Ramai pula di kala PKP ini buat kek pisang. Dah jadi menu viral sebelum ni kek pisang pandang pun tidak. Untuk jadi tidak bosan dengan rasa yang sama boleh olahnya dengan meletakkan cheese di atasnya. Kek menjadi lebih perisa dan buat tak henti makan.
Banana cheese cake
Untuk kek
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
Bahan B
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
Cara memasak:
1.Ayak bahan A dan gaulkan dengan garam.
2.Masukkan bahan B dan kacau rata.
3.Masukkan ke dalam acuan
4.Kukuskan selama 25 minit
Untuk cream cheese
1.Kisar cream cheese, sedikit susu full cream & sedikit susu pekat.
2.Kemudian sapukan ke atas kek.
3.Sagat cheese cheddar.
Siap!
Kredit resipi & foto:Yna Sarina
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi 7 Resipi Kek Tanpa Susah-Susah Nak Bakar, Confirm Sedap!
Wow! RASA teruja dengan tujuh jenis kek premium yang sangat sedap ni. Tiada oven di rumah bukanlah bermakna kita tak berpeluang buat kek sendiri.
Memasak kek tanpa perlu dibakar adalah salah satu cara masakan kek yang mudah. Tanpa dibakar, kita masih berpeluang menikmati hidangan manisan yang enak. Jom kita cuba realisasikan seleksi kek ini di atas meja makan.
NO BAKE CHOLOCATE BISCUT CAKE
BAHAN-BAHAN
800 gram biskut digestive
100 gram kacang walnut
BAHAN SIRAP COKLAT
200 gram gula kastor
60 gram serbuk koko
240 ml air
150 gram mentega
1 sudu kecil esen vanila
BAHAN COKLAT GANACHE
120 gram krim putar UHT
120 gram coklat masakan
CARA MEMBUAT
1. Patahkan biskut menjadi kepingan kecil dan kasar. Masukkan ke dalam mangkuk besar
2. Kacang walnut digoreng tanpa minyak dan dipotong kasar. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk berisi biskut.
3. Sediakan sirap coklat. Satukan gula dan serbuk koko di dalam periuk. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacaukan sehingga sebati. Masukkan mentega dan biarkan mendidih sehingga 7 minit. Tutupkan api dan masukkan esen vanila. Biarkan sejuk 10 minit.
4. Tuang adunan sirap coklat tadi ke dalam mangkuk yang berisi biskut dan kacang walnut. Kacau sehingga semua bahan sebati.
5. Pindahkan bahan ke dalam loyang bulat berspring 9 inci (9 inch springform pan) yang dilapik dengan kertas minyak.
6. Ratakan adunan tadi menggunakan spatula.
7. Tutup loyang dengan plastik lutsinar (clingy wrap) dan dinginkan (chill) di dalam peti sejuk selama 30 minit.
8. Penyediaan coklat ganache. Sediakan coklat masakan di dalam mangkuk.
9. Masukkan krim putar UHT ke dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih. Tuang krim putar yang dipanaskan tadi ke dalam mangkuk berisi coklat masakan tadi.
10. Keluarkan kek dari peti sejuk dan tuangkan coklat ganache ke atas kek.
11. Dinginkan semula kek selamat 3 jam atau semalaman sebelum dihidangkan.
12. Hiaskan kek dengan potongan kacang walnut atau kekacang lain yang disukai.
CHEWY GOOEY PEANUT BUTTER BARS
BAHAN-BAHAN
2 sudu besar madu
½ cawan peanut butter crunchy
¼ cawan peanut butter creamy
1 cawan cornflake
½ cawan badam cencang | goreng tanpa minyak
½ cawan kurma
250 gram dark cchocolate compound
¼ cawan susu segar
CARA MEMASAK
1. Cairkan madu, peanut butter crunchy dan peanut butter creamy secara double boiler.
2. Setelah cair, padamkan api. Hancurkan cornflake dan masukkan ke dalam bekas mengandungi madu dan mentega kacang tadi.
3. Masukkan badam dan kurma, kacau rata.
4. Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci dan sejukkan selama 10 minit.
