Anak-anak sekarang kebanyakannya makan mesti nak berlaukkan ayam, kalau sebut ikat, tutup balik tudung saji atau dan-dan kata kenyang. Tapi kalau dok hari-hari menu ayam bosan juga, jadi mak-mak semua ini ada satu menu ayam sempoi tapi sedap yang boleh dicuba untuk variasikan rasa ayam, moga taklah jemu dengan menu sama setiap hari.
AYAM GORENG SOS KARI
BAHAN-BAHAN:
Bahan Ayam Goreng
- 200gm isi dada ayam | potong dadu
- 1 biji telur ayam
- 1/2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Bahan Sos Kari:
- 1 sudu makan serbuk kari ayam/daging
- 2 sudu besar yogurt
- 1/2 biji bawang Holland | dadu halus
- 1 ulas bawang putih | cincang halus
- Sedikit daun ketumbar | hiris halus
- Garam dan serbuk pati ayam secukupnya
- 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
- Goreng ketulan isi yang telah digaulkan bersama telur, tepung, serbuk kari dan garam sehingga kekuningan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang putih, bawang Holland hingga wangi.
- Masukkan rempah kari dan sedikit air, kacau hingga timbul minyak.
- Seterusnya masukkan yogurt.
- Perasakan dengan serbuk pati ayam dan garam secukupnya
- Sebelum angkat masukkan daun ketumbar.
- Kemudian tuang di atas ayam goreng dan hidangkan panas-panas.