Ramai pula di kala PKP ini buat kek pisang. Dah jadi menu viral sebelum ni kek pisang pandang pun tidak. Untuk jadi tidak bosan dengan rasa yang sama boleh olahnya dengan meletakkan cheese di atasnya. Kek menjadi lebih perisa dan buat tak henti makan.
Banana cheese cake
Untuk kek Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
Ads
Bahan B
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
Cara memasak:
1.Ayak bahan A dan gaulkan dengan garam.
2.Masukkan bahan B dan kacau rata.
3.Masukkan ke dalam acuan
4.Kukuskan selama 25 minit
Untuk cream cheese
1.Kisar cream cheese, sedikit susu full cream & sedikit susu pekat.
Hari ini mood nak membaking datang. Bukan nak buat kek tapi rasa nak kudapan biskut. Jadi sis rasa nak buat oat coklat snow cookies.. Ade orang sebut jejari oat nestum. Apa pun namanya, biskut ni memang sedap buat kudapan. Tak sedar sebalang boleh habis.
Oat coklat snow cookies Bahan-bahan: 1 cawan butter/marjerin dan 2 sudu minyak sapi. Tak nak tak apa, ganti dengan marjerin-BELI ONLINE DI SINI 3/ 4 cawan gula aising 1 1/2 cawan oat- blend halus 1/2 cawan nestum (saya ganti serbuk badam dan letak badam cincang sikit dalam segengam 1 sudu makan tepung jagung 1 sudu makan emplec, tak ada boleh ganti tepung beras 1 cawan tepung gandum- diayak 3 sudu makan serbuk koko 2 sudu makan susu tepung-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat: 1.Adun gula dan butter hingga sebati, Tak payah lama-lama. 2.Masuk semua bahan kecuali tepung. Akhir masuk tepung sikit-sikit, uli lembut. Kalau lembik tambah tepung. 4.Terap guna acuan yang disukai. Panaskan oven dulu. 5.Bakar dalam suhu 160, api atas bawah dalam 1/2 jam. Ikut kepanasan oven masing-masing. Bila dah masak, masa suam-suam bolehlah salut dengan susu.
Untuk salut: 1 1/2 cawan susu tepung 1/2 cawan gula snow aising ( tak nak tak apa guna susu je)
Puas hati rasanya dapat makan kek oren zaman mak kita dulu. Sedap,lembut dan gebu. Yang paling penting confirm menjadi. Kalau ada yang teringin nak merasa kek lama ni, bolehlah buat nanti.
Jom cuba buat Kek Span Pandan. Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Imah Rahman.
KEK SPAN PANDAN GEBU
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur (*)
1/2 cawan gula (*)
1 sudu besar ovalette (*)
1 sudu teh esen pandan (*)
3/4 cawan tepung self rising (*)
1/4 cawan santan pekat (santan Kara) (*)
Sedikit pewarna hijau (*)
Secubit garam (*)
3 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan bertanda ( *) dan pukul hingga putih gebu.
2. Kemudian masukkan minyak masak dan gaul sampai sebati.
3. Tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 5 @ 6 yang telah disapu dengan mentega atau dilapik dengan baking paper.
4. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit dengan suhu 180C. Guna api atas bawah.