Ayam Kukus Masak Taucu Pedas Masakan Tradisi Orang Teochew

Share

Mudah dengan hanya gaul sebati bahan-bahan dan kukus. Resipi orang teow chew versi halal dan sihat.

AYAM MASAK TAUCU PEDAS

BAHAN-BAHAN:

  • 6 ketul ayam bahagian paha dan betis-bersihkan dan potong kecil
  • 1 biji bawang holland-dicincang
  • 1 labu bawang putih-dicincang
  • 6 cili merah dicincangkan-jika mahu pedas boleh gantikan densgan cili api
  • 1 sudu besar taucu
  • 1 sudu besar gula perang-boleh ganti gula putih
  • 4 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • Sedikit lada sulah
  • 1 batang daun bawang-dihiris

CARA MEMASAK:
1. Gaulkan sebati bahan-bahan dalam mangkuk. Alihkan ie dalam dulang dan kukus dalam 40 minit.
2. Kukus ayam tanpa campur air. Selepas kukus akan penuh juice ayam dalam dulang.
3. batang daun bawang hiris kecil dan masukkan bila ayam sudah hendak masak dalam 30 minit dan kacaukan kejap dan kukus balik 10 minit.
4. Siap boleh hidangkan.

INFO:

Resipi ini tidak menggunakan garam sebab sudah ada kicap cair. Tapi kalau yang ingin rasa masin boleh letakkan garam secukup rasa.

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Mary Teo Lee Na

Published by
Faridah Talib