Ayam vanggey, merupakan antara menu yang cukup digemari oleh semua tidak kira Melayu, Cina atau India. Kali ini, kami akan kongsikan resipi istimewa ayam vanggey yang telah dikongsi oleh Rani Genga. Memang sedap hingga menjilat jari! Selamat mencuba.
BAHAN-BAHAN:
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam. Letak serbuk kunyit dan garam pada ayam dan gaul sebati. Kemudian goreng ayam setengah masak.
2. Kemudian, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan bahan kisar bersama serbuk kari dan serbuk cili sehingga naik bau.
3. Tambahkan sedikit air jika bahan tumisan terlalu kering.
4. Selepas tumisan naik bau, masukkan ayam goreng separuh masak tadi. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
5. Masukkan 2 sudu besar serbuk kari ayam.
6. Masukkan 1 sudu besar serbuk cili kering.
7. Masukkan air secawan.
8. Masukkan 6 sudu besar gula merah dan juga garam.
9. Masak sehingga pecah minyak dan masukkan daun kari. Siap!
Kredit Resipi & Foto: Rani Genga
Anda Juga Boleh Cuba Resipi Ini: