Ayam masak merah ada macam macam versi. Ada yang suka memasaknya kering dan ada yang suka berkuah . Resipi Ayam Masak Merah ala-ala kenduri kahwin yang dikongsi oleh Puan Zurida ni adalah resipi arwah maknya. Nampak sedap , bolehlah kita cuba. Makan pula dengan nasi tomato memang padu.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Bahan dikisar:
15 tangkai cili kering (kalau nak kuah banyak lebihkan)
Bawang merah
Bawang putih
3 batang serai
Halia
2 biji buah tomato
3 biji cili merah besar
Lengkuas(letak boleh,tak letak pun boleh)
Bahan-bahan tumisan:
1 batang serai
Daun pandan
4 sekawan
Santan/susu cair
sos cili
sos tomato
Cara memasak:
1. Ayam digoreng separuh masak.
2.Pakai minyak goreng ayam tadi juga, tumis bahan-bahan di atas.
3. Boleh letak gula,garam,ajinomoto (kalau suka)
4.Masak api perlahan,biar pecah minyak.
5.Kemudian masukkan santan,kalau tak suka boleh ganti susu cair.
6.Masukkan sos cili/tomato
7.Kemudian masukkan ayam.
Kredit : Zurida Hassan
INGIN MENCARI PENGUKUS TERBAIK , JOM LAYARINYA DI SINI ADA BANYAK PILIHAN MENARIK.