Baked Milk Cheese Pudding, Nyaman DiMakan Dingin

Share

Baked milk cheese pudding ni memang berkrim dan sedap rasanya.Nak-nak kalau makan sejuk dikeluarkan dari peti sejuk. Ada ramuan keju, susu dan tepung jagung memang enak berkrim

Jom kita lihat resipi perkongsian Farisha Sofea dalam FBnya. Lima bahan aje tak termasuk kuning telur untuk sapuan.

BAKED MILK CHEESE PUDDING VIRAL



.

BAHAN-BAHAN

  • 2 cawan susu penuh krim
  • 4 sudu besar tepung jagung – beli online DI SINI
  • 3 sudu besar gula / pes kurma / madu* – beli online DI SINI
  • 2 keping keju / 1 sudu serbuk keju fawwaz
  • 2 biji kuning telur

Bahan Sapuan :

  • Kuning telur secukupnya


.

CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua bahan-bahan dan kacau sebati .
*untuk versi baby, empunya resipi gantikan gula dengan pes kurma atau madu dan gantikan kepingan keju dengan serbuk keju fawwaz daripada @An_Babyfood .
2. Tapis dan tuangkan ke dalam periuk .
3. Masak di atas dapur menggunakan api perlahan .
4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi likat .


5. Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam acuan .
6. Setelah adunan sedikit suam , simpankan di dalam peti sejuk selama 2 jam .
7. Kemudian keluarkan daripada acuan dan letakkan di dalam loyang pembakar .

8. Sapukan permukaan adunan dengan bahan Sapuan .
9. Panaskan oven .
10. bakar pada suhu 230C selama 15 – 20 minit atau sehingga keperangan .
11. Untuk corak garis garis di atas tu boleh sapukan lagi kuning telur apabila adunan hampir masak .


.

12. Siap , selamat mencuba

Kredit foto & resipi :FB Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea

 

INGIN MEMBELI PETI SEJUK BARU, JOM LAYARI DI SINI 

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :

 

 

Published by
Faridah Talib