Sedap Sup Dumpling ni. Makan panas-panas memang membuka selera dan mengenyangkan. Bagi anda yang kurang gemar makan sajian yang berat, Sup Dumpling ni pastinya pilihan terbaik. Kalau dibeli, harga semangkuk boleh tahan mahal. Jadi cubalah buat sendiri dengan mencuba resipi perkongsian saudari Wany Lifa ni. Kos sangat murah dan boleh dapat 40 biji dumpling tau. Sangat berbaloi.
RESIPI SUP DUMPLING HOMEMADE SEDAP & PASTI HALAL
Ads
BAHAN-BAHAN:
Kulit dumpling (dumpling pastry segera) secukupnya
BAHAN INTI:
300gm isi ayam cincang
1/2 batang lobak merah – sagat
1 biji bawang besar – cincang halus
4 ulas bawang putih – cincang halus
Daun sup & daun bawang – potong halus
2 sudu makan serbuk lada sulah
3 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan serbuk cukup rasa
1 sudu teh garam dan gula
BAHAN SUP DUMPLING:
6 ulas bawang putih – ketuk & cincang
1 incin halia – ketuk & cincang
1 sudu teh minyak bijan
Sedikit serbuk lada sulah
1/2 kiub pati ayam
Garam dan gula secukup rasa
1 mangkuk air
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan dumpling, satukan semua bahan inti dan gaul sebati. Perap selama 10 minit.
2. Letak inti pada pastri dan kelim ikut kreativiti. Boleh rujuk youtube untuk tengok cara-cara kelim dumpling yang mudah dan sempurna.
3. Susun dumpling dalam pinggan atau bekas bersesuaian. Kukus selama 10 minit. Elakkan letak dumpling terus pada periuk kukusan kerana nanti akan melekat.
4. Bila dumpling siap dikukus, boleh terus dinikmati bersama sos kicap atau digoreng. 5. Bagi menyediakan supnya, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian tuang satu mangkuk air. 6. Masukkan bahan-bahan sup yang lain. Masak hingga mendidih. 7. Masukkan dumpling yang siap dikukus tadi. Biarkan selama 2-3 minit. 8. Tabur hirisan daun bawang dan boleh padamkan api. 9. Untuk rasa lebih enak, Sup Dumpling ini boleh dinikmati bersama sos cili thai yang telah dicampur dengan sedikit daun ketumbar yang dicincang halus atau sos kicap cair.
Ads
Kredit resipi & foto: Wany Lifa
Tercari-cari ‘AIR FRYER’ yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.
Buat sendiri sos lada hitam homemade untuk dijadikan sebagai pencicah hidangan anda. Sos lada hitam selalunya enak di makan bersama daging kambing kambar, chicken chop atau kentang lenyek.
SOS LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
2 sudu majerin
2 sudu tepung gandum
2 sudu serbuk lada hitam
2 cawan air
1 ketul kiub ayam
1 sudu gula (pilihan jangan letak kalau tidak suka)
1 sudu kicap pekat
1 tin mashroom hancur (pilihan)
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali dan cairkn majerin.
Masukkan tepung gandum, kacau dengan cepat supaya tepung tidak berketul-ketul. Gunakan api sederhana supaya tidak hangus.
Bila majerin dan tepung gandum sudah sebati boleh masukkan air dan selepas itu masukkan kicap. Kicap ni untuk warna sahaja dan kalau suka hitam boleh tambahkan lagi .
Selepas itu masukkan lada hitam dan cendawan. Kacau sehingga sebati dan masukkan kiub ayam. Pastikn hancurkan dulu kiub sebelum masukkan ke dalam.
Perasakan garam, gula dan serbuk perasa. Rasa mengikut selera anda.
Sedapnya dadih homemade ni. Resipi ringkas dan cara membuatnya pun sangat senang. Satu adunan resipi ni cukup untuk sajian anda sekeluarga. Tapi jika mahu menyediakan dadih ini sebagai doorgift atau manisan sempena kenduri kendara, hanya gandakan sahaja. Menurut Opah Mas Cotek, Satu aduan ini akan dapat dalam 40-45 bekas dadih bersaiz 4oz. Jika mahu hasilkan dalam 300 bekas, guna 10 adunan. Jadi, senang nak anggar jumlah yang boleh dihasilkan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT DADIH HOMEMADE PELBAGAI PERISA
BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
1550 ml air
1 1/2 cawan gula
200gm susu pekat manis
1 tin susu cair
BAHAN-BAHAN LAIN:
Perasa jagung
Pes pandan/pewarna hijau
Perasa yum emulco
Perasa rose/bandung
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar. Masukkan gula dan masak semua bahan hingga larut.
2. Masukkan susu cair dan susu pekat. Kacau sebati. Setelah mendidih, terus tutup api.
3. Bahagikan adunan dadih kepada 2-3 bahagian. Masukkan perasa jagung, pandan, yum, rose atau apa-apa perisa yang disukai dan kacau sebati.
4. Tuang adunan ke dalam bekas-bekas dadih. Sejukkan.
TIP DARI OPAH MAS COTEK:
Untuk dapatkan permukaan dadih yang licin, selepas masukkan susu cair dan susu pekat, perlahankan api dan biarkan adunan mendidih. Jangan guna api besar dan tidak perlu didih hingga membuak-buak.
Tuang adunan dengan perlahan supaya tidak terbentuk bubble/buih di permukaan dadih
Bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Maklumlah, semuanya sedang bercuti. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
1. NUGGET AYAM TEMPURA
BAHAN-BAHAN:
700gm isi dada ayam | potong kecil
2 biji telur
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah saiz sederhana
Serbuk lada hitam secukupnya
3 sudu makan tepung ubi kayu
Garam dan perasa ( jika suka) secukupnya
Tepung goreng serbaguna secukupnya
Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus. ( boleh guna food processor jika ada. Jika tiada, boleh guna pengisar biasa.)
2. Ambil loyang bersesuaian dan sapukan sedikit mentega.
3. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama30 minit.
4. Setelah masak, keluarkan kek nugget tadi dari loyang.
5. Potong kek nugget mengikut saiz yang digemari.
6. Bancuh tepung serbaguna dengan air. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat supaya nugget boleh disalut dengan sekata.
7. Celupkan nugget dalam tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
250gm keju Mozarella parut (jika beli yang ketul, parutkan supaya senang cair.)
250gm krim keju
1 cawan daun bayam racik (daun sahaja tanpa batang.)
1 sudu makan mentega
1 ulas bawang putih | cincang
1 sudu teh lada hitam | tumbuk halus
1 sudu teh garam halus
BAHAN SALUTAN:
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur | dipukul
1 cawan serbuk roti oren
Nota: ** Nak tambah isi ayam cincang pun boleh. ** Nak gantikan bayam dengan daun sawi pun boleh. ** Nak guna carrot pun sedap. Caranya ialah parut halus dan perah sikit airnya. ** Nak guna brokoli pun ok. Ambil kepala brokoli tu cincang halus. ** Nak campur pun ok sangat-sangat. Ikut citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Biar naik bau. Masak guna api perlahan sahaja bagi elakkan bawang garing.
2. Masukkan keju mozarella dan krim keju. Kacau hingga cair.
3. Bila keju dah cair, masukkan daun bayam, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga bayam agak layu dan bertukar warna hijau gelap.
4. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang tidak melekat. Boleh juga sapukan sedikit minyak pada bekas. Jika nak buat bentuk bulat, kepal semasa keju masih panas. Sebab jika dah sejuk, susah nak bentukkan keju tersebut.
5. Tekan-tekan keju supaya rata. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga set.
6. Bila dah pejal, potong keju menjadi kepingan serta saiz yang digemari. Sebaiknya jangan terlalu tebal atau nipis. Jika tak nak potong, boleh juga terap menggunakan ‘cookies cutter’. Bentuknya cantik nanti.
7. Salutkan dengan 1/2 cawan tepung gandum.
8. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur. Ulang poses beberapa kali. Urutannya ialah: tepung – telur-tepung-telur.
9. Salut pula dengan dengan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
10. Simpan kepingan keju di tempat beku selama 15 minit sebelum digoreng.
11. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan. Jika nak ‘frozen’kan pun boleh.
Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.
BEGEDIL AYAM
BAHAN-BAHAN
5kg kentang
1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
200g bawang goreng
200g daun sup
Telur (untuk salut bergedil)
BAHAN PERASA
garam
gula
serbuk lada sulah
CARA MEMASAK
1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.
2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.
3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah
4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.
5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.
Info: Pernah rebus kentang tapi bergedil cepat basi.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Roti tortilla – dibakar sekejap dalam kuali non stick selama 2-3 minit
Isi ayam bahagian dada – digoreng tepung
Mayones secukupnya
Sos Thousand Island secukupnya
Daun salad secukupnya
Tomato – potong dadu
Lobak merah – disagat
Timun – disagat
Keju – ikut citarasa. Tak nak pun tak mengapa
BAHAN PERAP AYAM
Tepung gorengan serbaguna
Telur – dipukul
Bahan perasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil isi ayam dan perapkan dengan sedikit perasa. Biarkan selama 15-30 minit.
2. Kemudian celupkan isi ayam dalam bancuhan telur dan golekkan dalam bekas berisi tepung serbaguna.
3. Celup dalam bancuhan telur sekali lagi diikuti tepung serbaguna. Tekan-tekan sedikit ayam tadi kemudian goreng dalam minyak hingga garing dan berwarna keemasan.
4. Untuk menyediakan twister, ambil roti tortilla dan bakar seketika di atas kuali non stick. Ia bertujuan untuk memudahkan proses menggulung.
5. Sapu mayones pada keseluruhan roti tortilla.
6. Susun daun salad, lobak merah, timun dan tomato. Kemudian paipkan sos Thousand Island dengan secukupnya.
7. Susun kepingan isi ayam yang digoreng tadi diikuti kepingan keju. Balut dengan kemas.
8. Bakar gulungan Twister sekali lagi untuk mencairkan keju. ( boleh bakar guna kuali non stick sahaja.) Jika tak nak bakar pun tak apa.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.