hijau
1 sudu makan tepung jagung (beli online disini)
BAHAN B (AISKRIM VANILLA)
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis
2 cawan air kosong
1 sudu makan esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan aiskrim limau, kacau sebati dan panaskan hingga mendidih. Sejukkan.
2. Campurkan juga bahan B dalam periuk berasingan. Panaskan hingga mendidih dan sentiasa kacau untuk elak tepung berketul. Biarkan sejuk.
3. Selepas masak perisa limau dan vanilla, rasa terlebih dahulu untuk cukupkan perisa yang tidak cukup.
4. Masukkan bancuhan aiskrim limau terlebih dahulu ke dalam plastik aiskrim hingga separuh. Nak mudah, guna corong.
5. Pusingkan/kepitkan plastik di tengah-tengah sebelum masukkan bancuhan aiskrim vanilla. Penuhkan sampai hujung plastik.
6. Kemudian lepaskan ikatan perlahan2 dari tepi. Jangan biar adunan hijau dan putih bercampur.
7. Selepas ikatan dibuka, baringkan plastik aiskrim seketika sebelum diikat kemas. Ikat perlahan-lahan supaya bancuhan tidak bercampur.
8. Ikat plastik dengan kemas dan sejukkan semalaman hingga beku sepenuhnya.
Kredit resipi & foto: Aida Hirdayati
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Ayam Hainan Sedap & Mudah Boleh Buat Secara Homemade.
Masak Dulu Guna Bahan Perap. Ini Rahsia Masak Ayam Bakar Rempah Paling Enak
Tat Telur Homemade Lagi Sedap Dari Bakeri. Ini Cara Mudah Hanya Guna 6 Bahan.
Resipi Bengkang Ubi Pandan. Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tempe Goreng Rempah Kudapan Ringan Paling Sedap Dan Mudah Buat!

Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
- Ketumbar
- Jitan manis
- Bawang putih
- Serbuk kunyit
- Garam
- Tepung gandum
- Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
- Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
- Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Chinta Eyja
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Sayur Goreng Jawa Style Penuh Dengan Tempe, Tahu & Kacang Panjang
Kurang Gemar Makan Tempe? Mungkin Selera Anda Akan Berubah Selepas Cuba Tempe Nugget Masam Manis Ni
Bihun Goreng Kicap Seafood Sedap Melantun. Elok Masaknya & Tak Hancur

Sedapnya kalau dapat menikmati sepinggan Bihun Goreng Kicap Seafood ni. Makan pula panas-panas, memang tak toleh kiri dan kanan. Bagi anda yang menggemari sajian bihun goreng, boleh cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Mudah dan hasilnya sangat memuaskan. Bihun yang dimasak pun tidak hancur. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK BIHUN GORENG KICAP SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
- 400gm bihun
- Tauge
- Lobak merah – hiris
- 1 biji bawang besar – hiris
- 6 ulas bawang putih – diketuk
- 3 biji telur
- Sotong secukupnya
- Udang secukupnya
- Serbuk perasa
- Garam jika perlu
- Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS:
- 8 sudu makan kicap lemak manis – beli online disini
- 3 sudu makan kicap pekat – beli online disini
- 3 sudu makan sos tiram – beli online disini
- 3 sudu makan sos tomato – beli online disini
- 3 sudu makan sos cili – beli online disini
- 2 sudu makan sos ikan – beli online disini
(sukatan bahan boleh ubah ikut cita rasa masing-masing. Boleh tambah cili kisar jika mahu)
CARA MEMASAK
1. Rendam bihun sehingga agak lembut kemudian,toskan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng telur dan jadikan telur hancur. Apabila sudah sedikit garing, angkat dan ketepikan.
3. Dengan mengunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah hingga keperangan.
4. Masukkan kesemua bahan-bahan sos dan serbuk perasa. Gaul sebati.
5. Setelah itu, masukkan udang dan sotong. Masak seketika.
6. Akhir sekali masukkan bihun yang telah ditoskan tadi, lobak merah dan tauge. Gaul sehingg rata dan semua bahan masak sempurna.
7. Bihun Goreng Kicap Seafood siap untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Ayam Masak Bawang Pulau Pinang. Menu Popular Restoran Nasi Kandar
https://www.rasa.my/resipi-kek-sunquick-oren-5-bahan-guna-marjerin-je-tapi-sangat-gebu/
https://www.rasa.my/koleksi-resipi-pelbagai-jenis-laksa-sedap-ada-di-malaysia/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official