Begini Cara Masak Terung Goreng Rangup Yang Sedap & Crispy

Share

Jom cuba buat Terung Goreng Rangup perkongsian saudari Umi Watie ni. Nampak sangat sedap dan membuka selera. Biasanya kalau nak makan sayur celup tepung begini, kena bercuti ke Cameron Highlands. Disana banyak sayur yang digoreng sebegini. Kali ini bolehlah cuba masak sendiri di rumah. Sedap! Bak kata empunya resipi, rasanya seakan ayam. Bagi yang tak makan sayur pun, tak akan perasan. Ralit je mengunyah. Ha… Best kan? Jom lah cuba. Anda pasti suka.

 

RESIPI JEJARI TERUNG GORENG RANGUP

BAHAN-BAHAN:

 

CARA MEMASAK:

1.Dalam bekas, potong terung secara memanjang. Kemudian salutkan dengan tepung Bestari dengan sedikit air hingag bersalut.

2. Celupkan jejari terung ke dalam bekas berisi Tepung Bestari yang kering. Gaul manja.

3. Kemudian celup kepingan terung dalam bekas berisi air sejuk (air dari peti sejuk).

4. Toskan terung tadi. Kemudian salut kembali dalam tepung kering tadi. Hasil terung yang telah disalut tepung. Elok berkerinting.

5. Panaskan minyak masak dan goreng terung tadi dalam minyak panas. Balik-balikkan supaya terung masak sekata.

6. Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan.

7. Terung Goreng Rangup sedia untuk dinikmati. Boleh dinikmati bersama sos.

Kredit resipi & foto: Umie Watie

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Nur