Banofee Pie. Manisan Mudah & Enak Istimewa Buat Penggemar Pisang.

Share

Pisang bukan sahaja enak dimakan begitu sahaja malah boleh dipelbagaikan cara penyediaannya. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Banofee Pie ini. Rasanya yang manis, berkrim dan penuh sensasi rasa pisang serta karamel. Sedap weh..Ada pula krim putar & parutan coklat. Fuhh..Anda memang perlu cuba. 

BANOFEE PIE

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin susu pekat manis | direbus selama 3 jam di dalam air mendidih
  • 2 biji pisang ranum | dihiris
  • Hirisan coklat secukupnya
  • 200gm krim putar

BAHAN KERAK:

  • 200gm biskut digestive
  • 50gm mentega
  • 80gm gula
  • 50gm serbuk badam

BAHAN KRIM:

  • 2 biji kuning telur
  • 45gm gula kastor
  • 25gm tepung kastad | boleh ganti tepung jagung
  • 50gm dairy heavy cream
  • 200gm susu segar

CARA MEMASAK:

  1. Bagi menghasilkan kerak, campurkan biskut, serbuk badam dan gula. Kisar halus.
  2. Kemudian cairkan mentega dan gaul bersama bahan kisar tadi. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit suhu 170⁰C. Sejukkan dalam peti sejuk.
  3. Untuk krim pula, campurkan semua bahan dan masak di atas air kukusan sehingga kental dan sejukkan.
  4. Pukul krim putar sehingga separa kental, masukkan krim yang dimasak tadi dan teruskan pukul sehingga kental.
  5. Tuang susu pekat manis yang direbus ke atas kerak dan taburkan hirisan pisang.
  6. Paip krim di atasnya dan taburkan hirisan coklat.
  7. Sedia untuk dinikmati.
Published by
Nur