5. Sementara itu, gunakan bekas lain untuk mencairkan dark coklat secara double boiler.
6. Setelah cair, campurkan susu segar dan campur rata. Tuang ke atas adunan di dalam loyang tadi. Dinginkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
NO BAKE BLUEBERRY CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN BLUEBERRY PUREE
200 gram blueberi segar
70 gram gula kastor
¾ sudu besar jus lemon
BAHAN-BAHAN LAPISAN BAWAH
11 keping biskut oreo | tanpa inti
35 gram mentega
BAHAN-BAHAN LAPISAN KEJU
250 gram krim keju
50 gram gula kastor dan inti Oreo
2 sudu kecil yogurt | perisa asli
2 sudu kecil gelatin | tambah 2 sudu besar air panas (Gelatin A)
150 ml krim putar UHT
⅓ cawan blueberi puri
BAHAN-BAHAN LAPISAN UNGU (BLUEBERI)
½ cawan blueberi puri
60 ml krim putar UHT
1 sudu kecil gelatin | tambah 2 sudu besar air panas (Gelatin B)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan buah blueberry dan gula. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih. Perahkan jus lemon. Kisar buah blueberi yang dimasak tadi sehingga hancur dan ketepikan.
2. Asingkan inti gula dari biskut Oreo. Masukkan biskut Oreo ke dalam food processor atau chopper. Kisar sehingga hancur. Cairkan mentega dan tuang ke dalam biskut Oreo tadi. Sediakan loyang springform berukuran 6 inci dan tuang biskut tadi ke dalam dan ratakan. Sejuk di dalam peti sejuk selama 10 minit.
3. Sementara itu, sediakan adunan keju. Masukkan krim keju dan gula kastor ke dalam mesin pengandun. Pukul sehingga lembut dan berkrim. Masukkan inti gula dari biskut Oreo tadi.
4. Masukkan yogurt ke dalam adunan keju.
5. Masukkan Gelatin A. Kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam adunan keju.
6. Di dalam bekas lain, putarkan krim putar UHT sehingga menjadi soft peak. Masukkan ke dalam adunan keju.
7. Tuang separuh adunan keju ke dalam loyang dan lapiskan dengan puri blueberi. Tuang lagi separuh adunan keju dan akhiri dengan puri blueberi. Sejukkan di dalam peti ais selama 3 jam.
8. Sediakan lapisan ungu. Campurkan puri blueberi dan krim putar UHT. Kacau sebati. Masukkan Gelatin B dan kacau.
9. Keluarkan adunan cheesecake tadi dari peti sejuk. Tuangkan adunan lapisan ungu tadi. Ratakan dan sejukkan selama 4-5 jam.
NO BAKE PEANUT BUTTER CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN LAPISAN BAWAH
270 gram biskut marie
100 gram mentega cair
BAHAN-BAHAN LAPISAN CHEESE
525 gram krim keju
187 gram gula aising
250 gram mentega kacang
1sudu kecil esen vanila
120 ml krim putar UHT
BAHAN-BAHAN COKLAT GANACHE
160 ml krim putar UHT
125 gram dark chocolate compound
CARA MEMBUAT
1. Masukkan biskut marie ke dalam food processor dan kisar sehingga hancur. Tambahkan mentega yang telah dicairkan dan gaul sebati. Tuang adunan biskut tadi ke dalam loyang spring form 9 inci. Simpan di dalam peti sejuk.
2. Di dalam mangkuk pengandun, pukul krim keju dan gula aising sehingga lembut dan berkrim. Masukkan mentega kacang, esen vanila dan pukul sebati. Akhirnya sekali masukkan krim putar UHT dan pukul sebati.
3. Tuang adunan cheesecake ke dalam loyang springform. Ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.
4. Penyediaan coklat ganache. Panaskan krim putar UHT. Ketepikan dan masukkan dark chocolate. Kacau sehingga coklat melarut sepenuhnya. Biarkan sejuk seketika.
5. Tuang coklat tadi ke dalam loyang cheesecake dan ratakan. Sejukkan selama 1 jam sebelum dihidangkan.
NO BAKE LOTUS BISCOFF CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN KERAK (CRUST)
235 gram Lotus Biscoff Cookies
85 gram mentega cair
BAHAN-BAHAN LAPISAN KEJU
350 gram krim keju
1 sudu kecil esen vanila
⅛ sudu kecil garam
260 gram krim Lotus Biscoff Speculoos
237 ml krim putar UHT
75 gram gula aising
BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS (TOPPING)
140 gram krim Lotus Biscoff Speculoos
3-4 keping Biskut Biscoff | hancurkan
CARA MEMBUAT
1. Kisar biskut Lotus Biscoff di dalam food processor sehingga hancur. Tambahkan mentega cair dan kacau sebati. Ratakan adunan biskut tadi ke dalam loyang springform 9 inci dan sejukkan.
2. Di dalam mesin pengadun, pukul krim keju, esen vanila, garam dan krim Lotus Biscoff Speculoos sehingga lembut dan berkrim. Di dalam bekas berasingan, pukul krim putar dan gula aising sehingga menjadi medium stiff-peak. Masukkan krim yang diputar tadi ke dalam adunan krim keju tadi dan gaul sebati. Tuang adunan ini ke dalam loyang dan bekukan selama 30 minit
3. Penyediaan topping. Cairkan krim Lotus Biscoff Speculoos di dalam microwave. Semasa masih cair, tuang ke atas cheesecake.
4. Sejukkan cheesecake selama 6 jam.
6. Hiaskan bahagian atas cheesecake dengan biskut Lotus Biscoff yang telah dihancurkan.
NON BAKE MANGGO STRAWBERI MOUSSE CAKE
BAHAN-BAHAN LAPISAN BAWAH
250 gram biskut digestive
80 gram mentega cair
BAHAN-BAHAN MOUSSE STRAWBERI
200 gram krim putar UHT
300 gram buah strawberi segar
50 gram gula kastor
1 sudu besar jus lemon
½ sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar air
BAHAN-BAHAN MOUSSE MANGGA
300 gram buah mangga segar
50 gram gula kastor
½ sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar air
200 gram krim putar UHT
BAHAN-BAHAN PURI STRAWBERI
120 gram buah strawberi segar
30 gram gula kastor
½ sudu besar serbuk gelatin
1 sudu besar air
CARA MEMBUAT
1. Sediakan puri strawberi terlebih dahulu. Potong buah strawberi dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula. Panaskan dengan menggunakan api yang kecil sehingga gula melarut. Angkat dan kisar puri strawberi sehingga hancur. Ketepikan.
2. Larutkan serbuk gelatin bersama air dan biarkan selama 5 hingga 10 minit. Masak sekejap bancuhan gelatin tadi sehingga melarut dan tuang ke dalam puri strawberi tadi. Biarkan campuran strawberi tadi sejuk di suhu bilik.
3. Sediakan lapisan bawah. Kisarkan biskut sehingga hancur dan masukkan mentega yang telah dicairkan. Gaul sebati. Tuangkan ke dalam loyang springform berukuran 8 inci dan ratakan. Sejukkan di dalam peti ais.
4. Sediakan mousse strawberi. Pukul krim putar UHT sehingga kembang. Setelah itu masukkan puri strawberi yang telah disejukkan tadi. Kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang springform. Ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Sediakan puri mangga. Kisar buah mangga sehingga hancur. Masukkan gula dan kisar sehingga sebati.
6. Larutkan serbuk gelatin bersama air dan biarkan selama 5 minit. Masak sekejap bancuhan gelatin tadi sehingga melarut dan tuang ke dalam puri mangga tadi.
7. Penyediaan mousse mangga. Pukul krim putar UHT sehingga kembang. Setelah itu masukkan puri mangga yang telah disediakan tadi. Kacau sebati. Tuangkan ke atas lapisan mousse strawberi. Sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit.
8. Penyediaan jelly strawberi. Potong buah strawberi. Satukan buah strawberi dan gula di dalam periuk dan masak sehingga gula melarut. Tapiskan adunan tadi untuk diambil air nya. Di dalam bekas lain, satukan gelatin dan air. Biarkan selama 5 minit. Masukkan ke dalam adunan strawberi tadi. Kacau sebati dan tuangkan ke atas lapisan mousse mangga. Sejukkan selama 2 hingga 3 jam.
TIRAMISU
BAHAN-BAHAN KERAK (CRUST)
1 ½ cawan krim putar UHT
⅓ cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
250 gram mascorpone cheese
3 sudu besar serbuk Nescafe
1 cawan air panas
1 bungkus biskut Lady Finger
Sedikit serbuk koko untuk hiasan
CARA MEMBUAT
1. Pukul krim putar UHT. Masukkan gula kastor dan esen vanila dan pukul sehingga kembang. Masukkan mascorpone cheese dan pukul lagi sehingga sebati.
