Masakan berasaskan taucu memang sedap kalau kena caranya. Boleh cuba menu ayam kukus masak taucu pedas. Kukus ayam tanpa campur air, selepas kukus penuh juice ayam dalam dulang.Masakan tradisi orang teochew. Menu ini tak guna garam sebab dah guna kicap cair dan pati ayam. Tapi kalau nak letak pun tak apa.
AYAM KUKUS MASAK TAUCU PEDAS
Bahan-bahan: 6 ketul bahagian paha ayam, bersihkan dan potong kecil 1 biji bawang Holland- dicincang 1 labu bawang putih-dicincang 6 cili merah-dicincang (nak pedas boleh gunakan cili api) 1 sudu besar taucu tamin 1 sudu besar gula perang ganti gula putih 4 sudu besar kicap cair 1 sudu besar minyak bijan 1 sudu besar sos tiram 2 sudu kecil serbuk pati ayam Sedikit lada sulah (resipi ni tak guna garam sebab dah guna kicap cair) Kalau yang nak masin boleh letak garam secukup rasa 1 batang daun bawang hiris kecil dan masukkan bila ayam dah nak masak dalam 30 minit dan kacaukan sekejap dan kukus balik 10 minit.
Ads
Cara membuat:
1.Gaulkan semuanya dan masukkan dalam mangkuk atau dulang 2.Kukus dalam 40 minit. 3.Dah siap boleh hidangkan. Kredit: Mary Teo Lee Na
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Nasi ayam panggang hidangan lengkap yang menjadi kegemaran seisi keluarga. Ayam di panggang harum memikat selera dan bahan sampingan seperti kicap, sambal dan sup lagi membangkitkan selera.
BAHAN-BAHAB NASI:
4 mug beras basmathi
6 mug air rebusan ayam
2 ketul kiub pati ayam*
3 inci halia*
3 biji bawang putih*
7 helai daun bawang
2 sudu besar minyak bijan
3 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan- di simpul
4 – 5 sudu besar marjerin planta
**Kisar atau tumbuk bahan-bahan yg bertanda ( * )
BAHAN-BAHAN UNTK SOS PERAPAN AYAM PANGGANG:
1 ekor ayam – kerat 4 dan cuci bersih
7 sudu besar sos marinade ayam lee kum kee
1 sudu besar serbuk chinese five spice mc cormick
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk chicken seasoning mc cormick
5 sudu minyak jagung
BAHAN-BAHAN SUP:
4 ulas bawang putih – di mayang
3 inci halia – di mayang
2 bungkus sup bunjut
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 keping kecil asam keping
Air rebusan ayam secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS CILI:
10/15 biji cili api merah – optional
6 biji cili merah
1 biji tomato- kerat kasar
2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi @ limau nipis- perah
1 sudu tomato sos
3 sudu cili sos
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
CARA-CARA: (Masukkan semua bahan didalam blender dan kisar hingga hancur)
BAHAN-BAHAN KICAP:
2 ulas bawang putih
kicap manis secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
1 sudu besar sos tiram
tepung jagung di campur dgn air secukupnya (untuk pekatkan)
sedikit gula
(Blend semua bahan kecuali tepung jagung)..selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur…agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya..(utk memekatkan kuah)
BAHAN HIASAN:
Tomato, salad, daun sup dan bawang, timun
CARA MEMASAK SUP:
Mula-mula buat air rebusan ayam (masukkan air, sedikit daun bawang, halia & beberapa ulas bawang putih yang diketuk kasar) Tutup periuk dan masak hingga mendidih.
Selepas air mendidih, masukkan ayam dan biarkan ia masak selama 20 minit. Selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
CARA MASAK NASI:
Mula-mula masukkan majerin dalam periuk elektrik dan biar ia mencair.
Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah di kisar dan biar naik bau.
Selepas itu masukkan bunga lawang, daun bawang dan daun pandan.
Bila sudah layu masukkan minyak bijan.
Kacau-kacau sekejap, kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam mengikut sukatan beras. Biarkan hingga nasik masak.
CARA MEMASAK AYAM:
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu mangkuk besar.
Gaulkan ayam dengan semua bahan perapan. Sapukan rata dan biarkan 1- 2 jam.
Selepas ayam diperap susun ayam dalam tray yang sesuai, tinggalkan bahan-bahan sos perapan yang lebih itu.
Kemudian bakar ayam dalam oven selama lebih kurang 1 jam 15min pada suhu 200c.
Baki sos perapan yang masih ada lebih tadi jangan buang. Setiap 20 minit keluarkan sekejap ayam dan sapukan ayam dengan lebihan sos perapan tadi, sehingga selesai bakar. ( anggaran dalam 3-4 kali sapu sepanjang proses bakar ayam tu..)
Agak-agak warna ayam dah bertukar coklat gelap dan kulit ayam nampak berminyak berkilat boleh diangkat.
CARA MEMASAK SUP:
Panas periuk dengan sedikit minyak dan tumis bawang putih, halia & sup bunjut sehingga naik bau. Masukkan serbuk lada sulah.
Kemudian masukkan baki air rebusan ayam tadi. Kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. Masak sehingga mendidih dan perasakan sup. masukkan 1 kiub pati ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
Selepas semua sudah masak, bolehlah di makan. Cara penyediaan iaitu timun, tomato dipotong nipis-nipis, daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi. Taburkan juga bawang goreng. Siap untuk dimakan.
Suka makan masakan India? Jika ya, hidangan Ayam Varuval Pandan ni antara menu yang wajib cuba. Cara memasaknya sangat mudah dan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati. Malah resipi perkongsian dari Vilve’s Kitchen ini juga sangat ringkas dan dilengkapi penduan memasak langkah demi langkah. Sangat berbaloi untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK AYAM VARUVAL PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam – potong kecil
7-8 helai daun pandan – dipotong
2 biji bawang besar – hiris
2-3 tangkai cili kering – gunting halus
2 biji cili hijau – hiris
2 inci kunyit hidup – tumbuk halus
5-6 ulas bawang putih – tumbuk halus
1 inci halia – tumbuk halus
Minyak masak secukupnya
BAHAN REMPAH:
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
2 kuntum bunga cengkih
3-4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2-3 helai daun briyani ( daun bay)
BAHAN PERASA ( BOLEH UBAH SUAI IKUT CITA RASA MASING-MASING):
2 sudu makan serbuk cili kering
2 sudu makan serbuk kari ayam
2 sudu makan serbuk garam masala
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Perap ayam bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya. Gaul rata dan biarkan seketika.
2. Panaskan minyak masak, tumis bahan rempah hingga wangi.
3. Kemudian masukkan potongan daun pandan. Kacau rata hingga naik bau.
4. Masukkan bawang besar, cili kering, cili hijau, kunyit hidup, bawang putih dan halia. Masak lagi hingga sekata dan kelihatan sempurna.
5. Seterusnya masukkan ayam. Gaul semua bahan hingga rata dan ayam masak sepenuhnya.
6. Akhir sekali, masukkan bahan-bahan perasa. Gaul sekali lagi hingga semua bahan sebati dan bergaul rata.
Senang je nak buat resipi Strawberry Cheese Tart ni, kalau kita buat sendiri di rumah, mestilah kita boleh letak banyak buah strawberi kan? Puas makan sendiri bila letak banyak strawberi. Tapi kalau nak guna resipi Strawberry Cheese Tart ni untuk jualan pun boleh laku keras. Tak kedekut bahan gerenti ramai yang suka! Resipi Strawberry Cheese Tart telah dikongsikan oleh Chef Nurul Iezzah. Jom kita cuba!
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira