Ayam masak merah antara lauk yang disukai dari dulu sampai sekarang. Sesuai dengan peredaran zaman, cara memasaknya juga berubah dengan penambahan sos yang pelbagai.
Tapi jika mahu resipi orang lama, yang lebih asli boleh ikut perkongsian dari Tengku RosElyza Raja Muhammad. Tak guna sos yang banyak, untuk menghasilkan kuah ayam masak merah yang sedap dan pekat resipi ini menggunakan santan.
Resipi ayam masak merah orang dulu-dulu
Bahan-bahan
½ ekor ayam – lumur kunyit & garam, goreng separuh masak
2 senduk kecil cili kering kisar
2-3 sudu besar sos cili (guna cap arnab lebih sedap!)
½ kotak santan
1-2 cawan air
2 biji tomato – potong
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai – diketuk
Bunga lawang dan kayu manis
Bahan kisar
2 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan hiris
2 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Ads
Cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hirisan bersama serai, bunga lawang dan kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan cili kisar. Masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Gaul rata.
4. Tambahkan santan dan air. Kacau dan biarkan mendidih supaya kuah mesra dengan ayam.
Ads
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masukkan tomato.
6. Renehkan sehingga kuah pekat dan cantik berkilat. Siap untuk dihidang!
TIP EKSTRA
– Untuk rasa lebih mantap, perap ayam dengan sedikit serbuk ketumbar sebelum digoreng.
– Kalau nak kuah lebih pekat, boleh tambah sedikit kerisik.
– Lauk ini lebih padu bila dipanaskan semula!
Nama resipi ni ayam percik pasar malam. Tapi kalau dimasak, memang sedap betul. Ramai yang suka makan ayam percik. Rasanya lebih sedap berbanding ayam goreng kalau betul-betul pandai buat. Ini kerana selepas dipanggang, ayam percik akan dicelup dalam sos dan hal ini menjadikan ayam lebih berperisa. Jom try buat ayam percik macam kat pasar malam. Sedap sangat walaupun simple.
AYAM PERCIK PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN
• 7 tangkai cili kering
• 1 biji bawang besar
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 2 batang serai
• 1 inci lengkuas
• 1 keping gula melaka
• 3 sudu besar madu
• 3 sudu besar sos cili
• Garam secukupnya
• Setengah ekor ayam
CARA MEMBUATNYA
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas.
2. Masukkan dalam kuali tanpa minyak. Tambah kan air.
3. Masukkan gula melaka, madu, sos cili dan garam. Bila mendidih, masukkan ayam.
4. Masak sampai ayam setengah masak, kemudian panggang ayam. Ayam dah kering, celup dalam sos and sambung panggang atau bakar.
5. Ulang step celop dan bakar sampai puas hati.
Ayam masak merah ada macam macam versi. Ada yang suka memasaknya kering dan ada yang suka berkuah . Resipi Ayam Masak Merah ala-ala kenduri kahwin yang dikongsi oleh Puan Zurida ni adalah resipi arwah maknya. Nampak sedap , bolehlah kita cuba. Makan pula dengan nasi tomato memang padu.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Bahan dikisar: 15 tangkai cili kering (kalau nak kuah banyak lebihkan) Bawang merah Bawang putih 3 batang serai
Halia
2 biji buah tomato
3 biji cili merah besar
Lengkuas(letak boleh,tak letak pun boleh)
Bahan-bahan tumisan: 1 batang serai Daun pandan 4 sekawan
Santan/susu cair
sos cili
sos tomato
Cara memasak:
1. Ayam digoreng separuh masak.
2.Pakai minyak goreng ayam tadi juga, tumis bahan-bahan di atas.
3. Boleh letak gula,garam,ajinomoto (kalau suka)
4.Masak api perlahan,biar pecah minyak.
5.Kemudian masukkan santan,kalau tak suka boleh ganti susu cair.
Bau aroma cili kering yang digoreng menaikkan lagi kesedapan hidangan yang nampak sederhana ini. Hidangan ayam yang penuh dengan rasa sikit pedas, masin & manis cukup menyelerakan.
AYAM SOS TIRAM MASAK CILI KERING
BAHAN-BAHAN:
250gm ayam
3cm halia
1/2 bawang besar
7 cili kering – rendam hingga separuh lembut
daun bawang – hiris
Minyak untuk menggoreng
BAHAN A (PERAP):
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh kicap cair
sedikit kicap pekat
BAHAN B (UNTUK KUAH):
1/2 cawan air masak
1 sudu makan sos oyster
1/2 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh (pilihan) tepung
Sedikit serbuk lada putih & hitam
PERSEDIAAN:
Perap ayam dengan bahan A selama 30minit
Campurkan semua bahan B hingga larut
CARA MEMASAK:
Goreng ayam yang telah di perap dan ketepikan.
Panaskan kuali dan sedikit minyak. Masukkan halia, setelah naik bau masukkan bawang besar dan cili kering. Goreng sehingga bawang sedikit layu.
Masukkan bahan untuk kuah & ayam yang telah di goreng tadi.
Setelah kuah sedikit pekat, angkat & hidangkan.
Taburkan hirisan daun bawang. Siap untuk dihidangkan.
INFO:
Bagi yang suka kuah boleh lebihkan air.
Sukatan bahan adalah bergantung kepada citarasa masing-masing (boleh ubah ikut citarasa anda)
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.