Masak sup, letak bebola ikan. Masak kicap pun boleh letak bebola ikan. Bebola ikan atau selalunya kita panggil fish ball sangat sedap kalau dimasak sup. Boleh juga jadi pelengkap pada hidangan sayur. Kalau nak buat sendiri bebola ikan, RASA berikan resipinya.
BEBOLA IKAN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
300 gram isi ikan tenggiri
2 sudu teh tepung jagung
1/2 – 3/4 cawan air sejuk (dalam peti)
Garam secukup rasa
1/2 Sudu teh serbuk lada sulah
CARA MEMBUAT
1. Kikis isi ikan menggunakan sudu ceramik. Ambil isinya sahaja.
2. Kisar isi ikan sehingga lumat.
3. Masukkan tepung jagung, garam dan lada sulah. Gaul sebati.
4. Tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga adunan mendapat tekstur yang tidak likat sangat dan tidak lembik sangat. Lebih kurang macam adunan cekodok pisang.
5. Kemudian keluarkan adunan dan masukkan ke dalam besen kecil. Basahkan tangan dan ambil adunan sedikit demi sedikit. 6. 6. Adunkan doh ikan tadi dalam besen berulang kali sehingga anda rasa adunan menjadi kenyal, berkilat dan licin.
7. Semakin lama adunan dipukul, semakin kenyal tekstur bebola ikan anda.
8. Ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bebola seperti di dalam gambar.
9. Ambil bebola ikan menggunakan sudu dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk yang telah dibancuh dengan 1 sudu garam. Rendam selama 15 minit.
10. Didihkan air dan masak bebola ikan sehingga terapung. Kemudian toskan airnya dan dimasak mengikut citarasa.
Nota: Bebola ikan ini enak dinikmati bersama sup sayur, yong taufu. Boleh juga dijadikan penambah rasa dalam sajian nasi atau mi goreng. Boleh disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
Resipi daripada Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bengkang Roti Lemak Manis Untuk Hidangan Minum Petang
Minum petang nanti nak hidangkan apa ye? Ada lebihan roti gardenia dari berbuang elok juga buat bengkang roti. Lemak-lemak manis dihidang bersama air kopi.
BENGKANG ROTI
Bahan-bahan:
8 keping roti gardenia
1 cawan santan *
1 cawan susu cair*
1 cawan gula *
1 cawan air masak
1 biji telur *
1 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil esen vanila*
Secubit garam*
Mentega secukupnya untuk sapu sekeliling loyang ( kalau saya loyang lapik kertas minyak senang nak keluarkan bengkang nanti)
Cara memasak:
1.Rendam roti yang dah dicarik-carik ke dalam air masak 1 cawan tadi ke dalam mangkuk besar. (Tekan-tekan roti tadi sampai meresap air.rendam 10 minit sampai kembang.
2.Kisar semua bahan yang bertanda* 2 minit,masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk yang berisi roti tadi kacau-kacau rata.
3.Tuangkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
4.Bakar dalam oven api atas bawah suhu 180 °c (ikut kesesuaian oven masing-masing) selama 40 hingga 50 mnit.
Kredit: Minah Ramli
Menu Gulung-gulung’… Inti Sedap Best Buat Berbuka dan Moreh Nih.
Apa benda yang bergulung tu ? Haah ni ada resipi yang intinya digulung dengan ‘crepe’ tepung. Dalam resipi ni ada yang menggunakan kulit popiah dan tortilla.
Janji ada daging dan sayur-sayuran memang ‘meletop’ rasanya. Snek sihat sedap dimakan waktu buka dan moreh.Buat sahur pun boleh.. Cubalah nanti ya.
1.MALAYSIAN ROLL WITH SHRIMP BASIL
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- ¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
- 6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
- ½ cawan parutan lobak merah
- ½ cawan sengkuang yang diparut
- 20gm badam panggang | ditumbuk kasar
- 3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
- Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit.
2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati.
3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan.
4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak :30 minit
Cara memasak : Digaul tanpa masak
Jenis masakan : Kudapan
Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang
Info Chef : Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
2. CHICKEN VEGETABLE WRAP
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu makan minyak sayuran
- 1 biji bawang besar | dicincang halus
- 1 ulas bawang putih | dicincang halus
- 3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
- 3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
- ¾ cawan tomato yang didadu
- 11/2 cawan keju cedar yang diparut
- 1 cawan pistachio panggang
- 1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
- 6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana.
2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit.
3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit
4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit.
5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla
6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio.
7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito
Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio
Info Chef; Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
3. CHICKEN BURRITO
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 biji bawang holland /dicincang halus
- 1 ulas bawang putih/ dicincang halus
- 100 gm dada ayam/ dipotong kecil
- Garam secukup rasa
- 6 keping tortilla jagung /dibeli siap dari pasaraya
- 3 cawan salad /dipotong kecil
- 1 1/2 keju cheddar parutan keju
- 1/4 sudu teh garam
Bahan sos burrito:
- 3 sudu makan mayonis
- 1 sudu teh serbuk paprika
- 2 sudu makan sos lada hitam
* Dicampur sekali
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali, api sederhana
2. Masukkan bawang besar dan masak hingga lembut, kira-kira 3 minit.
3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau 1 minit
4. Masukkan ayam dan 1/4 sudu teh garam. Masak hingga empuk, ketepikan.
5. Panaskan kepingan tortilla jagung mengikut arahan di bungkusan.
6. Letakkan salad di atas setiap tortila, letakkan ayam yang dimasak tadi, dengan parutan keju chedar dan sos burrito. Gulung tortila dan potong dua.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Mexico
Keistimewaan : Sajian sihat salad dan ayam bersos keju dan burrito
INFO CHEF: Sajian ini sunguh mengenyangkan, sandwic versi Mexico. Sedap dihidang dengan ‘hash brown’
4. HO CHI MINH SPRING ROLL
BAHAN-BAHAN :
- 170 gm soo hoon (dicelur)
- 6 ekor udang saiz sederhana (dicelur)
- 12 keping kulit popia (dicelur)
BAHAN INTI :
- 1/2 kubis china (dihiris halus)
- 200 gm lobak merah (dihiris halus)
- 200 gm timun (dihiris halus)
- 200 gm saderi (dihiris halus)
- 200 gm salad Cina (chinese lettuce) (dihiris halus)
- 50 gm parsli Cina (dihiris halus)
- 50 gm selasih Thai (sehelai-helai)
- 50 gm daun ketumbar (dihiris halus)
- 50 gm taugeh
BAHAN SOS :
- 1/2 sudu teh sos ikan
- 1/4 sudu teh gula
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi
- Air panas secukupnya (1-2 sudu makan)
CARA MEMASAK :
1. Celur soo hoon dalam air mendidih dan terus tos. Kemudian celurkan udang dalam air mendidih sehingga masak. Kulit popia direndam air biasa hingga lembut.
2. Kemudian sediakan dan susun bahan inti di dalam dulang.
3. Susun dan tebarkan kulit popia letakkan 2 ekor udang sedikit soo hoon, daun selasih, taugeh, lobak merah, saderi, daun ketumbar dan salad cina dalam setiap popia.. Biarkan sedikit ruang kosong di
kedua hujung kulit popiah untuk membalut.
4. Gulung atau balut ikut kreativiti anda.
5. Di dalam mangkuk kecil campurkan sos ikan, air panas, bawang putih, gula dan cili padi. Jika suka anda boleh masukkan kacang tumbuk.
6. Hidangkan popia Ho Chi Minh dengan sos .
INFO CHEF :
Sajian ini adalah sajian salad yang menyihatkan padat dengan sayur-sayuran segar.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 3 jam
Cara Memasak : Celur
Jenis masakan : Vietnam
Keistimewaan : Kudapan sesuai untuk mereka yang mementingkan menu sihat.
