Ayam Goreng Pedas Resipi Istimewa Daripada Tuanku Permaisuri

Share

Agak unik cara penyediaan Ayam Goreng Pedas ilham dari Tuanku Permaisuri ni. Macam Rendang tapi bukan Rendang, bahan yang digunakan juga seperti nak masak Rendang Ayam. Kelapa parut juga disoreng kering secara asing sebelum di masak sekali dengan bahan lain. 

Bahan-bahan dan cara penyediaan akan dikongsikan dibawah, nanti kalau teringin bolehlah cuba ya! 

AYAM GORENG PEDAS

BAHAN-BAHAN:

Bawang merah*
Bawang putih*
Kunyit*
Serai*
Cili kisar ( cili kering )
Halia*
Lengkuas*
Kisarkan bahan bertanda *
Cili kering (dikisar)
Asam keping
Garam
Santan pekat
Kelapa parut goreng
Daun kunyit hiris
Masuk kelapa
Masuk ayam
Daun limau purut
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebuskan Ayam dan digoreng di dalam minyak yang panas.
2. Kisar kesemua bahan bertanda *.
3. Goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
4. Tumiskan bahan-bahan kisar di dalam kuali bersama minyak goreng ayam tadi.
5. Masukkan cili kering dan masak sebati.
6. Bila dah pecah minyak, masukkan asam keping, gula melaka, garam dan perasa.
7. Masukkan sedikit air rebusan ayam, santan pekat, ayam, dan akhir sekali masukkan kelapa parut goreng tadi.
8. Taburkan daun kunyit dan juga daun limau. Dah siap!
Untuk cara penyediaan yang lagi jelas boleh tonton video ini:
https://www.instagram.com/reel/CrxQKy6MWy8/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Kredit: Yatiekitchen
SELAMAT MENCUBA!
Published by
Nadzirah Rashid