Ayam Masak Merah, Sesuai Dijadikan Hidangan Rumah Terbuka

Share

Ayam masak merah ini taklah susah sangat nak memasaknya. Boleh dimakan dengan nasi putih atau boleh juga dimasak nasi minyak dan sebagainya untuk digandingkan bersama.

Yang penting, menu ini sesuai untuk dijadikan hidangan rumah terbuka memandangkan semua menggemarinya termasuk anak-anak.

Resipi yang dikongsikan oleh Encik Nazri Mat Zain atau Chef Papa ini adalah untuk 5 ekor ayam. Ha..sesuailah untuk yang sedang berkira-kira nak buat rumah terbuka.

Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:

5 ekor ayam (potong)

Cili kering (rebus dan kisar)- Anggaran 1 jug blender – boleh beli online di sini

Rempah 4 sekawan

Tomato puri

Sup tomato

Susu cair – boleh beli online di sini

Kacang peas 

Serbuk kunyit – boleh beli online di sini

Air

Garam – boleh beli online di sini

Gula – boleh beli online di sini

Serbuk perasa – boleh beli online di sini

Minyak masak – boleh beli online di sini

Bahan-Bahan Kisar:
12 biji bawang besar

2 ½ labu bawang putih – boleh beli online di sini

14 batang serai – boleh beli online di sini

200gram lengkuas 

250gram halia – boleh beli online di sini

2 sudu besar jintan manis – boleh beli online di sini

8 biji buah keras – boleh beli online di sini

Bahan Sampingan Lain:

Bawang besar (hiris bulat)

Daun sup (racik)

Daun sup (racik)

Cara Memasak Ayam Masak Merah:

Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam. Jangan terlalu garing ye. Angkat dan toskan. Ketepikan.

Kisar bahan-bahan  untuk kisar dan cili kering yang dah direbus. Ketepikan.

Gunakan minyak yang kita goreng ayam tadi, tumis bahan kisar hingga pecah minyak bersama dengan  4 sekawan (kayu Manis, Bunga lawang, Bunga cengkih dan buah pelaga).

Kemudian masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak lagi.

Bila dah pecah minyak, masukkan tomato puri 1 tin, tomato soup 1 tin dan cili sos 1 tin ( saja saya bagi sukatan dengan tin supaya senang nak buat nanti gunakan tin tomato puri pun tak apa).

 Masak lagi hingga pecah minyak.

Masukkan garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa. Selepas itu masukkan susu cair 1 tin dan ayam yang telah digoreng tadi. Perlahankan api dan biarkan mereneh sekejap supaya ayam tu mesra bersama kuah.

Masukkan bahan-bahan sampingan bawang besar dan daun sup serta daun bawang yang dipotong-potong.

Akhir sekali, masukkan kacang peas dan kacau sebentar. Angkat. Dah siap Ayam Masak Merah style Chef Papa. Selamat mencuba.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Published by
Nurul Azwa