Menu Ayam Masak Halia paling mudah dan sedap untuk disediakan. Ayam masak Halia ni ada dua versi sebenarnya, sama ada ayam digoreng terlebih dahulu atau dimasak terus. Guna halia muda banyak-banyak lagi sedap. Sis Mas Dalam Dapur Rasa Live berkongsi resipi Ayam Masak Halia di mana ayamnya digoreng terlebih dahulu. Makan pula dengan nasi panas-panas memang sedap.
AYAM MASAK HALIA
BAHAN- BAHAN
1/2 ekor ayam (dipotong kepada 16 bahagian)
½ sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang kecil (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
3 ulas bawang putih (dicincang)
5 batang cendawan tiram (dihiris)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
1/4 cawan air tepung jagung
Garam secukup rasa
Daun bawang (dihiris)
Cara memasak:
1. Dalam mangkuk besar, gaulkan ayam bersama serbuk kunyit sehingga rata.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali tersebut. Goreng ayam sehingga separuh masak. Ketepikan.
3. Dalam kuali sama, masukkan bawang merah, halia, cili merah dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan cendawan tiram dan ayam goreng kunyit. Gaul.
5. Masukkan kicap cair, sos tiram, lada hitam, air tepung jagung dan garam. Gaul.
6. Lauk Ayam Halia siap untuk dinikmati bersama taburan daun bawang.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Lejen Asam Manis Buat Ketagih Nak Makan. Ikut Step By Step Pasti Menjadi
Kalau waktu zaman kanak-kanak dulu mesti korang biasa makan kepingan asam hawflakes ni. Satu memang tak cukup buat ketagih nak makan. Rasanya yang masam dan manis enak dijadikan bahan dalam kek asam manis.Sepotong kek ni pasti tak cukup, mesti nak menikmatinya lagi.
KEK ASAM MANIS
Bahan-bahan:
1 sudu besar ovellate -BELI ONLINE DI SINI
180g gula kastor
500g marjerin/mentega
10 biji telur
200g tepung gandum/tepung pau
100g Horlicks *diayak bersama tepung
170g kaya
5 sudu besar susu pekat -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Pewarna pilihan -BELI ONLINE DI SINI
Perisa pilihan
Haw flakes plums
ADUNAN HIJAU
perisa horlicks+pandan
ADUNAN KUNING
perisa asli horlicks+hawflakes plums
ADUNAN MERAH JAMBU
perisa horlicks+strawberi
CARA MEMASAK:
1)Pukul marjerin+gula+ovellete sampai kembang putih dan ringan.Perlahankan mixer,masukkan telur satu demi satu sampai habis sambil putar sehingga sebati.
2)Masukkan kaya,susu pekat dan esen vanilla.Dah nampak adunan licin,masukkan tepung+horlicks sedikit demi sedikit,putar pada kelajuan perlahan sahaja cukup untuk digaul sebati.
3)Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan(guna penimbang & calculator).*Jika tiada penimbang boleh gunakan senduk/cawan untuk dapatkan bahagian sama rata.
Kemudian setiap mangkuk adunan,bahagikan lagi kepada 3 bahagian.
4.Bakar pada 160°c (ikut kesesuaian suhu oven masing-masing)Kawal suhu oven mengikut keadaan kek,adakalanya perlu diturunkan suhu untuk mengelakkan hangus atau untuk pastikan adunan kek masak sekata.
Kredit: Muhamad Muktamin Abdul Karim
ANDA MAHU MENUKAR OVEN BARU, BOLEH BELI DI SINI.
Kek Coklat Kukus Moist Sukat Guna Cawan. Lembut Dan Gerenti Jadi!
Nasi Ayam Penyet Sambal Sedap. Menu Musim PKP Mudah Masak.
Sedapnya Nasi Ayam Penyet. Hidangan dari Indonesia yang sememangnya menjadi kegemaran ramai. Dihidangkan bersama nasi putih, tempe, tauhu dan ulam-ulaman, rahsia keenakan menu ini semestinya terletak pada ayamnya yang garing tapi lembut serta sambalnya yang power. Jika kedua-duanya sedap, hidangan Nasi Ayam Penyet anda pastinya padu. Nak cuba buat hari ni? Jom tengok resipi perkongsian di bawah ini.
BAHAN AYAM PENYET ( RESIPI: ZENNY MANSYUR):
- 1 ekor ayam – dibersihkan & potong ikut suka
- Tempe – dipotong petak
- Tauhu – dipotong petak
- 5 biji buah keras
- 2 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas @ halia (pilih salah satu)
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 2 sudu besar garam
CARA MEMASAK:
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, buah keras dan lengkuas.
2. Rebus ayam bersama bahan yang dikisar tadi. Masukkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan garam. Rebus hingga ayam masak.
3. Bila ayam dah masak, masukkan tempe dan tauhu ke dalam air rebusan. Matikan api. Tutup periuk rapat-rapat dan biarkan semalaman. ( tujuannya supaya ayam lebih sedap dan betul-betul empuk supaya senang di penyet.)
BAHAN SALUTAN TEPUNG GORENG AYAM
- 2 cawan tepung beras
- 1 biji telur
- Air rebusan ayam secukupnya
- Gula dan garam secukupnya.
CARA PENYEDIAAN:
1. Campurkan kesemua bahan dan tambahkan air rebusan ayam sedikit demi sedikit. Mcm nk buat tepung goreng pisang tu.
2. Tambahkan sedikit garam dan gula. Hati-hati sebab air rebusan ayam dah masin jadi kena pandai-pandai agak.
3. Untuk menggoreng ayam, tauhu dan tempe, mula-mula sekali,toskan ketiga-tiga bahan ini sehingga air kering. Kemudian celupkan dalam adunan tepung.
4. Panaskan minyak kemudian goreng ayam hingga garing. Setelah ayam habis digoreng, barulah goreng tempe dan tauhu.
5. Untuk buat keriuk-keriuk, caranya masa menggoreng ayam, tapis lebihan tepung pada minyak dan toskan pada tisu.
6. Jika nak hasilkan lebih banyak, celupkan jari ke dalam tepung ayam dan renjiskan ke dalam minyak panas. Goreng sebanyak mana yang dikehendaki. Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & gambar: Zenny Mansyur
BAHAN SAMBAL PENYET ( RESIPI: MUSLINDA KAMAL)
- Bawang merah
- Bawang putih
- Cili padi
- Cili merah
- Ikan bilis
- Belacan
- Tomato
- Gula merah
- Garam
- Limau nipis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah, bawang putih, cili padi, cili merah, ikan bilis, belacan dan tomato.
2. Tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi.
3. Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali. Goreng sekali lagi dan masukkan garam serta gula merah. Gaul rata. Kemudian masukkan perahan jus limau nipis.
4. Angkat dan nikmati bersama ayam penyet.
Kredit resipi & foto: Muslinda Kamal
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Tak Perlu Perap & Goreng.Ni Resipi Nasi Ayam Thai Paling Mudah
Resipi Lasagna Sedap Tanpa Guna Sos Segera, Mudah Je Cara Buatnya
Sedapnya Lasagna… Anda gemarkan hidangan ini? Biasanya untuk menjimatkan masa, ramai yang menggunakan sos Bolognese segera sebagai sos. Tapi sebenarnya kalau buat sendiri juga rasanya lebih enak. Hanya menggunakan sos tomato, sos cili dan beberapa bahan lain, rasanya memang sedap. Jom cuba resipi Lasagna perkongsian saudari Noratiqah Nordin. Pasti puas hati.
CARA MASAK LASAGNA SEDAP & MUDAH TANPA GUNA SOS SEGERA
BAHAN-BAHAN:
Keju mozarella secukupnya – beli online disini
Kulit lasagna – beli online disini
Minyak masak secukupnya
BAHAN SOS BOLOGNESE:
1 cawan sos tomato – beli online disini
3 sudu makan sos cili – beli online disini
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
2 biji tomato – potong dadu
1 biji bawang merah/bawang holland – cincang kasar
Lobak merah secukupnya – potong dadu
7 ulas bawang putih – cincang kasar – beli online disini
1 sudu makan setiap Italy herb (oregano, parsli, basil) – beli online disini
Daging burger atau daging cincang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
(kalau nak berkuah, boleh letak air)
BAHAN SOS PUTIH / SOS BECHAMEL:
3 keping keju cheddar – beli online disini
2 sudu makan tepung gandum (bancuh dengan sedikit air) – beli online disini
3 cawan susu full cream – beli online disini
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak dan masukkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang kasar. Tumis hingga wangi.
2. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Gaul rata.
3. Seterusnya masukkan tomato yang telah dipotong dadu diikuti lobak merah.
4. Masukkan daging cincang. Kacau sebati dan biarkan daging separuh masak.
5. Masukkan campuran Italian Herbs.
6. Tambahkan garam dan juga gula dengan secukup rasa.
7. Hasil Sos Bolognese yang telah siap dimasak.
8. Untuk membuat sos putih, masukkan susu full cream ke dalam kuali.
9. Kemudian masukkan air bancuhan tepung. Sebatikan.
10. Seterusnya masukkan kepingan keju cheddar.
11. Masukkan garam dengan secukup rasa. Gaul hingga mendidih dan pekat macam yang kita mahukan.
12. Tekstur sos putih yang pekat sempurna.
13. Siap sos bolognese dan sos putih. Masa untuk susun lasagna.
14. Panaskan air dan letak sedikit minyak masak supaya nanti kulit lasagna tidak melekat.
15. Rebus kepingan lasagna selama 5 minit lebih kurang.
16. Ambil bekas bersesusian kemudian susun kulit lasagna di bahagian dasarnya.
17. Masukkan sos Bolognese dengan secukupnya hingga rata di semua permukaan kulit lasagna.
18. Masukkan sos putih diikuti lapiskan dengan kepingan lasagna kembali. Ulang langkah yang sama sehingga penuh loyang. (empunya resipi letak 3 baris kulit lasagna sahaja.)
19. Akhir sekali, taburkan parutan keju mozzarella dengan secukupnya.
20. Lasagna yang sedia untuk dibakar.
21. Bakar hingga Lasagna berbuih dan keju cair. (RASA: boleh guna suhu 180C dan bakar selama 30 minit atau hingga keju cair serta keperangan)
22. Lasagna sedap sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Noratiqah Nordin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Ayam Bakar Mayones Sukatan 1/2 Ekor, Sedap Menjilat Jari
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official