Dalam episod kedua rancangan terbaru Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Adam Didam dan Ili Sulaiman akan berkongsi cara-cara memasak Chicken Adobo yang terkenal di Filipina dan juga menu Ayam Masak Kicap yang tentunya tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Nak tahu apa persamaan serta perbezaan antara kedua menu ni? Jom lihat resipi dan cara-cara penyediaannya.
1. AYAM MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – dipotong 8
Asam keping
Minyak
Gula
Garam
BAHAN PERAPAN AYAM:
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan kicap manis
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada putih
BAHAN KISAR:
2 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering yang telah direndam di dalam air panas
BAHAN KUAH/GRAVY:
Ads
2 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan minyak
1 biji bawang holland
1 biji lada benggala (merah@hijau)
Daun bawang sebagai hiasan
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan perap dengan bahan perapan.
2. Kisarkan kesemua bahan seperti halia, bawang besar, bawang putih dan cili kering sehingga menjadi pes.
3. Masukkan minyak ke dalam kuali. Goreng ayam separa masak. Simpan bahan perapan untuk diletakkan di dalam sos.
4. Tumis bahan yang dikisarkan sehingga wangi dan pecah minyak. masukkan bahan perapan, asam keping, kicap pekat dan ayam yang digoreng sebentar tadi. Biarkan selama 5 minit.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang holland dan lada benggala. Hiaskan dengan daun bawang. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Video:
2. CHICKEN ADOBO
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 ekor ayam
Air
Cili padi
Minyak
BAHAN PERAPAN AYAM:
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan cuka
Garam
1 sudu makan lada Hitam (biji)
1 ½ sudu makan gula perang
2 helai daun salam
2-3 ulas bawang putih
2-3 bawang merah kecil
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ayam ke dalam mangkuk dan perap dengan bahan perapan selama 10 minit
2. Panaskan kuali, tuang sedikit minyak dan masukkan bawang putih.
3. Masukkan ayam yang diperap dengan bahan perapan sebentar tadi.
Ads
4. Masukkan air mengikut citarasa sendiri. Tutup kuali dan biarkan ayam masak sepenuhnya.
5. Masukkan beberapa biji cili padi. Gaul rata dan sedia untuk diangkat dan dinikmati.
Video:
BACA JUGA:
Cara Masak Nasi Lemak & Nasi Uduk dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 1
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bagi yang suka mencuba resipi-resipi homemade, hari ni menu yang boleh anda cuba ialah Bebola Ayam homemade @ homemade chicken balls. Resipi yang dikongsi oleh saudara Farid Sham Qaseh Pakcik ni sememangnya menjimatkan. Malah kualiti, rasa serta kebersihannya juga lebih terjamin. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BEBOLA AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg isi ayam (dikisar / cincang)
300 gram tepung ubi
5 ulas bawang putih.
1 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh garam
1 sudu baking powder
1/4 sudu teh serbuk lada hitam / putih.
1/4 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan (kecuali tepung ubi & baking powder) di dalam bekas besar. Gaul rata.
2. Kemudian masukkan tepung ubi dan gaul lagi. Adunan tak boleh terlalu lembik. Jika lembik, tambahkan tepung ubi.
3. Masukkan baking powder dan gaul sehingga sebati.
4. Sementara tu didihkan air dalam periuk. Bila air dah mendidih, boleh memulakan proses membulat-bulatkan adunan tadi.
5. Bentukkan bebola menggunakan tangan kiri. Tangan kanan digunakan untuk memegang sudu bagi tujuan memasukkan bebola ke dalam periuk berisi air mendidih.
6. Bila bebola dah timbul ke permukaan air bermakna iadah masak dan boleh diangkat.
7. Toskan terlebih dahulu kemudian boleh disimpan dalam bekas untuk
8. Boleh dinikmati pada bila-bila masa ikut citarasa.
Dalam apa jenis masakan pun jika mahu jadikan ia menu sihat dan rendah lemak, kena bijak memilih bahan ramuannya. Pilihan memanggang, mengukus, membakar adalah antara teknik yang boleh mengurangkan kandungan lemak.
Nak tahu apa resipi sihat dari sajian barat ni, jom semak resipi dari Chef Hazieyanti Soegijono dan Che Haziq Masran dari MFA College ini.
1.BAKED CHICKEN FAJITA ROLL UP
BAHAN-BAHAN :
1 keping dada ayam
Bahan untuk perap :
2 sudu makan minyak zaitun
½ sudu teh jus limau
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu teh serbuk paprika
½ sudu teh oregano kering
½ sudu teh garam
½ sudu teh serbuk cayenne
½ sudu teh daun ketumbar (cincang halus)
Bahan untuk ayam:
½ biji lada benggala merah | di hiris
½ biji lada benggala hijau | dihiris
½ lada benggala kuning | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Campurkan kesemua bahan perap dan kacau. 2. Perap ayam dengan kesemua bahan perap selama 3- minit . 3. Setelah selesai perap masukkan lada benggala dan gulung ayam bersama lada benggala. 4. Bakar selama 25 minit sehingga 30 minit dengan suhu 180°c dengan ayam dalam keadaan dibungkus dengan aluminium foil 5. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak :Bakar Jenis masakan : Lauk utama, ayam Keistimewaan : Ayam bakar digulung dengan isi lada benggala
Info Chef : Bagi mengelakkan dada ayam dari kering, balutkan dengan kertas aluminium masa membakar.
2. FISH AND CHIPS WITH YOGURT SAUCES
BAHAN -BAHAN :
¾ cawan serbuk roti
1 biji telur
½ cawan tepung gandum
½ sudu teh lada hitam
½ sudu teh lada putih
1 keping ikan dori
1 biji kentang
Bahan untuk membuat sos yogurt :
1/2 cawan yogurt
½ batang timun jeruk
CARA MEMASAK :
1 .Campurkan lada hitam, lada putih ke dalam ikan dori. Kemudian salutkan sengan tepung, telur, dan serbuk roti. 2. Kemudian bakar bersama kentang selama 15 minit sehingga 20 minit dengan suhu 150°c 3. Sementara itu buat sos yogurt. Cincang timun jepun dan campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga rata 4. Sajikan ikan dori bersama kentang bakar dan sos yogurt tadi.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak :Bakar Jenis masakan : Ikan Keistimewaan : Ikan dori bakar yang manis dan rangup
Info Chef : Kalau tak nak salutkan dengan serbuk roti, anda boleh juga menyalut dengan oat sahaja. Oat mengandungi khasiat yang boleh membantu kawalan kolestrol.
3. BROCCOLI SOUP
BAHAN-BAHAN :
½ biji broccoli
½ kentang
½ batang saderi
2 ulas bawang putih
1 sudu makan minyak canola
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak canola di dalam kuali.Tumiskan semua bahan, masukkan air dan biarkan empuk. 2. Kemudian biarkan ia sejuk dan kisar hingga halus 3. Masukkan semula ke dalam periuk dan masak 5 minit sahaja. 4. Masukkan susu segar rendah lemak dan tutup api. Kacau rata..
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 5 minit Cara memasak : Tumis dan reneh sebentar Jenis masakan : ‘Appetizer’ Keistimewaan : Sup brokoli pembuka selera yang enak
Info Chef: Brokoli kaya dengan serat, sayuran hijau ini boleh meningkatkan vitamin D dan mempunyai C, B6, A, E dan K yang diyakini boleh mencegah kanser dan menurunkan kolestrol.
4. APRICOT CHICKEN WITH BALSMIC VINIGER
BAHAN -BAHAN :
3 biji buah aprikot kering
½ biji bawang Holland
½ cup cuka balsamik
½ sudu teh bahan perasa
Air secukupnya
½ sudu teh paprika
½ sudu kecil jintan putih
1 keping dada ayam
CARA MEMASAK : 1. Perapkan dada ayam dengan paprika,jintan putih dan bahan perasa 2. Panggang ayam yang telah perap selama 10 minit 3. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius. Letakkan dalam bekas hidangan. 4. Tumiskan bawang Holland. Kemudian masukkan cuka balsamik 5. Tambah sedikit air kemudian masukkan bahan perasa. 6. Campurkan ayam ke dalam periuk dan gaul sehingga rata 7. Siap untuk dihidangkan bersama buah aprikot
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven Jenis masakan : Lauk utama, ayam Keistimewaan : Ayam panggang berjus dengan rasa masam dan pedas
Info Chef :Cuka balsamik ialah hasil penapaian anggur dan memberikan rasa masam dalam masakan. Polifenol dalam cuka balsamik mampu mengurangi kemampuan kolesterol jahat LDL yang menjejaskan kesihatan.
5. CHILI-GARLIC GRILLED CHICKEN WITH AVOCADO SALSA
BAHAN-BAHAN :
½ sudu teh kepingan cili (chillies flakes)
½ biji bawang
½ sudu teh paprika
½ sudu teh cumin
½ sudu teh garam
½ biji tomato
½ biji bawang merah
½ sudu teh daun ketumbar
½ sudu makan jus limau
1/2 biji buah avokado (separuh masak) | potong dadu kecil
1 keping dada ayam
CARA MEMASAK : 1. Perapkan dada ayam dengan paprika, jintan putih cumin, kepingan cili dan bahan perasa. 2. Panggang ayam selama 10 minit , kemudian bakar di dalam oven dengan suhu 160 darjah selama 20 minit. 3. Sementara itu buat avocado salsa. Potong avocado, tomato dan,bawang dadu kecil 4. Masukkan daun ketumbar dicincang dan masukkan jus limau 5. Gaulkan semua dan letakkan di atas ayam yang telah di panggang 6. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Panggang dan bakar dalam oven Jenis masakan : Lauk utama, ayam Keistimewaan : Ayam panggang berjus yang enak dimakan bersama avokado
Info Chef :Sajian sihat kaya dengan serat dan kandungan potassium. Jika avokado lebam rendamkan dengan air garam.
RESIPI : CHEF HAZIEYANTI SOEGIJONO DAN CHEF HAZIQ MASRAN TERIMA KASIH : CHEF DATO MOHD FARID ALWI, MFA COLLEGE (MALAYSIA FOOD (AUTHENTIC) COLLEGE,Unit C-1-28 Blok C Pangsapuri Spring Villa, Jalan UP 1/1D Taman Ukay Perdana, Ampang, Selangor . mfaeducation.college@gmail.com
Batuk dan rasa badan tak selesa disebabkan angin boleh mengganggu rutin harian.Cuaca sekarang ni sekejap panas dan sekejap hujan, ada kalanya membuatkan seseorang itu mudah terkena batuk. Cuaca panas yang berhabuk dan berdebu mudah menyebabkan batuk bagi mereka yang sensitif.
Makan sup ayam dengan halia yang agak banyak boleh bantu legakan batuk dan sekali gus buang angin dari dalam badan. RASA berikan resipi sup ayam halia untuk korang semua. Cubalah.
SUP AYAM HALIA
BAHAN-BAHAN
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah kecil
Rempah 3 serangkai
Minyak masak untuk menumis
3 inci halia (hiris nipis)
1 liter air
1/2 ekor ayam dipotong kecil (basuh bersih)
2 biji kentang (1 biji dipotong 4)
Garam secukupnya
Daun sup
Bawang goreng
CARA MEMBUAT
1. Bawang putih dan bawang merah kecil ditumbuk atau dicencang halus. Kemudian panaskan minyak masak. Tumiskan bersama rempah 3 serangkai.
2. Masukkan halia. Tumis lagi sampai naik bau harum.
3. Masukkan air dan ayam. Biarkan mendidih.
4. Masukkan kentang dan garam. Biarkan mendidih lagi.
5. Setelah masak, matikan api. Letakkan daun sup dan bawang goreng.