3 Resipi Sos Pencicah Sedap Buat Pencinta Steamboat & BBQ
Penggemar Steamboat bolehlah cuba buat sendiri tiga jenis Sos Steamboat homemade perkongsian saudari Tuan Adriana Arissa ini. Sangat berbaloi jika masak sendiri. Puas makan dan tentunya lebih jimat. Resipi-resipi sos ini sangat mudah disediakan dan tentunya menepati cita rasa semua. BONUS! Empunya resipi juga berkongsi resipi perapan Daging Harimau Menangis. Jadi jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
TIGA RESIPI SOS STEAMBOAT HOMEMADE SEDAP & MUDAH
1. SOS HIJAU THAI
BAHAN-BAHAN:
3 ulas bawang putih – tumbuk
2 batang akar daun pakci @ ketumbar -hiris halus
1 sudu kecil garam kasar – tumbuk
25 biji cili padi hijau – tumbuk
4 sudu gula (empunya resipi guna gula kabung)
5 biji limau nipis
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan tumbuk dan tumbuk hingga hancur.
2. Masukkan gula dan jus limau nipis Sebatikan.
3. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar / pakci yang telah dihiris halus. Sebatikan.
4. Sos Hijau Thai sedia untuk dihidang bersama steamboat.
2. SOS DAGING HARIMAU MENANGIS
BAHAN-BAHAN:
Sos ikan (nampla) – beli online disini
Air asam jawa – beli online disini
Jus limau nipis
Gula kabung thai / Thai palm sugar (namtan peep) – beli online disini
Serbuk cili thai – beli online disini
Bawang merah kecil – hiris
Beras sangai (goreng beras tanpa minyak kemudian tumbuk halus)
Daun ketumbar
(sukatan bahan ikut jumlah yang dibuat dan selera masing-masing)
CARA MEMASAK:
1.Satukan sos ikan, air asam jawa, jus limau, gula kabung thai, serbuk cili thai dan bawang merah ke dalam mangkuk. Sebatikan hingga larut. Sukatan ikut selera dan pastikan seimbang rasa pedas, masam, masin dan manisnya.
2. Kemudian masukkan hirisan daun ketumbar dan beras sangat. Sebatikan.
3. Sedia untuk dihidang.
3. SOS ALA JOHNNY’s
BAHAN-BAHAN:
5 biji cili merah (cili besar)
3 ulas bawang putih
2 1/2 sudu makan minyak bijan – beli online disini
2 1/2 sudu makan sos ikan – beli online disini
2 1/2 sudu makan cuka epal @ cuka biasa – beli online disini
2 sudu makan sos cili thai – beli online disini
1/2 sudu makan pati sunquick – beli online disini
1 sudu teh tepung jagung (larut dalam 1/2 cawan air) – beli online disini
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu makan bijan – digoreng tapa minyak – beli online disini
Sedikit daun ketumbar – dihiris halus
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili merah dan bawang putih hingga halus.
2. Masukkan bahan kisar, minyak bijan, sos ikan, cuka, sos thai dan sunquick ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan larutan tepung jagung dan masak hingga kuah agak pekat dan berkilat. 4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Sebelum tutup api, tabur bijan dan ketumbar.
4. DAGING HARIMAU MENANGIS
BAHAN PERAPAN DAGING:
Daging – hiris nipis
Bawang putih – cincang
Manisan padi / Gula kabung – beli online disini
Nampla (sos ikan) – beli online disini
Sos tiram – beli online disini
Serbuk lada hitam – beli online disini
Minyak
Kicap pekat – beli online disini
Ajinomoto (jika perlu)
Garam (jika perlu)
(Sukatan bahan bebas ikut selera. Bergantung pada jumlah daging yang digunakan)
CARA MEMASAK:
1.Dalam bekas bersesuaian, satukan semua bahan dan gaul semuanya hingga sebati dan bersalut rata.
2. Perap daging semalaman. Tidak perlu letak air supaya daging menjadi lembut dan berjus.
INFO: Untuk kuah steamboat tu, boleh campur sepeket perencah oden dan sepeket perencah tom yam. Memang padu!
Kredit resipi & foto: Tuan Adriana Arissa
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official