Jika bertandang ke Indonesia, bakwan ini biasa menjadi hidangan sarapan atau minum petang. Ianya seakan-akan cucur udang, tetapi lebih banyak diletakkan sayur-sayuran. Rasanya rangup, enak dimakan bersama sos cili ataupun sos pencicah yang dibuat sendiri.
Ikuti perkongsian resipi bakwan rangup di luar namun lembut di dalam oleh Siti Khajar ini. Resipi ini versi olahannya sendiri. Jom kita buat.
Dalam peti sejuk ada kulit popia? Cubalah buat Popia Lapis Rangupperkongsian saudari Mak Encik ni untuk sajian minum petang. Sangat mudah, ringkas dan tentunya sedap. Krup…krup rangup bila dimakan. Pasti kena dengan selera. Intinya boleh dipelbagaikan dan sukatannya juga boleh diubah mengikut jumlah serta cita rasa masing-masing. Paling penting, kena dengan selera. Selamat mencuba!
CARA MASAK POPIA LAPIS RANGUP SEDAP
BAHAN-BAHAN: 7 ke 8 keping kulit popia – potong 2 – beli online disini 3 sudu makan minyak masak
1.Satukan semua bahan inti dan gaul hingga sebati. Tambah perasa mengikut cita rasa masing-masing. 2. Sudukan inti diatas kulit popia. Tutup inti dengan sekeping lagi kulit popia dan gam dengan bancuhan telur.
3. Cucuk popia dengan garpu dan goreng dalam kuali yang sudah dipanaskan dengan 3 sudu makan minyak masak.
4. Goreng hingga popia keperangan dan inti masak. 5. Angkat dan hidangkan dengan sos kegemaran.
Peria Crispy memang sedap! Nampak macam biasa je tapi sayur ni mempunyai nilai khasiat yang luar biasa. Ia dikatakan mampu mengatasi masalah tekanan darah tinggi.
Walaupun begitu, masih ramai yang kurang menggemari sayur ini dek kerana rasanya yang pahit. Selain dijadikan ulam, dimasukkan ke dalam masakan, salah satu masakan sedap yang anda boleh hasilkan ialah Peria Goreng Crispy.
Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Noorfaizah Aziz ni hanya guna 2 bahan. Memang mudah. Jom lihat cara-caranya.
CARA MASAK PERIA GORENG CRISPY GUNA 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
Peria katak
Tepung goreng serbaguna
Air garam
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan peria dan potong nipis-nipis dan pastikan ketebalannya sama.
2. Rendam dalam air garam seketika anggaran 30 minit. Kemudian toskan dan lap sedikit peria menggunakan tisu supaya tidak terlalu basah.
3. Gaul hirisan peria tadi bersama tepung goreng serbaguna hingga bersalut sepenuhnya.
4. Panaskan minyak yang banyak dan goreng peria hingga garing.
5. Angkat dan toskan minyaknya. Bila dah sejuk, boleh simpan dalam bekas kedap udara supaya kekal rangup dan tahan lama.
Kadang-kadang nak tarik perhatian selera makan anak-anak, mak-mak kena usaha lebih sikit.
Dan bila bentuk kuih yang comel, pasti anak-anak tertarik dan asyik makan je. Jadi, apa kata kita cuba idea menarik daripada Emas Perak ini yang membuatkan kuih sardin roll tampak comel sekali.
1.Panaskan minyak dan juga marjerin. Kemudian, masukkan ke dalam tepung. Gaul menggunakan senduk kerana adunan masih lagi panas ketika ini. 2. Apabila sudah digaul sebati, masukkan air sejuk. Masa ni dah boleh uli menggunakan tangan. Uli sehingga adunan tidak lagi melekat pada tangan. 3. Apabila sudah siap, simpan sekejap di dalam peti sejuk. Lebih kurang dalam 30 minit. Kemudian keluarkan untuk dicanai. 4. Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil. Kemudian, canai rata. Caranya sama seperti hendak membuat karipap. 5. Siap dicanai, letakkan inti. Gulungkan. Kemudian, hiris dengan pisau bagi menampakkan kesan seperti dalam gambar.
6. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
BAHAN INTI:
Ikan sardin dalam tin Ikan rebus Bawang putih | dihiris Bawang merah | dihiris Lada merah | dihiris
CARA-CARA:
1.Tumis bawang merah, bawang putih dan lada sehingga garing. 2.Kemudian, masukkan ikan. Kacau rata. 3. Perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto (kalau suka). Kacau hingga sebati.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira