Perapan rempah ratus pada ayam menaikkan rasa ayam dan sos masam manis menambah selera.

BAHAN-BAHAN:

Ads

Bahan Ayam Golek:

  • 1 ekor ayam | bersih dan tos
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • Garam secukupnya
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng

 

Bahan Sos Thai:

Ads
  • 4 ulas bawang putih | cincang
  • 4 biji cili merah | kisar kasar
  • 3 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan cuka
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit daun ketumbar | hiris
  • Minyak untuk menumis

 

Ads

CARA MEMASAK:

  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan perapan dan garam. Perapkan 30 minit.
  2. Panaskan minyak, goreng ayam hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
  3. Sementara itu, panaskan minyak dalam kuali lain, tumiskan bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar. Kacau hingga pecah minyak
  4. Seterusnya masukkan sos cili, cuka dan hirisan daun ketumbar.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Tutup api, tuangkan sos ke atas ayam dan hidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI