Ayam Panggang Masak Bersama Keluarga Di Hujung Minggu. 3 Resipi Terbaik Yang Patut Di Cuba!

Share

Bila ada aktiviti BBQ di rumah hidangan ayam pasti menjadi kegemaran semua. Bahan perapan ringkas dapat menaikkan rasa ayam bila di grilled.

BBQ  DRUMSTIK

BAHAN-BAHAN:

  • ketul paha ayam
  • 3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
  • 3 sudu makan kicap manis
  • 5 sudu makan sos lada hitam
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 4 sudu makan sos BBQ
  • 2 sudu makan jus lemon

 

CARA MEMASAK :

  1. Bersihkan paha ayam dan toskan.
  2. Gaul semua bahan bersama paha ayam.
  3. Perap selama 2-3 jam dalam peti sejuk.
  4. Bakar sehingga masak atau kekuningan.
  5. Hidangkan bersama salad, lobak merah, cili Bangala pangang dan sos cili.

 

INFO CHEF: Jika ingin segera dipanggang atau bakar, boleh kelar-kelar paha ayam supaya bahan perapan cepat sebati dengan daging.

 

GRILLED LEMON & YOGURT CHICKEN

BAHAN-BAHAN:

  • 8 keping bahagian paha ayam
  • 1 cawan yogurt putih
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 cm halia | cincang
  • 1 biji cili hijau
  • 1/2 sudu teh kunyit
  • 3/4 sudu teh serbuk cili
  • 1/2   sudu teh serbuk ketumbar
  • 3/4 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1. Kisar bawang putih, bawang merah, halia dan cili hijau.
  2. Campurkan bahan kisar dengan yogurt, serbuk kunyit, cili, ketumbar serta garam.
  3. Kemudian gaulkan dengan ayam dan perap sekurang-kurangnya dua jam.
  4. Bakar hingga masak.

 

INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan sos Lada Hitam atau sos BBQ.

 

BBQ  HONEY CHICKEN WINGS

BAHAN-BAHAN:

  • 8 ketul kepak ayam
  • 3 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
  • 3 sudu makan  kicap manis
  • 5 sudu makan  sos lada hitam
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 4 sudu makan madu
  • 2 sudu makan jus lemon
  • 1 sudu makan  minyak jagung
  • Garam secukup rasa
  • Bijan putih untuk ditaburkan atas ayam

 

CARA MEMASAK:

  1. Kepak ayam dibersihkan dan ditoskan.
  2. Gaul semua bahan bersama kepak ayam kecuali bijan dan perap selama 2-3 jam.
  3. Bakar sehingga kepak ayam masak kekuningan .
  4. Angkat dan sedia dihidang.

 

INFO CHEF: Untuk perapan lebih baik simpan ayam yang telah diperap dalam peti sejuk.

 

ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESEPI INI:

http://www.rasa.my/ayam-panggang-otai-simple-tapi-rasanya-memang-merecik/

Published by
Mastura Abu Kassim