Bakeri Sedap Mempesona Selera, Kolej Yayasan Felda , Pahang

Share

Gebu dan lembut , bertekstur lembab dan lembut, dan 'cookies garing memang sungguh enak dinikmati. Sememangnya Kolej Yayasan Pahang sentiasa kreatif dan inovatif dalam pembuatan bakeri dan pastrinya. Jom semak resipi yang diberi.

CHOCOLATE KITTY BUN

BAHAN-BAHAN :

  • 280ml air
  • 800gm tepung roti
  • 10 sudu makan gula kastor
  • 2 sudu teh garam
  • 4 sudu makan susu tepung
  • 2 biji telur
  • 4 sudu teh yis segera
  • 20gm mentega
  • 5gm bread improver
  • 5gm bread softener powder

Bahan inti :

  • 500gm pes coklat
  • 250gm coklat gelap
  • 500ml susu segar

CARA MEMASAK :

Cara masak inti :
1. Panaskan susu segar sehingga mendidih.
2. Kemudian tuangkan ke dalam coklat gelap yang telah dihiris halus.
3. Kacau sebati dan akhir sekali masukkan pes coklat dan kacau hingga sebati, ketepikan.

Cara masak bun :
1. Masukkan tepung roti,susu tepung,bread improver,bread softener,yis,gula kastor,garam dan butter ke dalam mangkuk mesin pengadun. Putarkan sehingga sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
2. Bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bentukkan doh tersebut, bulatkan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit atau sehingga naik dua kali ganda
3. Ambil sebiji doh canaikan dan masukkan inti kemudian bentukkan doh tersebut.
4. Biarkan doh selama 30 minit
5. Setelah itu, bakar pada suhu 180 c selama 15 minit
6. Roti siap dibakar dan boleh dihidangkan

Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Chocolate kitty bun sememangya menarik selera kanak-kanak dan dewasa
Jenis masakan : Bun roti
Anggaran kos : RM 18.00

INFO CHEF : Pastikan yis tidak bercampur garam untuk elakkan yis mati

RICH CHOCOLATE MUFFIN

BAHAN-BAHAN :

  • 240gm tepung gandum
  • 100gm mentega
  • 145gm gula perang
  • Garam secukup rasa
  • 22ml minyak masak
  • 2 biji telur
  • 20gm serbuk koko gelap (dark cocoa powder)
  • 20gm susu tepung
  • 10gm serbuk penaik
  • 20ml susu segar
  • 90gm cip coklat
  • 2gm coklat emulco

CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega, gula perang dan putar sehingga sebati,kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit dan putarkan adunan sebati
2. Kemudian campurkan kesemua bahan kering, tepung,dark cocoa , susu tepung, serbuk penaik, garam ke dalam mesin pengandun berselang seli dengan susu segar dan coklat emulco
3. Selepas itu bila adunan dah sebati guna kaedah kaup balik tuangkan sedikit demi sedikit
4. Bakar dalam oven pada suhu 180 c selama 15-20 minit siap untuk dihidangkan

Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat asli yang lazat dan aroma yang harum
Jenis masakan : Muffin
Anggaran kos : RM 20.00

INFO CHEF : Jangan kacau terlalu lama bagi mengelakkan adunan menjadi cair.

PISTACHIO COOKIES WITH WHITE CHOCOLATE

BAHAN-BAHAN :

BAHAN A:

  • 230gm mentega
  • 120gm shortening
  • 1gm gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh pewarna hijau epal

BAHAN B

  • 80gm kacang pistachio | dibakar dan tumbuk halus
  • 80gm biskut cream cracker | dihancurkan
  • 90gm cornflakes | diramas
  • 330gm tepung gandum

Bahan hiasan :

  • 250gm coklat masakan putih
  • 250gm kacang pistachio | dibakar dan dihancur kasar

CARA MEMASAK :
1. Pukul semua bahan (A) sehingga berkrim,kemudian masukkan semua bahan (B) dan sebatikan hingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh selama 15 minit dalam chiller atau peti sejuk.
3. Canai dan terap doh setebal 2.4sm (1 inci) kemudian susun di dalam loyang dan bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit atau sehingga masak.
4.Kemudian sejukkan biskut yang sudah dimasak.
5. Sementara itu cairkan coklat putih dan hancurkan kacang pistachio yang dah siap di bakar, dan celupkan permukaan biskut serta taburkan kacang pistachio di atas permukaan biskut pistachio dan siap untuk dihidang.

Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Biskut ini sangat rangup dengan rasa pistachio, cornflakes dan cream cracker yang enak.
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25.00

INFO CHEF :Simpan biskutdalam bekas kedap udara dan dalam keadaan suhu bilik supaya tahan lama.

AMERICAN CRUMBLE YAM PIE

BAHAN-BAHAN :

Bahan A:

  • 70gm gula aising
  • 150gm mentega

Bahan B:

  • 1 biji telur

Bahan C:

  • 260gm tepung gandum
  • 1 sudu makan susu tepung

Bahan D (crumble) :

  • 70gm gula aising
  • 150gm mentega
  • 200gm tepung gandum

Bahan inti :

  • 2 biji keladi besar
  • 80gm gula perang
  • 25gm mentega
  • 60gm kismis
  • 250gm kacang walnut | dibakar dan ditumbuk
  • 1 biji lemon | diambil jus
  • 100ml susu segar

CARA MEMASAK :
Cara buat doh :

1. Adun bahan A hingga sebati, masukkan bahan B dan putar hingga rata
2. Masukkan bahan C yang telah diayak dan gaul sehingga sempurna
3. Rehatkan doh selama 15 minit
4. Keluarkan doh dan canai di antara 2 helai pembalut plastik mengikut ketebalan dan saiz dan masukkan ke dalam acuan pai dengan kemas dan bakar dengan menggunakan suhu 180°c selama 10 minit.Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan.
5. Sementara menunggu kulit pai masak, sediakan crumble terlebih dahulu dengan mencampurkan kesemua bahan (D)dalam satu bekas dan gaulkan menggunakan hujung jari sahaja hingga menjadi seperti serbuk roti,dan ketepikan dahulu.

Cara masak inti :
1. Kupaskan kulit keladi dan potong menjadi dadu.rebus keladi sehingga masak dan ketepikan seketika.
2. Masaknmentega dan gula perang sehingga larut, kemudian masukkan perahan jus lemon,susu segar ,kismis dan walnut kacau sehingga sebati dengan api yang sederhana besar.
3. Akhir sekali masukkan keladi yang telah direbus tadi dan kacau sebati hingga pekat
4. Kemudian isikan inti ke dalam kulit pie yang dah siap dimasak tadi sehingga penuh, dan taburkan crumble diatas permukaan pai sebelum dibakar sekali lagi didalam oven dengan suhu 180 °c selama 40 minit.
5. Setelah dimasak sejukkan dan siap untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti keladi bersama kacang walnut menjadikan pai ini cukup unik dan sedap rasanya
Jenis masakan : Pai (pastri)
Anggaran kos : RM 25.00

INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama.

CHOUX PASTRY BASKET

BAHAN-BAHAN :

Bahan doh pastri :

Bahan A :

  • 95gm mentega
  • 160ml air
  • 1/2 sudu teh gula kastor
  • Secubit garam

Bahan B

  • 130gm tepung gandum

Bahan C :

  • 3 biji telur

Bahan krim pastri :
Bahan A :

  • 1 biji telur
  • 30gm gula kastor
  • 20gm serbuk kastad

Bahan B :

  • 100ml susu segar
  • 100gm krim putar (whip cream)
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Bahan hiasan :

  • 5 biji strawberi | dipotong kecil
  • 10 biji blueberi | dipotong kecil
  • 7 biji anggur hijau | dipotong kecil
  • 10 biji raspberi | dipotong kecil
  • 5 helai daun pudina | dihiris

CARA MEMASAK :
Cara masak choux pastri :
1. Masak bahan (A) hingga mendidih. Masukkan bahan (B) dan gaul hingga adunan menjadi pes licin.
2. Masukkan pes ke dalam pengadun kacau hingga suam, masukkan bahan C (telur) sebiji demi sebiji dan adun hingga rata dan sempurna
3. Masukkan adunan kedalam piping yang diletakkan nozzle pelbagai bentuk dan paipkan ke atas dulang pembakar yang telah disapu minyak
4. Bakar pada suhu 200°c selama 20-25 minit
5. Kemudian sejukkan cream puff sebelum dipotong kepada bahagian untuk diisi inti krim pastri dan buah-buahan segar.

Cara masak krim pastri :
1. Adun bahan (A) hingga rata. Didihkan bahan (B) dan campurkan ke dalam bahan (A) dengan perlahan-lahan. Kacau sehingga sebati dan tapiskan, masak semula dengan api yg kecil dan kacau sentiasa hingga ia mendidih dan pekat
2. Alihkan dari api dan masukkan esen vanila.
3. Masukkan krim pastri cream didalam cream puff. Hiaskan dengan buah-buahan dan daun pudina di atasnya.
4. Siap untuk dihidangkan

Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 1/2 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rupanya sungguh menyelerakan dengan pastri berbentuk bakul dan sarat dengan buah-buahan beri
Jenis masakan : Pastri
Anggaran kos : RM 25.00

INFO CHEF : Untuk menghasilkan buah-buahan kelihatan lebih menarik, griskan dengan glis aprikot

RESIPI : CHEF MOHAMAD RIZAM HUSSIN, CHEF NIK NORSHAZIATIE PAUZI, MOHAMAD SAIZI AWANG NOH
TERIMA KASIH :Kolej Yayasan Felda Pahang,
Feldajaya Timur Mempaga,Karak, Pahang.http://www.yayasanfelda.org

Published by
Faridah Talib