2. Satukan serbuk Nescafe dan air panas. Celupkan biskut Lady Finger ke dalam bancuhan air Nescafe tadi.
3. Susun biskut tadi di dalam loyang berukuran 8×8 inci.
4. Ratakan adunan mascorpone cheese tadi di atas susunan biskut tadi.
5. Ulang semula langkah 3 tadi dengan menyusun biskut Lady Finger. Kemudian ratakan dengan mascorpone cheese.
6. Sejukkan di dalam peti ais selama 3 hingga 4 jam.
7. Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit serbuk koko di atas lapisan Tiramisu tadi.
Selamat mencuba!
Kredit Resipi: Nur Liyana dari The Peony Cakery
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
NAK RESIPI LAIN? Klik sini: https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Biskut Keju Mudah & Sedap Dengan Rasa Keju Cheddar
Ni ramuan biskut keju atau cheese yang ada ramuan keju dalam adunan sekali. Bukan sekadar letak hiasan aje.
Rangup dan senang mencair dalam mulut, ni biskut keju @ cheese cookies yang mudah dibuat. Kaya dengan rasa keju, ramuan keju jangan kedekut masa masuk dalam adunannya. Jom masukkan resepi ni dalam koleksi buku biskut nanti.
BISKUT CHEESE
BAHAN-BAHAN :
250gm Mentega
180gm Gula Aising
2 biji Kuning Telur
250gm Tepung Ubi – sanggar 10 min
225gm Tepung Jagung
1/2 st baking powder
70gm Parutan Keju Cheddar- utk letak dlm adunan
kuning telur dan sedikit parutan keju – utk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul Mentega & Gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur & pukul sehingga sebati.
3. Masukkan bahan2 kering.
4. Canai & terap.Sapukan sedikit kuning telur di permukaan biskut dan taburkan sedikit parutan keju atas setiap biskut.
5.Bakar 160C 15 -20 minit.
VIA :FB Resepi Masakan Terkini
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ANDA MESTI SUKA RESIPI INI :
Brownies Cake Chewy Dan Lembab. Wow, Ada Kacang Walnut Pulak Tu…Yummy
Min cukup tertarik dengan resipi brownies yang ini. Namanya pun dah cukup menambat hati Brownies Cake Chewy Goory. Tambah pulak ada kacang walnut pasti best nih.
Resipi perkongsian dari Amierul Syafique ni memang patut dicuba.Tapi masa memukul adunan tu usah keterlaluan sebab penggunaan tepungnya sedikit sahaja, dibimbangi kek mendap di tengah pulak. Jom semak resipi …
BROWNIES CAKE CHEWY GOORY
BAHAN-BAHAN :
- 300gm mentega
- 300gm coklat masakan
- 6 biji telur ayam | pukul sedikit
- 80gm serbuk koko
- 350gm gula perang
- 2 sudu teh esen vanila
- 100gm tepung gandum | diayak 2 kali
- 1 cawan kacang ( walnut/ macadamia / pecan) yang telah di panggang
- 10minit dan dicincang
CARA MEMASAK :
- Cairkan mentega kemudian masukkan serbuk koko. Gunakan whisk, tidak perlu menggunakan mesin pemukul.
- Kacau sebati, tutup api dan masukkan dalam mangkuk dan campurkan dengan gula perang dan kacau rata.
3. Masukkan telor sedikit demi sedikit dan kacau rata. Masukkan tepung gandum dan esen vanilla serta kacau rata.
4. Dalam bekas yang lain, cairkan coklat masak dengan cara double boil dan kemudian curahkan ke dalam adunan tadi.
5. Masukkan kacang yang telah dipanggang, kaup balik sampai rata.
6. Terus masukkan ke dalam loyang yang sudah digris dengan mentega dan ditabur sedikit tepung untuk mengelakkan brownies dari melekat
7. Boleh juga ditaburkan dengan cip coklat atas adunan sebelum membakar.
8. Panaskan oven dulu dan bakar dalam suhu 150 darjah Celsius selama sejam bergantung pada oven masing-masing
Saiz hidangan : Loyang 10 x 10 inci.
Tip Lagi Sedap :
- Boleh masukkan serbuk kopi sedikit bagi melazatkan lagi.
Kredit : amierul syafique
FB : Sedapnya Resepi