Jika bertandang ke Indonesia, bakwan ini biasa menjadi hidangan sarapan atau minum petang. Ianya seakan-akan cucur udang, tetapi lebih banyak diletakkan sayur-sayuran. Rasanya rangup, enak dimakan bersama sos cili ataupun sos pencicah yang dibuat sendiri.
Ikuti perkongsian resipi bakwan rangup di luar namun lembut di dalam oleh Siti Khajar ini. Resipi ini versi olahannya sendiri. Jom kita buat.
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum*
1 sudu tepung beras* – Boleh beli online di sini
4 sudu tepung bestari pedas* (pilihan)
½ cawan udang geragau kering* – Boleh beli online di sini
1 biji telur* (pilihan)
Sedikit garam*
Sedikit serbuk kunyit*
1 ½ cawan lobak merah** (disagat) – Boleh beli online di sini
1 ½ cawan tauge**
1 ½ cawan hirisan kobis**
5 tangkai daun kucai**
1 labu bawang besar** (dihiris kasar) – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Bancuhkan kesemua bahan bertanda * dengan air ais. Agak-agak saja kadar airnya, tidak terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
Masukkan bahan bertanda **. Gaulkan sehingga sebati. Kalau nak tambah sayur pun boleh. Lagi banyak sayur, lagi bertambah sedap.
Kemudian, bolehlah digoreng menggunakan minyak yang banyak dengan cara begini. Cara menggoreng boleh rujuk pada gambar di bawah.
SOS PENCICAH
BAHAN-BAHAN:
2 biji cili merah*
1 ulas bawang putih*
½ sudu gula pasir*
CARA MEMASAK:
Tumbuk sehingga lumat semua bahan bertanda *. Kalau tak lumat, boleh ditapis.
Campurkan dengan 4 sudu sos cili dan 4 sudu air panas.
Siap untuk dinikmati. Selamat mencuba.
NOTA: Bagi yang tiada alahan, penggunaan sos cili boleh digantikan dengan cuka masakan.
Kredit: Siti Khajar
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official