Orang lelaki ni bila masuk dapur dan masak, haa memang terangkat la bila makan. Sedap tak terkata! Lagipun sekarang ini, sudah ramai lelaki yang mula masuk dapur menolong isteri kan.
Kali ini, jom kita resipi Ayam Masak Kurma resipi daripada Umi Watie. Katanya, kalau abah yang masak, sampai ke kuah habis licin. Rupanya ada bahan rahsia yang abah bubuh. Jom kita buat.
1.Kisar bahan yang bertanda *. Tumis bahan kisar dan rempah 4 sekawan di dalam kuali sampai wangi dan garing. Bubuh rempah kurma. Kacau-kacaukan supaya tak hangus.
2. Bila bahan tumisan tadi dah pecah minyak, masukkan bahan rahsia iaitu daun bawang, daun ketumbar dan badam. Kacau lagi.
3. Bila semua bahan elok pecah minyak, masukkan ayam. Kacau-kacau. Bila air ayam dah sedikit kering, bolehlah masukkan air.
4. Sementara menunggu untuk kuah mendidih, Gaulkan semua bahan.
5. Masukkan kentang dan lobak merah. Kacau rata. Bila kentang, lobak merah dan ayam dah elok masak dan empuk, bolehlah masukkan santan pekat. Biarkan kuah mereneh.
Ads
6. Masukkan cili hijau, tomato dan bawang besar. Kacau-kacaukan lagi. Jangan biar dia hangus. Perasakan dengan garam dan gula. Ikut selera masing-masing ya.
7. Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. Dah siap!
Sos Carbonara memang sedap dicampur dalam ramuan inti popia. Nak-nak pula ada isi ketam, ayam, cendawan, lobak merah dan yang penting sos Carbonara (tak kisahlah apa-apa brand, tapi empunya resipi guna sos prego yang dalam tin tu.
Kalau nak molek rupa popia tu jangan lah goreng api kuat sangat, sederhana aje. Jom kita tengok resipi perkongsian Ida Zaida ni.
POPIA CARBONARA
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti:
2 biji bawang putih
3biji bawang merah
1paket isi ketam
1tin cendawan
1cawan isi ayam
1/2 carrot
1botol sos Prego carbonara @ 2 tin sos Prego yg ni lagi sedap berbanding dlm botol
Garam,gula,perasa
1sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK :
1. Bahan-bahan tadi semua dipotong dadu
2. Tumis bawang putih.bwg merah dgn 1sudu minyak masak je.lepastu masukkan isi ayam,sos Prego,isi ketam, cendawan,carrot
3. Perasakan garam,gula,perasa, masak sampai pekat.. sejukkan dlm peti ais skjp barulah start menggulung
4. Sy guna popia brand kg
5. Ambil popia sehelai letakkan inti tp jgn letak banyak sgt.nt kulit popia basah akan jd cantik
6. Kemudian gulung kn..lepastu gam(guna bancuhan tepung gandum+sedikit air)di hujung popia bg melekat.
7. Lepastu goreng dlm minyak yg panas tp api mst slow..baru cantik bila goreng
Sambal Taucu Pedas Berapi ni memang padu. Makan pula dengan nasi panas-panas, memang tak toleh kiri kanan dah. Selain nasi, cicah dengan Lempeng dadar pun dah nikmat. Sangat berbaloilah cuba masak Sambal Taucu perkongsian saudari Rosni Musa ni. Memang puas hati!
Bagi penggemar sajian Ayam Bakarsedap dan suka buat BBQ, resipi perapan perkongsian saudari Cik Merpati Putih ini tentunya anda kena simpan dan cuba. Kalau resipi-resipi lain, sos perapannya menggunakan banyak bahan dan rempah, tapi yang ini cukup mudah. Hanya guna 8 bahan yang sememangnya ada di dapur anda. Kos tak banyak tapi rasa sedap. Memang berbaloi. Jom cuba!
CARA MEMBUAT PERAPAN AYAM BAKAR @ GRILL SEDAP HANYA GUNA 8 BAHAN