Ayam Masak Lemon, Rasa Sesedap Aromanya Yang Tak Jemu DiMakan

Share

Ayam masak lemon ni antara resipi yang cepat dan mudah dimasak. Rasa dan aroma buah lemon ni memang merecik air liur dibuatnya.

Ayam tu kena digoreng bertepung dulu, kemudian gaulkan ke dalam sos. Boleh taburkan hirisan daun bawang dan bijan yang telah disangai..pergghh lagi mantap rasanya. Jom cuba masak lauk yang tak jemu dimakan nih.

AYAM MASAK LEMON

Bahan-bahan:

  • 1 keping dada ayam
  • 1 sudu kicap cair
  • garam
  • lada sulah
  • 1 biji telur
  • 3 sudu tepung jagung

Bahan sos

  • 1 sudu minyak
  • 1 cawan stok ayam
  • 1/4 cawan jus lemon
  • 2 sudu gula
  • 2 keping lemon
  • bancuhan tepung ( tepung jagung dan air )

Cara-cara memasak :
1.Panaskan minyak, gorengkan ayam yang telah digaul tadi sehingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Selepas itu panaskan minyak sedikit masukkan stok ayam, jus lemon, gula dan hirisan lemon.
3. Bila dah sebati rasa terlebih dahulu sos nya. Kalau dah cukup rasa keluarkan lemon masukkan bancuhan tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepetan mengikut citarasa masing-masing.
4. Biarkan kuah memekat setelah itu masukkan ayam, gaul sehingga semua tersalut, angkat ayam tersebut dan taburkan hirisan daun bawang serta bijan yang telah disangai ke atas hidangan. Selamat mencuba!

FB: Resepi Masakan BONDA Tersayang

Published by
Faridah Talib