Bebola keledek nampak seakan donat ball, tapi rasanya memang memang berbeza. Ada rasa lemak dari keledek dan tekstur yang rangup.

Bila digaul dengan gula halus lagi sedap rasanya. Kalau dihidang waktu moreh atau selepas tarawih boleh ralit makan sambil bersembang. Boleh cuba malam ini jika keledek memang dah ada di dapur, membuatnya mudah saja.

Cara buat bebola keledek rangup

Bebola Keledek Rangup Untuk Moreh, Memang Ralit Makan

Ads

Bahan-bahan bebola keledek rangup

500 gram keledek oren -dibersihkan
125 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit majerin
Sedikit garam
Gula kastor secukupnya

Bebola Keledek Rangup Untuk Moreh, Memang Ralit Makan

Cara membuat

1. Rebus keledek yang sudah dibersihkan hingga empuk. Kemudian tos seketika.

2. Sewaktu keledek masih panas lenyek keledek hingga hancur. Gaul sekali dengan garam. Selepas hancur dan biar kan seju.

3. Selepas keledek sudah sejuk baru baru campur tepung dan baking powder yang telah diayak. Gaul sebati hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.

4. Ambil sedikit majerin dan uli sebati. Marjerin ini berfungsi untuk garing dan licinkan kulit bebola keledek nanti.

Ads

Bebola Keledek Rangup Untuk Moreh, Memang Ralit Makan

5. Seterusnya bolehlah bentukkan. Ambil sedikit doh dan buat bulan sebesar guli hingga selesai semua doh.

6. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng hingga kuning keemasan.
Taburkan dengan gula kastor sewaktu bebola keledek masih panas. Terus hidangkan.

Ads

Kredit resipi & foto: Jalilah JJ Homemade

Baca Lagi: Resipi Onde Onde Keledek Oren, Buat Untuk Makan Lepas Berbuka

Menarik: Ubi Keledek Buat Bubur Pun Sedap, Letak Sekali Sagu. Cara Buat Mudah 20 Minit Siap!

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI